Sayfa Başına Dön

Hangi Konuda Blog, Youtube Kanalı Açmalıyım?

Hiç yorum yok
youtube blog konuları
Önce hangi konuda blog açmalıyım? olarak  başlığı belirlemiştim. Ancak sonra hangi konuda youtube kanalı açmalıyım?sorusunu da ekleme gereği hissettim. Ayrı ayrı ele almaktansa bir yazıda birleştirmek daha doğru olacağına karar verdim. Çünkü ayrı platformlar, farklı yollar olsa da aynı konular ele alınıyor aslında. Benim sadece blogum olduğu için blog üzerinden anlatsam da Youtube kanalı açmak isteyenler lütfen youtube kanalı bazında yazımı değerlendirsinler.

Youtube Kanal Kategorileri ve  Blog konuları  neler olabilir? Bu  sorulara kendi edindiğim bilgiler çerçevesinde anlatmaya çalıştım. Aslında istediğiniz her konuyu ele alabilirsiniz. Tabii aykırı ve yasaklı bir konu olmadığı taktirde.

Hangi Konuda Blog, Youtube Kanalı Açmalıyım?
-İlgilendiğiniz, Sevdiğiniz Konularda:
Blogunuzun ya da youtube kanalınızın uzun soluklu olmasını istiyorsanız her zaman ilgilendiğiniz, sevdiğiniz bir alanda açmanız daha iyi olacaktır. Blog ya da kanal açmak kolay. Önemli olan devam ettirmek aslında.

-Bilgi Sahibi Olduğunuz Konularda:
Donanımlı, bilgili olduğunuz bir alanda olması en güzeli. Hakim olduğunuz konularda bilgiler paylaşmanız bu yolda ilerlerken hem daha özgüvenli,  kendinizden emin olmanıza neden olurken hem de  ziyaretçilere faydalı bilgiler sunmuş olursunuz.

-Araştırmayı, Öğrenmeyi Seviyorsanız: 
Araştırmayı, öğrenmeyi sevdiğiniz konular aslında bir nevi ilgilendiğiniz konulardır. İlk madde ile örtüşüyor.

 Ben burada daha çok  araştırma gibi bir huyu olanlar, bilgi peşinde koşmayı sevenleri kastediyorum. Araştırmayı benimsemiş kişiler için burası güzel mecralar olduğunu düşünüyorum.  

 Donanımlı, bilgili olduğunuz bir alan yoksa araştırmayı ve öğrenmeyi seviyorsanız, internette hangi konularda eksiklikler varsa belirleyip araştırarak, öğrendiğiniz bilgileri paylaşabilirsiniz.

-Kendinizi Geliştirmek İstediğiniz Bir Konuda: 
Kendizi geliştirmek istediğiniz bir konuda açabilirsiniz. Örneğin yabancı dil öğrenmek, yazma kabiliyetinizi geliştirmek  istiyorsunuz;  eksikliklerinizi bildiğiniz için o konuda yaptığınız araştırmaları, öğrendiklerinizi  sıcağı sıcağına paylaşabilirsiniz.

Mesela ben  blogumu kişisel gelişim alanında açmak istedim. Az çok bu konuda bilgim var. Yazacağim konular da mevcut. Ancak belli bir süre sonra yazmak için üşenmeye başladım. Yazmak içimden hiç gelmediği böyle dönemlerzaman zaman oluyor.

Ancak blog hakkında eksikliklerim oluyor  bazen, dolayısıyla yeni şeyler öğreniyorum. Öğrendiklerimi bir hevesle blogumda  paylaşıyorum. Yeni öğrendiğim şeyler harekete geçiriyor beni .Bi de o konuda fazla kaynak yoksa daha bir hevesle yazıyorum.

 Bazen  bilgileri kanıksadığımız için yazma gücünü kendimizde bulamayabiliyoruz. Yeni öğrendiklerimiz ise daha şevkle bu işe sarılmamıza neden olabilir. O yüzden hiçbir konuda bilgim yok gibi düşünceler sizi kösteklemesin. Bunu fırsata dönüştürebilirsiniz. Her şey duruma nasıl baktığınızla ilgili.

Kısaca; hiçbir konuda donanımlı olmadığınızı düşünüyorsanız kendinizi geliştirmeyi istediğiniz ya da araştırmayı, öğrenmeyi sevdiğiniz bir konuda da blog açmayı  tercih edebilirsiniz.

-Spesifik bir Alanda:
Daha spesifik bir konu seçilmesi gerektiği ile ilgili öneriler duyduğumda açıkçası biraz yadırgamıştım. Böyle bloglar görünce çok dar bir alanda konu seçmişler, konu bulmakta sıkıntı çekecekler, diye düşünüyordum. Tabii zamanla bunun önemini anladım. Bunun çok önemli avantajları var.

Blogunuza gelen  ziyaretçi bir yazınızı okudu. Ve sitenizde bu konuda benzer birçok yazınız olduğunu düşünün. Ziyaretçiler muhakkak diğer yazılarınızı da okunacaktır. Bunun anlamı blogunuzda daha fazla zaman geçirilmesi demek.

Yalnız eğer istikrarlı olamıyacağınızı düşünüyorsanız konu bulmakta zorlanırım diye düşünüyorsanız bunu tercih etmeniz hemen  pes etmenize de sebep  olabilir. İyice araştırın öyle karar verin. Gerçekten yapabileceğinize inanıyorsanız bu yolu tercih edin.

Birçok blog başka konularda da yazmak istediği için ya da konu bulmakta zorlandıkları için değişime gitmişlerdir.

Spesifik derken neyi kastediyorum. Kişisel gelişim çok geniş bir alan. Eğer siz motivasyon konusunda blog açarsanız belirli bir konu seçmiş olursunuz.

Örneğin motivasyon konusunda blog açtınız. İsmini de ''motivasyon için'' koydunuz.  motivasyon nedir, motivasyon tekniklerinden bahsettiniz. Böyle 4, 5 yazı yazdınız sonra tıkandınız. Ne yazacağım şimdi? diye diye sıkıntı çekebilirsiniz. Ama hayata motivasyon çerçevesinde bakarsanız aslında yazacak çok bilgi çıkacaktır.

Örneğin; İş hayatında motivasyon, ders için, başarı.. gibi alanları ele alabilir.

Motivasyon müzikleri , kitapları, filmleri.. önerebilirsiniz.

Canınız bir şey yapmak istemiyor motivasyonunuzu kazanmak için bu konuda araştırma yaparak öğrendiğiniz bilgileri yaşamınızda uygularken edindiğiniz tecrübeleri  blogunuzda paylşabilirsiniz.

Motivasyon için hipnoz, olumlamalar, hikayeler, araştırmalar, makaleler o kadar çok ki bunlara yer  verebilirsiniz. Kısaca hayata motivasyon gözüyle bakın. bilgileri o yönde yazın.

Blog yazmak için sizi motivasyon edecek  öneriler gibi..

Blogunuz ya da youtube kanalınız hangi konuda olursa olsun en önemli iki şeyi hatırlayın:

1- İstikrarlı olmak ve devam etmek: Bu işlerin karşılığını hemen alamazsınız. Bir hobi olarak görün. Belli zamanınızı buna ayırın. Bırakmayın.

2-Araştırmak ve öğrenmek: En iyi bilgiyi en iyi şekilde aktarırsanız er ya da geç başarıyı yakalarsınız.


Blog Konuları, Youtube Kanal Kategorileri:

Yazmak ile ilgili blog açabilirsiniz:
youtube kanalı blog konularıYazmayı seviyorsanız ve bu konuda kendini geliştirmek istiyorsanız blogunuzu da bu konuda açabilirsiniz.

Yine çok spesifik bir alan gibi gelebilir.

Yazarların yazmakla ilgili söyleşileri, kitapları, makaleleri var. O yazıları kendinizi geliştirmek için okurken sıcağı sıcağına blogda paylaşmak isteyebilirsiniz. Yeni öğrendiğiniz bir bilgiyi o anda paylaşma hissiyle yazmaya daha  hevesli olmanızı sağlayacaktır.

*Blog yazarlığı, roman, öykü yazarlığı ve kompozisyon ile ilgili bilgiler,

*Yazarlıkla ile ilgili kitapları okuyup blogunuzda önerebilirsiniz.

*Yazarların yazı hayatına nasıl başladıkları ile ilgili birçok yazı mevcut.

* Romanlarda bile rastlayabiliyoruz bu bilgilere. Okuduğunuz bir romanda  yazmak ile ilgili bir yazı ile  karşılaştığınızda not defterinize  nasıl not alıyorsanız blogunuzda da öyle paylaşabilirsiniz.

Mesela Sol Ayağım adlı kitapta yazar yazma konusuna ipuçları da verir.

Körleşme adlı kitapta bir parağraf da olsa ilham veren cümlelere rastlamıştım.

Yazarlıkla ilgili ipucu veren kitaplar ve edebiyat dünyasında adını kazımış  yazarların yazmakla ilgili bilgileri içeren çok fazla kaynak var.

*Ya da karakterleri yazar olan  kitapları, filmleri tanıtmak; önermek de olabilir.

Toza Sor bir yazar yolunda ilerleyen bir gencin hikayesidir.  Karakter  genç bir yazardır. İlginç bir ana karakter mesela.

 * Her yazarın kendine göre keşfettiği yazma teknikleri var. İfade etme biçimi var. Tek tek ünlü, ünsüz bu konuda yazarların tecrübelerine yer verilebilir.

*Yazarların filme uyarlamış hayatları da kitapları da ilgi çekici olacaktır. İngiliz  yazar Jane Austen ın hayatında esinlenerek yapılmış filmler var örneğin.

* Yazı ve  üslubu çok iyi olan   köşe yazarlarını tanıtmak çok iyi olurdu. Bir dönem bayağı araştırmıştım.

*Hatta yazar olmak isteyenler için kitap tavsiyeleri sunulabilir. Yazma kabiliyetini geliştirmek için hangi eserleri okumalı. Bu konuda yol gösterici bilgiler sunulabilir.

Ders çalışma yöntemleri ile ilgili bir blog ya da youtube kanalı:
Ders çalışma teknikleriyle ilgili çok fazla bilgi, kaynak var. Sınav kaygısı her öğrencinin sorunu. Kaygıyı yenmenin yollarıyla ilgili makaleler, araştırmalar, kişisel gelişim, psikologlar ne öneriyor sırayla değinebilirsiniz.

Hafıza teknikleri, motivasyon. ders çalışma ile ilgili kitaplar...müzik...gibi...

Kişisel Gelişim: 
Zaten kişisel gelişim konusu geniş bir yelpazeye sahip. Eğer bu alanı seviyorsanız bu konuda bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

Film-dizi-Tv. programları:
İyi bit televizyon izleyiciyseniz, bir sinema severseniz bu konuda blog ya da youtube kanalı açabilirsiniz.

İnsanlar izledikleri dizi hakkında internette araştırma yapmayı seviyorlar. Oyunculara, dizi-film-program konusuna bakıyorlar. Hakkında yapılan yorumları okumayı seviyorlar.

Mesela şu sıralar Hint dizileri, Hint sineması çok revaçta. Oyuncuları gerçekte kimler, dizi-sinemanın konusu ne? gibi araştırmalar yapılıyor.

Bu  konuda hiç sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyorum.

Güney Kore dizileri de aynı şekilde. Hatta Kore dizilerinin hakları alınıp  Türk dizisi olarak çekiliyor. Bu uyarlanan diziler hakkında bilgi verebilirsiniz, orijinaliyle karşılaştırma yapabilirsiniz.

Hollywood filmler, diziler  hep izleniyor zaten. Bu konuda yazılar yazabilirsiniz.

Televizyon takipçiseyseniz programlar hakkında bilgi verebilirsiniz.

Türk dizileri de artık almış başını gidiyor. Yabancı ülkelerde bile yayımlanıyor. Bu konulara da yer vermek güzel olur. Tabii son zamanlarda Türk dizilerinde senaryo kıtlığı olduğu için biraz yavaşlasa da durulmayacaktır.

Dizi reytingleri ile ilgili bilgileri de paylaşabilirsiniz. Dizileri çok takip etmesem de gündemdeki dizilerden haberdarımdır. Ve reytinglerini de merak edenlerdenim. Beğeniliyor mu beğenilmiyor mu yorumları dinleyen birisiyim.

Dizi takip edenler ise bu konuları daha fazla önemsiyeceklerini düşünüyorum.

Para konusunda bir blog olabilir:

Para biriktirme yolları, en iyi yatırım alanları, tasarruf konuları...

Teknoloji alanında bir blog:
Artık bilgisayarı olmayan yok. Cepten internete girmek çok yaygın. Doğal olarak bu konuda bilgi edinmek isteyen de  o kadar çok. Yaşadığımız en ufak bir sorunda internette araştırdığımız konulardan biri.

Tabii bi de çok basit, kolay bir anlatımla yazarsanız ya da youtube kanalında ifade ederseniz başarılı olamamanız için bir sebep yok.

Teknolojideki yeniliklerden de bahsedebilirsiniz. Sosyal ağlar konusunda yol gösterici fikirler de olabilir.

 Kabul ediyorum bu konuda çok fazla açılmış siteler, kanallar var. Ancak bir o kadar da bahsedilmemiş konular var. Acemiler için basit, kolay anlatımı seçerseniz diğerlerinden sıyrılmamanız için bir neden yok.

Gerçekten bazen anlamakta çok güçlük çekiyorum. O kullanılan terimler  bana hiçbir şey ifade etmediği için zorlanıyorum.  Teknik kısmın anlatılmasında hiçbir bir sakınca yok,  sadece bu konuya uzak kişiler de düşünülsün istiyorum.

Dekorasyon:
blog konuları
En zevkli konulardan biri. İster dekorasyon olarak  genel  ele alabilir, isterseniz aşağıda bahsettiklerimden yalnızca birini seçebilirsiniz.

-Tablolar                   -Aynalar     -Saatler

-Duvar kağıtlar        -Mum          -Biblolar

-Vazolar                  - Mobilya

-Elektrikli aletler      - Banyo ve aksesuarlar

 -Mutfak ve mutfak aksesuarları,       -Aydınlatma

-Halılar             -Ev düzenleme,     -Yatak odası     -Kitaplık     -Süs Eşyaları

 -Nevresim      - Sofra, masa düzenleme

-Beyaz eşya     - Kapı,pencere     -Parke


Kişisel Blog:
Kişisel blogunuzu kategorilere ayırarak her telden yazabilirsiniz. Günlük başlığı altında hayatınızda önemli olayları, fikirleri günlük şeklinde yazabilirsiniz.

Öğrendiğiniz bilgileri başka bir kategori içinde bahsedebilirsiz. Okuduğunuz kitapları yorumlayabilirsiniz. Çok geniş bir alan.

Pratik Bilgiler İçeren Blog :
*Çiçek bakımı,

*Evcil hayvanlar ve bakımı, eğitimi,

*Ahşap dolap boyama. tamir badana  tavsiyeler, yemek kokusunu gidermekle ilgili pratik bilgiler.

* Böcekleri evde doğal yollarla uzak tutmak için öneriler  gibi.


Tamir işleriyle ilgili uzmansanız:
Kombi ,buzdolabı arızası; banyo tıkanması  ile ilgili evde yapabilecek  ipucu ve öneriler çok iyi olur.

Buzdolabı, kombi sorunlarında ilk işim internette aramak oluyor. Lavabo tıkanması özellikle diğer araştırdığım konulardan.
 Artık evde en küçük bir sorunda internette araştırıyorum. Bu konuda ne yapabilirim?diye.

Güzellik-Bakım-Makyaj:  
En çok ilgi çekici konulardan. Bu mevzularda bilgi birikiminiz varsa kendi tarzınızı, renginizi ve bilginizi yansıtın.

Bu alanda çok fazla youtube kanalı, blog açılmış durumda olsa da kendinize güveniyorsanız bu alanı seçebilirsiniz.

*Doğal makyaj malzemeleri, saç boyaları, şampuanlar konusunda bilgiler,

*Makyaj, saç modası neler,

*Doğal maskeler, tarifler,

*Moda saç kesimleri, saç renkleri,

*Hangi yüze hangi saç modelleri yakışır gibi uzar gider.

*Sadece kozmik değil insanı güzelleştiren içsel konulara bile değinilebilir.

*Güzellik önce düşüncede başlar, Dolayısıyla hayata daha pozitif bakmanın yolları da ele alınabilir.

Esprili Blog Yazıları - Eğlenceli Youtube Kanalları:
Esprili komik yazıları içinde barındıran bir blogunuz olabilir. Bu konuda yetenekliyseniz böyle yazılara  yönelebilirsiniz.

Youtube kanalı açmak isteyenler  eğlenceli videolar çekebilir. Eğlenceli, komik  videolar televizyon ekranlarında da gösteriliyor. Bu da komik videoların ne kadar etkisi olduğunun bir göstergesi.

Gezi Blogları-Gezi Youtube Kanalları:
Gezmeyi seyahat etmeyi seviyorsanız yine bu konuda gezdiğiniz gördüğünüz yerler hakkında bilgi ve öneriler sunmanız, anlatmanız yine gezi severler için yol gösterici olacaktır.

Biraz da tarihi hakkında bilgi vermek pek iyi olur. Güzel resimler, videolarla taçlandırdığınızda çok kıymetli bir içerik oluşturmuş olursunuz.


Kitaplarla İlgili Blog ya da Youtube Kanalı:
youtube blog kategori
Kitap kurduysanız kitaplarla ilgili bir platform açabilirsiniz. Kitapseverlere  okuduklarınızdan bahsederek  yol gösterici bilgiler sunabilirsiniz.

*Okuduğunuz kitap hakkında yorumlarınızı aktarabilirsiniz. Aklınıza ne geliyorsa artık.

*Beğendiklerinizi, beğenmediklerinizi ifade edebilirsiniz.

*Kitabın yazarından bahsedebilirsiniz.

*Kitap karakterlerini tanıtabilirsiniz.

*Kitap alıntıları yapabilirsiniz. İtiraf etmeliyim ki bloglarda roman gibi türlerden alıntıları okumuyorum. Yapılan alıntıları atlıyorum. Sadece yorumu okuyorum.

 Kitaplarda cümlelerin altını çizemiyorum. Roman okurken kendimi o kadar kaptırıyorum ki o an durup cümleyi tekrar okumakmış bir kağıda not almakmış yapamadığım şeyler. Not almayı seven biri olarak başaramadığım tek  yer romanlardır.

Siz bana bakmayın. Kitap severlerin en sevdiği şey bu alıntılar. Hele yazmak işine girmişseniz vazgeçilmez teknik. Ama tek yapamadığım şey .

Anahtar kelime aracına baktığımda kitap alıntıları, kitap cümleleri, kitap sözleri bayağı aranılan başlıklar içinde. Bunu es geçmeyin.


Örgü-Elişi Blogu ya da Kanalı:
youtube kanalı blog konularıÖrgü-Dantel- Elişi-Kanaviçe gibi konularda marifetliyseniz böyle bir blog ya da kanal açarak bildiklerinizi, modellerinizi paylaşabilirsiniz.

El işleri örgü ile ilgili konular çok aranılanlar arasında.

Şal. battaniye, kazak, atkı, patik, kanaviçe, eldiven, iğne oyası, örtü, bez bebek,origami,amigurumi...gibi  çok çeşit sayılabilir. Bu yüzden bu kategoride  çok sıkıntı çekmeyeceğinizi düşünüyorum.

Diy (Kendin Yap):
Bu konuya azımsanmayacak kadar ilgi var. Youtube da en çok izlenen kategorilerden biri de kendin yap. Tabii İngilizce kısaltması Diy olarak geçiyor.

Dersler, Ödevler, Proje  ile ilgili:
Öğrenciler interneti en çok dersler ve ödevlerle ilgili araştırmak için kullanıyorlar. Ben bir öğretmen olsaydım. Bu konuda bir blog açardım.

Kendinizi geliştirmek, öğrencilerin eksikliklerini görmek adına çok yararlı. Daha çok araştırmak, öğrenmek için size motive sağlarken  blogunuzda paylaştığınız bilgiler zihninizde hep taze kalmasına da neden olacak. Tabii ek gelir de cabası...

 Ders, ödev, proje konuları derya deniz...Yaz yaz bitmez.

Kompozisyon nedir, nasıl yazılır'dan tutun da kitap özetlerine, proje ödev konularına kadar...Yol gösterici, bilgilendirici yazılar hem öğrencilerin çok işine yaracak hem de blogunuza ziyaretçi çekecek.
-Kompozisyon
-Kitap Özetleri
-Proje Ödevleri
-Ders Konuları
-Ders Anlatımı...gibi   genel olarak birkaç örnek sundum.

 Tarih, coğrafya, edebiyat...gibi   kendi branşınızla ilgili bir site de açabilirsiniz.

Spor ile ilgili Blog veya Kanal Açabilirsiniz:
Öncelikle spor olarak geniş bir alanda mı bilgi vermek istiyorsunuz, yoksa daha spesifik sporun bir dalında mı? Hangisini tercih edeceğinize öncelikle karar verebilirsiniz. Aklıma gelen spor dallarını  başlıklar halinde belirttim. İsterseniz sadece biri üzerinde yoğunlaşabilir ya da genel tüm sporla ilgili bilgileri konu olarak ele alabilirsiniz.
Tercih sizin.
Futbol, Tenis, Basketbol, Veleybol, Yüzme, Kick Boks, Aikido, Yoga, Voleybol, Atletizm, Güreş, Hokey, Hentbol, Plates...

Hangi konuda blog ya da kanal açacağınıza dair diğer fikirler kısaca şöyle:
Müzik, Moda, Kitap, Yemek, Oyun, Alışveriş, Bilgi, Kültürel etkinlikler  gibi bir alanı tercih edebilirsiniz.
Blog konuları için elimden geldiğince ipuçları vermeye çalıştım.

1-Youtube'da en çok izlenen kategorileri merak edenler için:
Youtube'da En Çok İzlenen Kategoriler
2-Ne konuda blog ya da youtube kanalı açacağınıza karar verdikten sonra isim arayışına girdiyseniz:
-Youtube Kanal Adları
-Blog İsim Önerileri

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder