Sayfa Başına Dön

Stephen King Kitaplari Okuyorum

1 yorum
Son okuduğum klasik kitaplar yavaş ilerlediğini fark edince  klasiklere bir süre ara vermeye karar verdim. Çok önceleri Stephen King romanları okumuş, filmlerini izlemiş biri olarak az çok tarzını bildiğimden ve başarılı bulduğumdan yazarın diğer kitaplarını da güvenle okuyabileceğim aklıma geldi. Bloğumda liste yaparak yazarların kitaplarına yer vermek en sevdiğim yöntemlerden biri.

Stephen King Kitapları:
Göz (1974):
Göz stephen king
Orijinal adı Carrie olan Türkçe Göz ismiyle yayımlanan kitabın film uyarlamasını yıllar önce izlemiştim. Hatta filmin 2.'si  de çekilmişti. Onu da izleme şansım oldu. Tabii belirtmemde fayda var;  filmin ikincisi de  Carrie'nın  akrabası olan  ve onun gibi özel yeteneği olan genç bir kızın etrafında olaylar gelişiyordu. Carrie''nin yaşadığı  benzer bir olay örgüsünü o da yaşıyordu.

Carrie Filminin Konusu:
Lise öğrecisi olan Carrie okulunda sürekli aşağılanan, dalga geçilen bir kızdır. Annesi ise çok dindar, baskıcıdır. Baskıcı kelimesi yetersiz kalır aslında.

Yaşanacak  bir felaketin birkaç ay öncesinde başlıyor roman. Bu zaman diliminde Carrie'nin yaşadıklarını okuyoruz; ancak yazar birkaç paragraf Carie'nin yaşadıklarını  anlatırken;  ikinci birkaç paragrafında ise felaket sonrası görgü tanıklarının ve onu  tanıyan kişilerin görüşlerini aynı paralellikte roman boyunca verir...

Carrie özel güçleri olduğunu fark etmesiyle annesine karşı gelerek normal insanlar gibi istediğini yapmaya başlar. Birkaç arkadaşının yaklaşımı eskisi gibi değildir, son olaydan sonra değişmişlerdir. Her şey onun için artık yolunda görünür. Ancak mezuniyet balosunda onu bekleyen kötü bir sürpriz vardır.

Korku Ağı:( 1975)
Vampir konulu bir kitap. Gündüz kitabı okumakta bir sorun olmasa da akşamları ister istemez bir ürperti duyduğumdan geceleri okumayı bıraktım. Yazar Ben, çocukluğunun geçtiği kasabaya geri dönmüştür. Yeni bir kitap yazmayı düşünüyordur. Konusu ise kasabadaki esrarengiz evle ilgilidir. Ancak kasabaya gelmesiyle birlikte ilginç olayların başlaması kuşkuların onun üzerine yoğunlaşmasına neden olur.

Medyum (1977)
Türü; gotik roman. Danny beş yaşlarında sezgileri güçlü, insanların düşüncelerini okuyabilen bir çocuktur. Tonny adlı görünmeyen bir arkadaşı vardır. Ailesi bunu pek problem etmez; bunu hayal gücünün geniş olmasına bağlar. Baba Jack alkol sorunu ile boğuşmaktadır. İşinden atılmıştır. İçkiyi birakarak yeniden kendini toparlamaya çalışır ve arkadaşının ayarladığı bir işte çalışmaya başlar. Kışları  kapalı olan otelde bekçilik yapacaktır. Boş zamanlarında ise kitabını yazabilecektir. Ancak bu otelde esrarengiz şeyler olur...Zaman geçtikçe her şey kötüleşmeye başlar, üç kişilik aile hayaletli otelden kurtulabilecekler midir?

Sadist: (1987):
Psikolojik gerilim türünde bir roman. Ünlü bir yazar olan Paul bir araba kazası geçirir. Onu kurtaran kadın yazarın fanatik bir hayranı çıkar ve evinde  tutsak eder. Yazarın taslak halindeki son kitabını okuyan Annie;  karakterin sonunu beğenmediği için yazara kitabı yeniden yazdırır. Bacaklarındaki rahatsızlığı nedeniyle yerinde kalkamayan Paul, kadından korktuğu için mecburen yeniden romanı yazmaya başlar.
Merakla okudum kitabı. Bazen adamın neden o evden kaçmak için  daha fazla bir şey yapmadığı düşünceleriyle zihnim meşgul oldu,  bazense kadının vahşet derecede yaptıkları gerilmeme sebep
oldu.

Stephen King'in 'O' İsimli Romanı (1986):
Yazarın en beğenilen kitaplarından biri. Bir grup çocukluk arkadaşı büyüdüklerinde her biri farklı şehirlere dağılmışlardır. Bu gruptan biri, uzun zamandır görüşmediği arkadaşlarına telefon eder. Küçükken birbirine bir söz vermişlerdir. Ve bu telefon verilen sözün yerine getirme zamanı geldiğini söylemek için edilmiştir. Gelen bu telefonla her biri  irkilseler de büyüdükleri kasaba Derry'e geri dönmek için yola koyulurlar. Ve bu sırada onların küçüklüğüne geri dönüşlerle çocukluğunda neler yaşadıklarını  öğreniyoruz. En önemlisi Derry'de 27 yılda bir ortaya çıkan 'O' vardır...Ve korkunç 'O' tekrar ortaya çıkmıştır.

Şeffaf(1987):
Bilim-kurgu türünde bir roman. Evinin yakınında bulunan ormanda köpeğiyle yürüyüş yapan Anderson'ın  ayağına bir şey takılır. Bu metal nesnenin ne olduğunu anlamlandıramaz. Onu çıkarmak için yeri kazmaya başlar. O cisim öyle devasa büyüklüktedir ki günlerce kazmaları gerecektir. Ve o günden sonra kasabada ve orada yaşayanlarda tuhaf değişimler başlar: Birbirinin düşüncelerini okuyabilmektedirler, dahi derece zekaları gelişmiştir. Fiziksel olarak değişimler de başlamıştır. 

Kasabada tuhaflıkları sezinleyenlerin ve bu değişime karşı gelenlerin ise başına bir şey gelir. Değişimden etkilenmeyen, düşünceleri okunamayan bir iki kişi de vardır. 
Zekaları her geçen gün gelişen ve kendilerinde olmayan kişileri bir tehdit olarak gören bu insanları durduracak biri çıkacak mı? En önemlisi buna neden olan şeyin akıbeti ne olacak? gibi akla gelen sorularla romanı merakla okuyorsunuz.

Cep (2006):
Yakın bir zamanda romanın uyarlaması olan Frekans (Cell) adlı filmi izlemiştim. Açıkçası yazarın kitabının bir uyarlaması olduğunu bilmiyordum. Bunu yeni öğreniyorum. Film çok net hafızamda olduğu için bu romanı şimdilik okumayı düşünmüyorum.
Konusu: Cep telefonuyla konuştuktan sonra insanlara tuhaf şeyler olmaya başlar. Telefondan yayılan sinyal insanları bir şekilde etkileyerek zombiye dönüştürür. Telefonla konuşan her kişi bir virüs gibi etkisi altına alan bu sinyaldan kurtulamaz.  Ve bu sinyale  maruz kalanlar, normal insanlara saldırmaya başlar. Clay ve onun gibi  telefondan  uzak kalmayı başarmış bir grup insanın hayatta kalma mücadelesine tanık oluyoruz.

Diriliş (2014):
Diriliş Stephen king

6 yaşında olan Jamie'nin küçük bir kasabada ailesiyle mutlu bir yaşamı vardır. Hayatının ilerleyen safhalarında da yolları kesişecek olan genç rahiple tanışmasıyla başlar roman...

Rahip çok sevilen birisidir. Ancak çok sevdiği eşi ve çocuğunu trafik kazasında kaybedince hayatın seyri değişir. O artık inancını kaybetmiştir. Verdiği vaaz kasabada rahatsızlık uyandırır ve görevinden alınır. Elektrikle ilgili daha önce çalışmalar yapmış rahip bu konuya daha fazla yoğunlaşır. Ve kendi bulduğu yöntemle insanları iyileştirebileceğini iddia eder. Gösteriler yapar. Hatta Jamie'yi de iyileştirir. Yalnız bir sorun vardır. İyileşen insanlarda tuhaf şeyler olmaktadır...

Stephen King'in  Diriliş isimli kitabını okurken gizemli bir şeyler olacak diye hep bekledim. Çünkü onun okuduğum diğer kitapları tam hatırlamasam da ilginç, farklı şeyler olduğu aklımda  kalmış. Beklenti için okudum, okudum, okudum. İlginç, mistik yada gerilim... ne olacak acaba? diye...

Sonunda bir şeyler kendini hissettirmeye başladı. Bu kez bu gizemli, ilginç şey belirginleşmesini umarak okumaya devam ettim. Ancak baş kahramanın yetişkinliği bizim günümüze yakın olması dolayısıyla mı bilemiyorum. Yazarın anlatım biçimi değişti. Kitabın başlarındaki o güçlü anlatımı ve güzel atmasfor de değişti. Şu günümüz popüler kitaplar gibi alelade bir yazım biçimine ve olaylar şekline dönüştü.

Açıkçası bu kitabın film uyarlanmasını daha çok seveceğimi düşünüyorum. Tam filmlik bir konusu var...Okurken tam gerilimi, gizemi hissedemedim ancak merakla okudum. Kitap için söyleyeceğim başı iyiydi ortalara doğru biraz yüzeyselleşti neyse ki kitabın sonuna doğru biraz  toparlandı. Genel olarak roman iyi diyebilirim.

*Mahşer(1978)
*Çağrı(1979)
*Hayaletin Garip Huyları (1978):
Türü: Korku. Birçok kısa hikayenin yer aldığı bir kitap.
*Tepki (1980)
*Kujo(1981)
*Kara Kule Serisi:
-Kara Kule 1: Silahşör (1982)
-Kara Kule 2: Üçün Çizgileri (Üçün Çekilişi)(1987)
-Kara Kule 3: Çorak Topraklar (1991)
-Kara Kule 4: Büyücü ve Cam Küre (1997)
-Kara Kule 5:Calla'nın Kurtları
-Kara Kule 6:Susannah'nın Şarkısı (2004)
-Kara Kule 7:Kule (2004)
*Kuşku Mevsimi(1982)
*Hayvan Mezarlığı (1983)
*Ejderhanın Gözleri (1984 )
*Tılsım (1984)
*Hayatı Emen Karanlık (1989)
*Ruhlar Dükkanı (1991)
*Oyun(1992)
*Doleres (1992)
*Çılgınlığın Ötesi (1995)
*Yeşil Yol(1996)
*Yaratık (1996)
*Kemik Torbası (1998)
*Maça KIzı(1999)
*Kubbenin Altında(2009)
*Doktor Uyku (2013)
*Eğlence Parkı (2013)
*Yabancı (2018)


1 yorum :

  1. Merhaba, ben yazarın Yabancı isimli kitabını henüz okumadım. Aslında merak ettiğim kitaplardan biri ve okuyacaklarım arasındaydı, aklımdan çıkmış. Sizin vesilenizle belki bu kitabı okuyabilirim. Katkınız için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil