Sayfa Başına Dön

Monte Kristo Kontu (Alexandre Dumas)

Hiç yorum yok
 Dünya klasikleri denince aklıma hep ağır bir dil, karamsar sahneler ve bitmek bilmez betimlemeler gelirdi nedense. Tabii bu yıl bütün bu önyargılarımı yıktım diyebilirim. Bu sene okuduğum kitaplar arasında sadece bir kitabın  birazcık böyle olduğunu gördüm: Balzac'ın ''Vadideki Zambak'' adlı eseri...Başlarda yoğun karamsar havayı hissetsem de güzel güzel kitabı okuyordum. Ne olduysa kitabın ortalarına doğru geldiğimde oldu. Tıkanıp kaldım. Kitabı dört günde bitirecekken on günde bitirdim. O betimlemeler var ya o betimlemeler...Yazar bir de coşmuş, yazmış da yazmış. Artık her gün biraz, biraz okuyarak bu kısmı geçebildim.
   
    '' Monte Kristo Kontu''adlı romanı da bu kategoride gördüğümden ve sayfa sayısı da gözümde büyüttüğümden uzun süre okumayı ertelediğim bir kitaptı.

      Bir gün, internette okuduğum olumlu yorumlardan sonra tüm bu önyargılarıma rağmen bu eseri okumaya karar verdim.

      Ne öyle ağır bir dil ile ne de can sıkıcı betimlemelerle karşılaştım. Gayet akıcı, sade bir dil ve anlatımla yazılmış. Sahneler hala gözümün önünde canlı...

     Yazar hiç acele etmemiş, olayları oldu bittiye de getirmemiş. En önemlisi; zihinlerde yer eden  Monte Kristo Kontu adlı bir karakter yaratmış. Zekasıyla bilgisiyle öngörüsüyle olayları etkileyen ve değiştirebilen bir kabiliyeti  olan bir başkahraman...

           Monte Kristo Kontu romanı;   Edmon Dantes on dokuz yaşında ''Firavun'' adlı geminin ikinci kaptanıdır. Yolculuk sırasında kaptan, ölmeden önce ona bir mektup verir. Bu mektubu  adrese ulaştırmasını ve orada verilecek yeni görevi  de onun yerine tamamlamasını ister

      Bu konuda hiçbir bilgisi olmayan Dantes, ölmüş bir insanın son isteğini yerine getirmek ister. Ve mektubu gereken yere ulaştırır. Orada verilen yeni bir mektubu da belirtilen isme ve adrese ulaştırmak üzere alır.

       Kaptanın ölmesiyle birlikte Edmond Dantes artık kaptan olma yolundadır ve sevdiği kızla
evlenecektir. Çok mutludur.

monte kristo kontu kitap    Kaptan olmak isteyen muhasebeci Danglars'ın, sevdiği kızı elde etmek isteyen Fernando'nun önünde tek bir engel vardır; O da Dantes'tir.

    Dantes'in elindeki mektup hükümete karşı kompla hazırlıklarıyla ilgili bilgileri içerir. Bundan haberi olan muhasebeci; bir ihbar mektubu yazar, Fernand ise bu mektubu postalar. Dantes'in kıskanç komşusu ise bu duruma itiraz etse de işbirlikçi görünmekten korkarak sessizliğe gömülür.

   Düğün gününde Dantes tutuklanır. Savcı yardımcısı onun masum olduğuna inansa da üzerinde çıkan mektupta kendi  babasının adını görünce şok olur. Mektubu yakar ve bu mektuptan hiçkimseye bahsetmemesini söyler.

   Kendini mahvedecek olan bu mektubu kendi lehine çevirmek isteyen savcı yardımcısı mektuptaki komploları krala anlatarak onun güvenini kazanır. Ancak ne mektuptan ne de babasından söz eder.

 Serbest bırakılacağına inanan Dantes ise apar topar alınır, Hiçbir soruşturma yapılmadan siyasi tutukluların hapsedildiği şatoya götürülür. Böylece Dantes'e, bir darbede savcı yardımcısından  gelir.


 Dantes hapisanede umutları tükenmiş, beklemekten    yorulmuş tam ölme planları yaparken duvardan   gelen sesler işitir. Duvarı kazan bir mahkum olduğu hissine kapılarak   o da o   yönde tünel    kazmaya başlar. Hapishanede adı deliye çıkmış rahiple yolları bu tünel  sayesinde   kesişir. Aralarında büyük bir dostluk başlar.    Birlikte kaçma planları yaparlar.  
monte kristo kontu kitap

Bir dahi,  bir bilgin olan   rahip aynı zaman da tüm bilim ve ilim bilgilerini ona öğretir. Onu adeta yetiştirir. Ve rahip    sayesinde   Dantes artık çok farklı ve bambaşka biridir.
       

Fakat birlikte kaçma planları yaparken rahip hastalanır. Ölmeden önce bir hazineden bahseder. Eğer ölürse tüm hazinenin ona ait olduğunu söyler.Ve yerini ona anlatır.

Rahip yaşadığı son krizle birlikte ölür. Dantes üzüntülü şekilde tünelden gizlice görevlilerin rahibi kefenlerken konuşmalarını dinler. Görevliler kefenlenmiş cesedi daha sonra almak üzere giderler.


Dantes'in aklına cesetle yer değiştirmek gelir. Ve ummadığı bir durumla karşılaşsa da başarıya
ulaşır, hapishaneden kurtulur. Hazineyi bulur. O hem özgür hem de zengin birisidir artık. Tek
 bir şey kalmıştır; O da intikam almak...

Roman asıl bundan sonra başlıyor diyebilirim. Yeni isimler, yeni olaylar ve sahneler eklenerek...Düşmanları evlenmiş ve çocukları yetişkin bir yaşa gelmiştir. Dantes artık Monte
 Kristo Kontu olarak ya da başka isimlerle ortaya çıkacaktır.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder