Sayfa Başına Dön

Dünyadaki En Büyük Satıcı: Hayatı Değiştiren Bir Kitap

Hiç yorum yok
Bu başlığın biraz iddialı olduğunu kabul ediyorum. Bir kitap gerçekten bir insanın hayatını değiştirebilir mi ? Değiştirdiğini iddia eden insanlar var tıpkı ''Dünyadaki En Büyük Satıcı'' kitabını okuyanlarda olduğu gibi.'' Hayatı Değiştiren Bir Kitap'' olarak nitelememin en önemli nedeni ise bu kitabın  karşıma bu şekilde çıkmasındandır. 

Yıllar önce izlediğim bir televizyon programına telefonla bir seyirci katılmış,  iş hayatındaki başarısını ve yükselişini anlatmıştı. Hayatındaki bu değişime vesile olan bir kitaptan söz etmişti. Kitabı övgü dolu kelimelerle  anlatışı  hala dün gibi aklımda. Dinlediklerim karşısında hayli etkilenmiştim; ancak  kitabın adını duyduğum anda da bir o kadar  hayal kırıklığına uğramıştım. İsim  bana biraz tuhaf  gelmişti;  pazarlama işini teknik bilgilerle anlatan bir kitap olduğu düşüncesine kapılmıştım.

 2008 yılına geldiğimde ise daha önce üzerinde durmadığım bu kitap bir kez daha karşıma çıktı. Bir gazetede  dünyaca ünlü bir sanatçının resmiyle birlikte.

       O kişiyi çok net hatırlıyorum; çünkü o sıralar aktörün bir filmini izlemiştim. ''Bir Erkek On Günde Nasıl Kaybedilir? ''adlı romantik- komedi filmi... Aktör;  Matthew McConaughey' di.

    Gazetede aktörün hayatını değiştiren bir kitaptan söz ediliyordu. Ve yine  aynı kitapla karşı karşıyaydım: ''Dünyadaki En Büyük Satıcı.''

    Kitabın yazarının Og Mandino olduğunu görünce aslında bir kişisel gelişim kitabı olduğunu o zaman  anladım. Daha önce yazarın ''Yaşamanın Daha İyi Bir Yolu'' adlı kitabını okumuştum.

     İki kişinin hayatını değiştirmiş olan iki defadır karşıma çıkan bu kitabı heyecanla ve merakla okudum.

     Kitabın önsözünde yazar birçok kişiden bu kitabın hayatlarını  nasıl kurtardığını ya da değiştirdiğini belirten mektuplar aldığını belirtmiş. Bunların çoğu da iş, sanat ve spor dünyasının ünlülerinden geldiğini de eklemiş.

    Kişisel gelişim alanından tanıdığım yazar Og Mandino ''Dünyadaki En Büyük Satıcı'' adlı kitabında aslında farklı bir yol izlemiş. Etkileyici bir hikayenin içinde kişisel gelişimle ilgili bilgileri bize sunmuş.

Kitabın içeriği;
    Servet sahibi olan Hafid yaşlanmıştır. Başkatibi Erasmus'a talimat verir. Tüm servetini kentin yoksullarına dağıtmasını, ömrünün geri kalanını sıkıntısız geçirebilecek kadar olanı ayırmasını ister.

     Her dükkanını  da yöneticilerine devretmesini ve sermaye için onlara bir miktar para vermesini  ekler ve başkatibine yıllardır sakladığı sırrını açıklar. Bu giz  bir sandık içindeki  on tane parşömendir.

     Hikayede bu parşömenlerin önemini, üzerinde yazılmış bilgilerin neler olduğunu, Hafid'ın eline nasıl geçtiğini ve ondan önceki sahibinin eline nasıl ulaştığını öğreniyoruz.

   En önemlisi de bu parşömenlerde  satıcılık sanatında ustalaşmak ve büyük başarı kazanmak için bilgiler vardır.

     Bu parşömenlerdeki bilgilerin her biri kitapta yazılı. Bizlerde tıpkı hikayede geçen kişiler gibi bu on parşömende yazılı olanları öğrenmemiz  ve uygulamamız için yazar, on maddelik olarak bu bilgileri açık ve net şekilde yazmış. Bize sadece bu yazılanları okumak ve uygulamak düşüyor.

Bu on parşömende yazılanlardan birkaç alıntı:
1. Parşömen; Her türlü başarının anahtarı alışkanlıktır.... 
Güzel alışkanlıklar edineceğim ve onların kölesi olacağım...
 Her parşömeni ötekine geçmeden önce burada tarif edildiği şekilde otuz gün okuyacağım.Sözleri ilk sabah kalktığımda içimden okuyacağım.Öğle yemeğinden sonra bu sözleri okuyacağım.Nihayet gün sonunda yatmadan önce yine okuyacağım, ama her şeyden önemlisi yazılanları yüksek sesle okuyacağım.

  2. Parşömen; Bugünü yüreğimdeki sevgiyle selamlayacağım.
 Her türlü girişimdeki başarının en büyük sırrı budur...Sevgiyi en büyük silahım yapacağım... Bundan böyle her şeye sevgiyle bakacağım ve yeniden doğacağım.

  3.Parşömen; Başarana kadar sebat edeceğim.
       Israr edersem, denemeyi sürdürürsem, ileri hamle yapmayı devam edersem, başarılı olacağım...
       Her zaman yeni bir adım atacağım.
   
  4. Parşömen; Ben tabiatın en büyük mucizesiyim.
        İnsanlık, kendim  ve sattığım mallar hakkındaki bilgilerimi arttıracağım, bunun sonucu olarak satışlarım katlanacaktır. Mallarımı satmak için kelimeleri talim edecek, iyileştirecek ve parlatacağım; çünkü mesleğimi dayandıracağım temel budur.

5. Parşömen; Bugünü, son günümmüş gibi yaşayacağım.
   Sahip olduğum her şey bugündür ve bu saatler sonsuzdur.

 6. Parşömen; Bugün duygularımın efendisi olacağım.
    Duygularıma pozitif eylem aracılığıyla hükmedeceğim ve duygularıma hükmettiğim zaman kaderime de hükmedeceğim.

 7. Parşömen; Dünyaya güleceğim.
Çünkü dünyevi olan her şey gelip geçicidir. Yüreğim daraldığı zaman, bunun da geçeceğini düşünerek teselli olacağım.

 8. Parşömen;Bugün değerimi yüze katlayacağım.
    Bugün, dün yaptığım her eylemi aşacağım... Başkaların yaptığını geçmek önemli değildir, önemli olan kendi yaptıklarını aşmamdır.

 9. Parşömen; Şimdi harekete geçeceğim.
   Uyandığımda bu sözleri tekrarlayacak...  Kapalı kapı gördüğümde bu sözleri tekrarlayacak...Vazgeçip ertesi gün yeniden başlamaya eğilimli olduğum zaman bu sözleri tekrarlayacağım.

10. Parşömen; Bundan böyle dua edeceğim.
   Hiçbir zaman bu dünyanın maddiyatı için dua etmeyeceğim.... Bana yol gösterilmesi için dua edeceğim.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder