Sayfa Başına Dön

Blog Yazı Üslubu ve Yazmanın Sırları

Hiç yorum yok
blog nasıl yazılır
Blog yazısı nasıl yazılır denilince benim aklıma blog yazı üslubu nasıl olur, içeriği nasıl olur gibi sorular geliyor. Bu nedenle bu yazım bu yönde bilgiler olacak. 2014 yılının son günlerinde bloğ açmaya karar verince blog yazısı nasıl yazılır, yazma yeteneğimi nasıl geliştirebilirim gibi sorular sorarak bu konuda kendimi geliştirmeye karar vermiştim. Araştırma yaptığımda iki konu hep karşıma çıktı:
1-Kitap okumak
2-Yazma alıştırması yapmak

Ancak bloğuma yazı yazdıkça bu iki bilgiden daha spesifik bilgilere ihtiyacım olduğunu anladım. Böylece nasıl daha iyi yazabilirim sorusu, nasıl bir üslupla bloğumda yazılarımı yazmalıyım? sorusuna evrildi. Kendime özgü yazı üslubumu nasıl bulabilirim? Bu sorularımın cevabını bulmak için uzun zamandır  araştırmalar yapıyorum. Bu konuda iyi bilgilere de ulaştım.

Üslupla ilgili çalışmalarımı aslında  yarım bırakmış; şu sıralar yaza yaza, kendiliğinden yazı üslubumu kazanma çabasındayım. Aslında bu da bir seçenek olabilir kendi sesinizi bulmak için.

Ancak yazarların, bu konuda uzman kişilerin fikirlerine ve bilgilerine kulak kabartmak onlardan bir şeyler öğrenmek; amacımıza ulaşmada kestirme yol olacaktır. Yazma konusunda kendimizi geliştirmek için  edindiğim  bu bilgileri 5 maddede sıraladım.

Yazı Üslubu Edinmek için Öneriler:
Burada sadece üslup edinmek için değil, iyi yazmayı öğrenmek için de yöntemler var aslında.

1-Üslubunu, tarzını beğendiğiniz bir kitabı bir deftere el ile aynen yazmak:
Yıllar önce radyonun frekanslarını değiştirirken yazarlıkla ilgili ipuçlarını veren bir konuşmacıya denk gelmiştim. Maalesef ki son anda yetişmiştim.

 Konuşan kişi, yazmanın  sırrının iyi bir kitabı elle aynen yazmak olduğunu belirtmişti. Yazmayı öğrenmek için mühim yöntemlerden biriymiş.

Peki hangi yazarların kitapları?
Bunun için önce klasik kitapları önermiş ve Türk edebiyatından iki isim söylemişti. Maalesef o hızlı anlatımın içinde tek bir ismi yakalayabilmiştim: Kalemini çok beğendiğim yazar Sait Faik Abasıyanık 'ın kitaplarıydı.

İyi bir üslup gayesiyle beğendiğiniz kitapları elle başka bir yere yazmak  iyi bir yazar olmak için meslek sırrı olarak nitelendiriliyor.

2-Yazma egzersizi için Okumak:

Yazmadan önce beğendiğiniz bir yazarın kitabını okuyun.
Virginia Woolf'tan Yazarlık Dersleri  adlı kitapta dikkatimi çeken bir bilgi. Bu kitapta Woolf'un bir süre Shakespeare okuyup sonra yazmaya başladığından bahsedilmiş. Kitabın yazarı tıpkı Woolf'un yaptığı gibi yazma egzersizi olarak okumayı öneriyor. Şu şekilde:

Yazma sürecinde beğendiğiniz bir kitabı 10 dk. okuyun. Sonra hemen kendi belirlediğiniz konuda yazmaya başlayın.  Bir hafta bu şekilde denedikten sonra bu yöntemle yazınızdaki değişimi ve gelişmeyi fark edeceksiniz.

3-Günlük Tutmak: 
İnternette ''Yazmaya Nereden Başlamalı ve Üslup Arayışı'' adlı bir yazıyı not almışım defterime. Yazı başlığını tıklarsanız bu yazıya ulaşabilirsiniz. Bu yazıda günlük tutmanın insana üslup kazandırdığı belirtilmiş.  Eskiden günlük tutardım. Bırakmasaydım iyiymiş.

Günlük tutmanın faydaları;
Günlük tutmak, her gün yazma egzersizi için önemli yollardan biri. Yazmak için güzel bir nedeniz olacak.

Ayrıca ruh hekimleri hafıza sorunu yaşayan, hatırlamakta güçlük çeken danışanlarına günlük tutmayı önerdiklerini duymuştum.

 Günlük tutmanın psikolojik açıdan terapi gibi bir işlevselliği var. Psikolojik açıdan en azami derecede fayda sağlamak için günlük tutarken şu şekilde tutun:
-Yaşadığınız olayların sizde bıraktığı  duygu ve düşünceleri yazmak; düşünceleri ve duygularınızı ifade etmek önemli
 -Bu olaydan aldığınız dersi yazmak.

  Bu iki maddeyi göz önünde bulundurarak yazarsanız terapi yönünden de faydalanmış olacaksınız.

 1-yazı üslubu edinmek
 2-ruhsal sağlığınızı korumak
 3-yazma alıştırması yapmak  için  günlük tutabilirsiniz.

 Blog da bir sanal günlük aslında.  Kendimize özgü  yazı üslubumuzu kazanmak için blog yazmak da  bize yardımcı olacaktır. Bu tabii zamanla elde edilecek bir durum olduğunu da unutmamak gerek.
   
4-Yazılarınızı bir arkadaşınıza veya tanıdığınıza mektup yazıyormuş gibi yazmak: 
 Danell Jones'ın ''Virginia Woolf'tan Yazarlık Dersleri''  adlı kitabında, kişisel bir ses yaratmada güçlük çekenlere bir arkadaşınıza veya tanıdığına mektup yazıyormuş gibi yazmak tavsiye ediliyor.

5-Bir arkadaşınla sohbet ediyormuş, konuşuyormuş gibi yazmak:
 Yazarların yazmakla ilgili tavsiyeleri arasında bir arkadaşınızla sohbet ediyormuş, konuşuyormuş gibi yazmak en çok karşılaştığım önerilerden.

Bloglarda sohbet tarzı yazılar genelde tercih edilmekte. Ve bu tarzda tavsiye edilen kitap Çavdar Tarlasında Çocuklar. Bu kitabı bloggerların çoğunun okumuş olduğunu fark edeceksiniz.
Ben de dahil. Sizler de bu tür kitap ve yazılar okuyarak blog yazı üslubu açışından kendinizi geliştirebilirsiniz.

Maksat yazma konusunda  kendimizi geliştirmek ise yazı üslubu edinmek en önemli konulardan biri. Blog yazı üslubu  diğer mecralardan birazcık farklı. Bu yüzden okunacak kitapları ve köşe yazılarını buna göre belirlemek gerekiyor.

Yukarıdaki 5 maddeyi  yazmanın sırları olarak da belirtmem çok  yanlış olmaz sanırım. Çünkü hem yazı üslubu  hem yazma ipuçları  hem de yazarlık dersleri açısından yol gösterici bilgiler.

Blog yazısı nasıl yazılır sorusuna yazma yeteneğinizi geliştirme konusunda bu yazımı ele aldım.

İlginizi çekeceğini düşündüğüm  diğer yazılarım:
Blog Yazmak İstiyorum Diyenlere Öneriler
Blogger Olmak İsteyenler için Notlarım


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder