Sayfa Başına Dön

Kitap Tavsiyeleri

2 yorum
kitap tavsiyeleri
Ne okusam? diye düşünenlere; kitap tavsiyeleri isteyenlere; etkileyici, akıcı ve sürükleyici  kitap arayışı içinde olanlara; kitap önerilerim olacak. Öncelikle buraya yazdıklarımı  beğendiğim kitaplar  arasından seçtim.  Muhakkak ki  daha iyileri vardır. Belki bu kitap önerilerim sizin tarzınıza uymayabilir , belki de ruh haliniz bu kitaplara uymayabilir.

''Kitap tarzı, kitap zevki'' kişiden kişiye,  yaşa göre , ne kadar kitap okuduğunuza göre  hatta önceden neler okuduğunuza göre  değişir. Bu olasılıkları da göz önünde bulundurmanızı rica ederim.

Ayrıca  bu kitapları internetten araştırarak  çoğunluğun beğendiği, iyi yorumlar almış, tavsiye edilen kitaplar olmalarına da dikkat ettiğimi söylemeliyim.

Hayat kısa ve okuyacak çok kitap var. Bu yüzden tavsiye edilen kitaplara öncelik vermek burada önem kazanıyor.
Hangi kitapları okumalı? sorusunu kendim için klasik kitapları tercih ettiğimi söyleyebilirim. Kendi ruh halime, ilgi alanıma uygun olanları seçiyorum. Ara sıra popüler, güncel kitaplara yöneldiğim de oluyor.

Burada çoğunluğu dünya klasiklerinden oluşan kitap önerisi olsa da güncel kitaplara da yer verdiğimi ifade edeyim.

 Tavsiye ettiğim kitaplar  18 madde gibi  görünse de bu başlıkların altında onlara uzaktan yakından benzer olan kitapları da eklemeye çalıştım. Bu yüzden  önerdiğim kitap sayısı aslında daha fazla.

Bugüne kadar okuduğum kitaplar arasından en güzel kitaplar ve en iyi kitaplar şöyle:

1-Monte Kristo Kontu ( Alexandre Dumas):
Dünya klasiklerinden ''Monte Kristo Kontu'' adlı eser bir tarihi- macera romanı.
kitap tavsiyeleri

Dili sade ve akıcı. Sürükleyici bir kitap. Kitabın ilk yayınlanma tarihi; 1845.  Kitabın uzun versiyonunu okumanızı tavsiye ederim.  Sayfa sayısı 1000 den fazla oluyor orijinal olanı.  Kısaltılmış olan kitaplar aslı  kadar etkileyici ve iyi olmuyor.

Bu kitap hakkında daha fazla bilgi için isteyenler için ''Monte Kristo Kontu''  yazısını tıklayarak  kitap hakkında yorumumu ve kitabın konusunu öğrenebilirsiniz.

İnternette  bu kitap hakkında edindiğim bilgiler;
  • Kitap okumayı sevdiren ve okuma alışkanlığı kazandıran bir kitap olduğunu ifade etmiş birçok kişi  internette.
  • En etkileyici ve en çok önerilen kitaplar arasında diyebilirim.
  • Türk dizisi Ezel'in bu kitaba benzerliği de bahsedilen bir konu. 
  • Eğer Monte Kristo Kontu'na benzer bir kitap arıyorsanız;  Jack London' un ''Martin Eden'' adlı eseri bu tarzda  olduğunu ve bu kitaba benzetildiğini söyleyebilirim.

''Martin Eden'' de çok övülen ve beğenilen; sürükleyici bulunan  ve tavsiye edilen kitaplar arasında. Ben henüz bu kitabı okumadığım için bir yorum yapamıyorum.

2-Jane Eyre ( Charlotte Bronte ):
kitap tavsiyeleri
Beğendiğim kitaplardan biri İngiliz klasiklerine girmiş  ''Jane Eyre'' adlı romandır.
 Kitap hakkında yorumumu, konusunu ve  Jane Eyre adlı 2011 yapımı film hakkında  görüşlerimi daha önce yazmıştım. Buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Bu kitapla 19. yy. Virtorya dönemi İngilteresini; toplumunu, sosyal ilişkilerini ,yaşam biçimlerini daha yakından tanıma şansını yakalıyoruz.

Bu kitabın  kadın hak ve özgürlüklerine sahip çıkan ilk romanlardan biri kabul edildiğini ifade etmeden geçemiyeceğim.

Yazar;   döneminde yaşanılan  dini baskıyı, sınıf ayrımını ve erkek üstünlüğünü ''Jane Eyre'' adlı romanında  çok reel biçimde yansıtmış.

O dönemde kadınların kitap çıkarılmaları doğal karşılanmadığından  '' Currer Bell'' takma  ismiyle kitap 1847' de yayımlanmıştır.

Roman aynı zamanda yazar Charlotte Bronte' nin kendi hayatından izler taşımaktadır.

Kitap başlarda yavaş ilerliyor. Bundan dolayı  biraz sıkılabilirsiniz. Ancak bir yerden sonra akıcılığı artıyor, sürükleyici bir hale geliyor.

İnternette bu kitap hakkında çok olumlu yorumlarla karşılaştım. Tavsiye edilen kitaplar arasında olduğunu söylemeliyim.

Kitapların uzun versiyonunu okumanızı öneririm. En çok yakınılan kısaltılmış versiyonların biraz oldu bittiye geldiği, o yüzden pek anlaşılmadığı ifade ediliyor.

Jane Eyre tarzı, benzeri kitaplar arayanlar için yine çok güzel, iyi kitaplar şöyle;

Çalıkuşu, Aşk ve Gurur, Rüzgar gibi Geçti ve Rebecca.

Bu kitaplardan sadece Rebecca' yı okumadım. Okumak istediğim kitaplardan. Jane Eyre tarzı bir kitap olduğu aklımda kalmış.

Bu kitapların hepsi kendine özgü bir hikayesi var. Etkileyici bir aşk hikayesi yönünden benzer olsa da hepsinin kendi içinde farklı bir öykü barındırıyor.

Bu kitapları sadece bir aşk kitabı olarak nitelemek pek doğru olmaz. Sadece aşk hikayesinden ibaret olsaydı ne klasiklerin içene girebilir ne de yıllara meydan okuyup güncelliğini, tazeliğini koruyabilirdi.

Çalıkuşu, Aşk ve Gurur, Rüzgar gibi Geçti  yaşanılan ülkenin dönemini, yapısını, kültürünü, yaşam biçimini iyi yansıtmaları bakımından önemli kitaplar.

Çalıkuşu ( Reşat Nuri Güntekin): Bir Türk klasiği ''Çalıkuşu'' çok sevilen ve beğenilen bir roman.
Etkileyici bir aşk hikayesi fonda olsa da o dönemin yaşam kesitlerini yansıtması açısından önemli bir kitap.

Jane Eyre ve Çalıkuşu arasında benzerlik olduğuna dair yazılar okumamış olsam bu benzerliği fark etmezdim. İki karakter yetim ve öksüz, yatılı okulda kalıyor. İkisi de sevdiği erkekten kaçıyor. Ve öğretmenlik yapıyor.

 Böyle bakıldığında birçok benzerlik dikkat çekici. Ancak karakterlerin mizaçları, yaşam koşulları farklı. İki kitap da benzerlik olsa da bir o kadar da farklı.

Aşk ve Gurur;İngiliz edebiyatının kült klasiklerinden. Bu kitaptaki Darc karakterini çok beğenmiştim. Bu kitap da bir aşk öyküsü üzerine kurulu olsa da Jane Austen' ın yaşadığı dönemi yansıtması açısından önemli bir kitap. Kitabı geçen sene okumuştum.  Etkilenmiştim. 

Birçok kitaba, filme esin kaynağı olmuş bir kitap. Bu kitap için söylenecek çok şey var. Hele yazarın hayatını incelediğinizde daha da etkileniyorsunuz.

Rüzgar gibi Geçti( Margaret Mittcell);  ilk basımı 1936 yılında olmuş.  18'li yaşlarımda okumuştum. O zamanlar çok etkilendiğimi hatırlıyorum. 

Yazarın tek kitabı. Amerika'da yapılan araştırmalarda İncil'den sonra en çok satılan kitapmış.Ve en beğenilen ve en çok okunan romanlar arasında.

1939 yılında filme  uyarlanmış. Film 14 dalda oscara aday olmuş. 9 dalda ödül kazanmıştır. En iyi filmler arasında dördüncü sıradaymış.

Filmi de kitap kadar belki daha  iyi olduğu anlaşılıyor.

Rebecca (Daphne du Maurier): İlk yayınlanma tarihi 1938. ''Jane Eyre'' adlı kitaba benzerliği olduğu  konusunda  yazılar okudum.

Yine çok başarılı bulunan  yine güzel  romanlardan. Bu yüzden okumak istediklerim arasında. 1940 yılında filme uyarlanmış. 9 dalda aday olmuş, iki dalda Oscar almış bir film.

Şatodaki Kadın ( Anna Bronte): Bu kitabı çok merak ediyorum. Bronte kardeşlerin en küçüğü tarafından yazılmış bir kitap. Bu kitabı okuyanların yorumları çok olumlu. 

3-1984 ( George Orwell):
1947-1948 yıllarında yazılmış. 1949 yılında basılmıştır. Kitabın ismi ''Avrupa'daki Son Adam''
kitap önerileri
ismi konulmak istense de yazar sonra eserini bitirdiği yıl olan 1948' in son iki rakamını değiştirerek 1984 koymuştur.

''Distpoya nedir?''sorusuna cevaben ''1984'' adlı roman  en iyi ve en güzel  örnek teşkil eden bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Bu kitabı okuduktan sonra izlediğim filmlerin, okuduğum kitapların distopya türünde olup olmadığını hemen anlamama vesile olan bir romandır.

Kitabı bitirdiğimde sonu böyle olmamalı, böyle bitmemeli diye bayağı söylenmiştim. Tabii bu distopya türünün bir özelliği olduğunu bilmeden önceydi.

1984 'te filmi de çekilmiş.
Tüm zamanların en iyi ve en çok önplana çıkan distopya romanı denilebilir. Tabii en beğenilen ve tavsiye edilen kitaplardan. Dolayısıyla distopya türünde en çok okunan romanlardan biri olduğunu  ifade etsem yanlış olmaz sanırım.

1984 tarzı kitaplar arayanlar için ve  distopya türü kitap okumak isteyenler için önerilerim:

- Efendi Uyanıyor ( H.g. Wells): Wells,  kitaplarını beğendiğim yazarlardan. Kitap 1899 yılında yayınlanmıştır. Distopik bilim kurgu kitabıdır. Edebiyat tarihinin ilk dispotik kitabı olma özelliğini taşıyor. Bu kitap en sevdiğim distopik kitaplardan. Okumanızı tavsiye ederim. H.G.Wells  ise sevdiğim yazarlardan.

2-Biz (Yevgeni Zamyetin): Sevilen ve önemli bir kitap olduğunu öğrendiğim bu  eseri  henüz okumadım. Ancak okumak istediklerim arasında. 1920 yılında kaleme alınmış, 1924  ilk yayımlandığı yıl.
3-Cesur Yeni Dünya ( Aldous Huxley) : Ben bu kitabı ortalamanın biraz üzerinde buldum. Ancak çok beğenildiği ve tavsiye edildiği için buraya ekliyorum.1932 yılında ilk yayımlandığı tarih.

''1984'' ve ''Cesur Yeni Dünya'' kitaplarının  esin kaynağının ''Biz'' adlı roman olduğu  görüşü de var.

4-Fahrenheit 451( Ray  Bradbury): 1951 yılında basılmış. Yine çok beğenilen kitaplardan.   Açıkcası bu kitaptan önce çok daha iyilerini okuduğumdan biraz hayal kırıklığı yaşadım.

 Normalin biraz altında buldum. Beğenilen kitaplardan olduğu için bu kitabı da yazmayı tercih ettim.

6-Damızlık Kızın Öyküsü ( Margaret Atwood ) : 1985 yılında ilk yayımlanmış.Okumayı düşündüğüm kitaplardan.  Çok bahsedilen  bir roman.

Damızlık Kızın Öyküsü gibi benzer bir kitap olan  Swastika Geceleri  de bir feminist distopya türünde.

7-Hayvan Çiftliği (George Orwell): Yazarın yine beğenilen kitaplarından.

Ben hayvanların kişileştirilmiş olan fabl tarzı  kitaplardan hoşlanmadığım  için ne kadar olumlu yorumlar olsa da okumak içimden gelmedi. Ama sizin için böyle bir sorun yoksa okuyabilirsiniz. Bu kitabın çok iyi olduğu yönünde yazılar okumuştum.

8-Mülksüzler ( Ursula k. Le Guin): Çok duyduğum ancak  okumadığım bir kitap. Yine iyi puan verilen kitaplardan.
 Biraz da Güncel kitaplardan örnekler verecek olursam; Açlık Oyunları serisi. Filmini izlemiştim. Beğenmiştim. Bir de Uyumsuz serisi var.

En iyi Distopya türü hangileri derseniz? Ben buraya bildiğim  bir kısmını  yazdım. Distopya türünde çok fazla kitap mevcut.

4-Yabancı( Albert Camus ):
kitap tavsiyeleriKitap, ana karakterin kendine, topluma, gelenek ve göreneklere nasıl yabancı kaldığını konu alıyor.

Ana karakter için evlenip evlenmenin önemi yoktur. İki olasılık da onun için aynı şeyi ifade eder. Sevip sevmediğini anlamlandıramaz. Her şeye karşı kayıtsızdır.

Kısa bir kitap. Yalın sade bir anlatımı var kitabın. Yazar, Nobel Edebiyat ödüllü.
Aylak Adam: Kitabı okumadım. ''Yabancı'' adlı kitapla  benzerliği olduğunu söyleyenler var. Her iki kitap da tavsiye edilen ve  methedilen kitaplar arasında..
Tatar Çölü: Özellikle yazarlar tarafından tavsiye edilen Dünya klasiklerinden bir kitap. Okuyanların yorumları da çok iyi olduğu yönünde.
''Yabancı'' kitabındaki baş karakterde görülen yabancılık kavramı kadar olmasa da bu kitaptaki karakter de bazı yerlerde bu hissi bize veriyor.

Dil ve anlatımı açısından zengin bir kitap. Ne kadar okurken yavaş ilerlesem de bitirdiğimde çok farklı duygular içerisindeydim. Okumaya değer bir kitap. 



5-Zaman Makinesi(H.G.Well):
kitap tavsiyeleri  En sevdiğim bilim-kurgu kitaplarından.  Bazı kaynaklarda distopya türü olarak geçiyor. Ben kitabı okurken ütopya olarak nitelemiştim. Çok muallakta kaldığım bir konu. Ama sevdiğim beğendiğim bir kitap.  Herkese okumasını tavsiye ederim.

 Zaman makinesi kavramının ilk söz edildiği kitap. Bu kitap ''Yıldızlar Geçiti'' adlı filmi hatırlattı bana. Film, bu kitabın günümüze uyarlanmış haliydi. Çok sevmiştim. Dizi olarak da  yayınlanınca hiç kaçırmadan izlemiştim.


6-Madame Bovary ( Gustave Flaubert ):
kitap tavsiyeleri
Madame Bovary 1857' de yayımlanmıştır. 2007' de ''Tüm Zamanların En İyi On Kitabı'' listesinde 2. sırada yer almış. Lev Tolstoy'un ''Anna Karanina'' adlı eseri bu listede birinci sıradadır.

1877de ''Anna Karanina'' yayımlanmıştır.. Bu iki kitabı okuduğumda bir benzerlik hissetmiştim.

Benim gibi düşünen var mı diye internette araştırdığımda bir kitap daha karşıma çıktı. Halit Ziya Uşaklıgil'in ''Aşkı Memnu'' su. 1900 yılında ilk yayımlanmış.
Bu üç kitap da evli bir kadının yaşadığı yasak aşk konusu ele alınıyor.. 

Madame Bovary Fransa'nın, Anna Karanina Rusya nın, Aşkı Memnu da  Türkiye'nin o dönem şartlarında evli bir kadının yasak aşklarına ve bunun nelere mal olduğunu görüyoruz. Aşkı Memnu yu okumadım. Ancak dizisini biraz izlemişliğim var.

 7-Satranç ( Stefan Zweig): 
kitap önerileri Stefan Zweig'in  çok akıcı kitapları var. Kurgusu, konusu itibariyle ''Satranç'' kitabını çok beğenmiştim. Kısa bir kitap.

Yazarın en beğendiğim kitaplarında biri de ''Sabırsız Yürek'' romanı oldu. Zweig, kitaplarında   karakterlerin ruh tahlillerini, tavır ve davranışlarını  yansıtması yönünden çok usta. Kitaplarını  okuduğunuzda sizin için de vazgeçilmez bir yazar olacak, diyebilirim.


8-Selma ve Gölgesi (Peyami Safa):
kitap tavsiyeleri
 Kitabı okurken ''Acaba ne olacak?'' diye satırlar arasında ilerlediğimi hatırlıyorum  . Konusu, dili ve anlatımını   beğendiğim kitaplardan.

2008 yapımı ''Gölge'' adıyla filme de uyarlanmış.

 Kitap okuma alışkanlığı kazandıran kitaplar arasında olduğunu  da belirteyim. Bu kitap hakkında yorumumu buradan okuyabilirsiniz.


9-Bülbülü Öldürmek:
Konusundan bahsetsem kitabın o havasını anlatmaya
kitap tavsiyeleri
yetmeyecektir. 
Atticus, çok etkileyci ve ön plana çıkan bir karakter. Aşk ve Gurur da Darcy karakteri nasıl bir kült haline gelmişse Atticus da öyle benim için.

 İki karakter çok farklı aslında. Ama ikisi de farklı olmalarına rağmen etkileyici karakterler. ''Bülbülü Öldürmek'' adlı kitabının  bir aşk romanı  olmadığını belirteyim bu arada. 

Roman eski siyah beyaz Amerikan filmleri tadında. O eski Amerkan ailesi ve yaşamını çok güzel hissediyorsunuz. Aslında uyarlanmış bir filmi de var. . Filmi de kitap kadar başarılı olmuş. 8 dalda aday gösterilmiş. 3 dalda oscar almış. 

10-Uğultulu Tepeler (Emily Bronte):
kitap tavsiyeleri
Bronte kardeşlerden büyüğü olan Chorlette Bronte' nin ''Jane Eyre'' adlı kitabı benim için hep ön plandaydı.

Ancak Orta kardeş Emily Bronte' nin bu kitabının ise çok farklı bir özelliğini hissettim. Okuduktan sonra kitabın kaliteli bir havası belleğinizde kalıyor. Tekrar okumak istiyorsunuz. Anlatım dilinden mi kaynaklanıyor, anlatıcının üslubundan mı? bilemiyor.

Çok akıcı bir anlatımı var. Kitap 1847 yılında yayımlanmıştır. Filme uyarlanmış romanlardan.

Benim için aşk hikayesinden çok karakterler ve onların davranışları dikkatimi çekti . Kiracı Lockwood ve hizmetçinin bu hikayeye çok farklı bir boyut kattıklarını düşünüyorum.

11-Büyük Umutlar( Charles Dickens): 

kitap tavsiyeleri
Benim önerebileceğim kitaplardan biri de Büyük Umutlar.
Küçük bir çocuğun hayatına tanık olurken o dönemin
İngilteresinin köy ve şehir yaşamını da öğrenmiş oluyoruz.



12-Pastorel Senfoni (Andre Gide):
kitap tavsiyeleri
Pastorel Senfoni, Bethoven'ın 9.senfonisinin 6.parçasının ismi bu kitaba verilmiş. Kısa sürede biten kitaplardan. Akıcı şekilde ilerleyen bir kitap olduğu için beğenmiştim.







13-Zamanımızın Bir Kahramanı  ( Mihail Lermontov):
kitap tavsiyeleri1840 kitabın ilk yayımlanma tarihi. Dünya klasikleri arasına girmiş bu eser
yazarın tek romanı. Türü psikolojik romandır.

Yazarın hayatını araştırdığımda 27 yaşındayken bir düelloda hayatını kaybetmiş. Bu tek eseri bir baş yapıt olarak tarihe geçmiş.



14-Nietzche Ağladığında (İrvin D. Yalom): 
kitap tavsiyeleri
İlk yayınlanma tarihi 1992, türü; kurgu psikoloji.

Bu kitabı çok uzun sene önce okumuştum.  Psikoloji ve felsefe alanında tarihe damga vurmuş ünlü şahısları yazar kitabında bir araya getirmiş. Tabii çok etkileyici konularla.  Gerçekte ise bir araya hiç gelmemiş kişiler oysa.

Yazar, alanlarında bir numara olan bu şahısların bilimsel ve felsefi görüşlerine bağlı kalarak olayları kurgulamış.

Sürükleyici ve akıcı bir roman. Birçok yönden beğendiğim kitaplardan. Ve benim gibi kitaba hayran kalan çok insan var. Okumanızı öneririm.

Kitap filme de uyarlanmış. Sanırım film kitap kadar başarılı değil.


15-Sefiller (Viktor Hugo ): 
kitap tavsiyeleri Bir başyapıt bir Dünya klasiği  ''Sefiller''  kendinden çok söz ettiren romanlardan. Fransız tarihi roman.

Edebiyatının usta ismi Viktor Hugo'nun Sefiller adlı  eserin türü bir
1862' de yayımlanmış. Yazılmış en uzun romanlardan sayılmakta. Birçok kez filme uyarlanmış.



16-- Fareler ve İnsanlar( John Steinbeck):
kitap tavsiyeleri
Güzel bir eser daha. Nobel Edebiyat Ödülü almış yazar. İlk 1937 yılında eser  yayımlanmış.
 Sonu yalnız biraz hüzün verici.
 Defalarca sinemaya uyarlanmış.




17-Dönüşüm (Franz Kafka):
İlk yayımlanma yılı 1915, türü: uzun öykü
kitap tavsiyeleri
Pazarlamacı Gregor Samsa'nın bir sabah kendini böceğe dönüşmüş olarak bulmasıyla başlar öykü.

 Baş karakter ailenin geçimini ve  bütün sorumluluğu üzerine almış biriyken   bu dönüşümle birlikte aile bireylerinin tepkilerine,  değişen  davranışlarına ve yaşamlarına  tanık oluyoruz.


18-On Küçük Zenci (Agatha Christie):
kitap tavsiyesi on küçük zenciPolisiye türünü severler için Agatha Christie'nin beğendiğim birkaç kitabını eklemeye karar verdim. İnternette  beğeni yorumlarıyla çok sık karşılaştığım bir kitaptı:  ''On Küçük Zenci'' Övülecek kadar da iyi bir kitap.

Agatha Christie'nin beğendiğim diğer kitapları:
-Roger Ackroyd Cinayeti
-Cinayet Reçetesi




Belki bu yazılarım da ilginizi çekebilir:
*Dünya Klasikleri Listesi
*Türk Klasikleri Listesi


2 yorum :