Sayfa Başına Dön

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Hiç yorum yok
kitap okuma alışkanlığıOkuma alışkanlığını kazanmak için öncelikle kitap okumanın önemini kavramak, bilmek gerektiğini düşünüyorum. Günümüzde herkesçe çok iyi biliniyor aslında. Sanırım uygulama konusunda bir eksiklik hissediliyor. Nasıl kitap okumaya başlarım ve bunu alışkanlığa nasıl dönüştürebilirim? Sorusunu sormaya başladıysanız eğer büyük bir yol katetmişsiniz demektir.

Elimden geldiğince kitap okuma alışkanlığı kazanmak için neler yapılacağı, nasıl bir yol izlenmesi gerektiği ile ilgili fikirlerimi 8 maddede anlatmaya çalıştım.

Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? 
 1- Kitap Okumanın Faydalarını Öğrenin:
  Kitap okuma alışkanlığını kazanmanın  yollarından biri kitap okumak için nedenlerinizi belirlemektir.
Bir şeyi öğrenmek ve uygulamak için öncelikle o şeyin bize ne katacağını bilmemiz gerekiyor.

Neden kitap okumalıyım? sorusunun sizdeki tezahürü nedir?
Kendinizi ifade etmekte güçlük mü çekiyorsunuz? Kelime dağarcığınızın yetersizliğinin belki de farkına vardınız. Ya da kendinizi geliştirmek istiyorsunuz. Ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz.

 İşte bu nedenleri bilmek, niçin okuduğunuzun farkında olmak; başlarda motivasyonunuzu sağlama konusunda yardımcı olacaktır. Zaman geçtikçe bu nedenleri unutsanız bile okumanın tadına vardığınız için ve alışkanlığı bu süreçte kazandığınız için kitap okumak size daha kolay gelecektir.

Kitap okumanın faydaları nelerdir?
Diksiyonunuzu geliştirmek, iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız; 
Konuşması düzgün ve iyi olan kişilerin; kitapsever veya okuma alışkanlığı edinmiş bireyler olması  bir rastlantı olmasa gerek. Bir ünlümüzün çocukluğunda şiveli konuştuğunu bunu aşmak için yüksek sesle kitap okuduğunu  öğrenmiştim. Bunu duyduğumda çok şaşırmıştım.
Yüksek sesle kitap okumanın faydalarını bilsem de bir insandaki değişimi görmek daha fazla etkiliyor insanı.

Bilim insanların, sanatçıların kendini kanıtlamış başarılı insanların hayatlarını incelerseniz
eğer kitap okudukları çok net şekilde karşınıza  çıkacaktır.

Yazma konusunda kendinizi geliştirmek istiyorsanız; 
Bilgi dağarcığınızı, kelime hazinenizi zenginleştirmek için; kitap okumak vazgeçilmeziniz olmalı.
Dikkat eksikliği için; televizyondaki ve internetteki hareketli resimlere çok fazla maruz
 kalıyoruz ki dikkat eksikliğinin nedenlerinden biri de bu. Ne televizyonda vazgeçiyoruz ne internetten...En azından bunu dengelemek için kitap okumak çözümlerden biri.

Kitap okumak beyni geliştiriyor: Beynin her iki lob arasındaki bağlantıyı kuruyor, aynı anda çalıştırıyor. Beynin sağ lobunu da sol lobunu da  aynı anda çalıştıran bir yönem  kitap okumak.

Beyin hücrelerini  koruduğuna, yenilediğine dair bir çok araştırmalar bizlere sunuluyor.

Daha iyi anlamak, yorumlamak ve kavramak için kitap okumak çok faydalı. Özellikle
YGS-LYS, TEOG gibi sınavlarda, Türkçe paragraf sorularını çözebilmek için kitap okumak gerekiyor.

Kendinize güveninizi kazanmak, kültürünüzü arttırmak, problemlere daha kolay 
çözümler bulmak için, kariyer, başarı için daha pek çok nedenler sıralanabilir.

kitap okuma alışkanlığı kazanma
2-Kitap okuma alışkanlığı için günde belli bir sayfa okumaya kendinizi şartlandırın:
Bu, günde 10 sayfa veya  20 sayfa okumak olabilir. Belki günde 15dk. kitap okumaya zaman ayıracağım, diyebilirsiniz. Ve her gün bu belirlediğiniz planı uygulayın.

3- Okuduğunuz kitapları küçük bir deftere not edebilirsiniz:

Okuduğum en son iki kitabı şu şekilde not aldım. Okuduklarımı listelemek beni motive ediyor mesela.   Ayrıca  kitapları not ettiğimde yanına muhakkak tarihlerini de yazarım. Bunun bana şöyle faydası oluyor; tarihler uzadığını fark ettiğimde daha fazla zaman ayırarak kitabı bitirmeye çalışıyorum.
kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır
4-Kitaplarla ilgili bilgi ve yorum paylaşan insanları sosyal ağlarda takip edebilirsiniz:
Kitaplarla haşır neşir  insanları gördükçe, kitap hakkında yorumları okudukça onların okuma hevesleri ve şevki size de bulaşacaktır. Buna eminim. Neyi takip ettiğiniz, neyle ilgilendiğiniz çok önemli. Kitap blogları, instagram, twitter gibi sosyal ağları takip etmeniz, okumayı unuttuğunuzda( ki unutulup ara veriliyor) yeniden hatırlamanızı,  kaybettiğiniz motivasyonu sağlayarak  kaldığınız yerden devam etmenizde size çok yardımcı olacaktır.

 5-Akıcı, sürükleyici ve kısa kitapları seçin:
İnternette konusu, anlatımı akıcı olan kitap tavsiyelerine bakabilirsiniz. Ama birinin çok güzel diye
övdüğü kitabı siz beğenmeyebilirsiniz. Pes etmeyin. Başka kitaplara da şans verin.

Kitap seçiminde önyargılı olmayın, olanlara  da kulak asmayın. Popüler ya da değil hangi kitap sizi çekiyorsa onu alın okuyun. Kim ne derse desin. Zaten sonradan okudukça okuma zevkiniz gelişiyor zamanla kitap konusunda daha seçici olmaya başlıyorsunuz.

Ayrıca sayfa sayısı az olan kitaplardan başlayın. Kısa sürede biten yapıtları tercih etmeniz psikolojik olarak olumlu bir faydası var. Uzamadan hemen bitirdiğiniz bir öykü ya da roman size bir işi tamamlamanın verdiği duyguyla yeni bir kitaba yönelmenizi sağlayacaktır. Ayrıca  kısa romanları listelediğim sayfama da göz atabilirsiniz.

6-Okuma Saati:
Başka bir tavsiyem de okuma saatinizi belirlemeniz. Akşam uyumadan önceki saati ya da sabah erken saatleri artık hangisi size uygunsa o zaman dilimini değerlendirebilirsiniz. Daha önceki yıllarda ben gece uyumadan önceki saatleri değerlendiriyordum. En uygun zamanı belirlemek ve her gün o saati kullanmak alışkanlık kazanmanızda büyük etkisi olacaktır. Daha önceleri ben belli bir zaman dilimini okumaya saati olarak ayarladığımda çok fazla kitap okuduğumu da söyleyebilirim.
kitap okuma alışkanlığı
7-Kitap Seçimi:
Ben kitapları önce araştırıyorum. Konusu ilgimi çekiyorsa eğer, sonraki adımım o eseri okuyanların yorumlarına  göz atmak oluyor. Olumlu düşüncelerle karşılaştığımda o yapıta yöneliyorum.

Şunu hatırlayın; yaşa göre, daha önce ne kadar kitap okuduğunuza göre, ruh halinize, ilgi alanınıza göre kişiden kişiye  beğeniler değişiyor. Bunu bildiğimden kendi ilgi alanıma göre eseri belirledikten sonra eleştirilere bakarım. Yani İkinci adımım yorumları okumaktır. Eleştirilerden kitap içeriği hakkında ipuçları almaya çalışırım. Keskin bir olumsuzluk yoksa  okuma listeme dahil ederim. Okuyamayacağım kıstaslar belirtiliyorsa o romandan vazgeçiyorum.

Ayrıca şunu belirtmemde fayda var. Ben dünya klasikleri okumayı tercih ettiğim için yazarların tarzı, yaşadığı dönemi, daha önceden edindiğim bilgi birikimim de daha kolay karar vermemi sağlıyor.

Kitap seçiminde yapıtların konusunu okuyun önce. Konusu hoşunuza gitmiş ise  dili, anlatımı hakkında neler söylenmiş fikir edinin. Ben bir kitabı okuyup okumama konusunda karar verirken böyle bir yol izliyorum.

8-Hangi Türde Kitaplar İlginizi Çekiyor?:
Bilimkurgu, macera, aşk, polisiye, tarihi...gibi ilgi alanınıza giren hangisi ise o kitap türünü belirleyebilirsiniz.

Okumayı sevdirecek kitaplar hangileri derseniz?  :
Kişiden kişiye değişir. Ama bir başlangıç olması için birkaç kitap önereyim: Büyük Umutlar (Charles Dickens); Satranç( Stefan Zweig).

 Ben dünya klasiklerinden iki eser tavsiye ettim. Sizler başlangıç aşamasında popüler, güncel
kitapları da tercih edebilirsiniz. Hiç çekinmeyin. Her okur bu tür kitapları bilinçli ya da değil
 başlarda okumuştur ki sonradan iyi kitaplar hangileri olduğunu görebiliyor, karar verebiliyor.

 Önce ne tür kitapları okumayı sevdiğinizi belirlemeye çalışın. Fantastik mi, gerilim mi, romantik, bilimkurgu mu?  Bu türlerde bir araştırma yapın.

 Kitap okuma alışkanlığı kazanmanın önemini ve gerekliliğini kavramak önemli.
 Kitap okumak hem en kolay öğrenme yolu hem de en  etkili öğrenme yöntemidir. Tarihte
 birçok yazarın, bilim insanının, politikacının hayatını incelediğimizde  kitap tutkusu olduğunu  görürüz.

Kendinizi geliştirmek için en mühim yol kitap okumaktır.  Kitap okumaktaki maksadınızı bulun. Bunu belirlemek size motivasyon sağlayacaktır.

 Kitap önerisi isteyenler varsa  Kitap Tavsiyeleri başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder