Sayfa Başına Dön

Sherlock Holmes Kitap Sırası

16 yorum
sherlock holmes kitap sırası
Yıllar önce  Sherlock Holmes serisinin İngilizce olan bir kitabını almıştım. Kitabı okurken o harikulade bildiğim dedektif kitapta çok farklı bir profil çiziyordu. Dedektif en son intihar ediyordu. Hemen hemen tüm seriyi  okuduğumda gördüm ki bu İngilizce okuduğum hikayeyle hiç  karşılaşmadım. İnternette araştırdığımda hiçbir izine de rastlamadım İnsanı ters köşe yapan, sarsan bu hikayenin televizyonda film olarak  hayal meyal izlediğimi de hatırlıyorum. Bu da Türkçe'ye çevrilmemiş hikayeler olabileceği düşüncesini aklıma getiriyor.

Agatha Christie'nin dedektif Poirot kitapları karışık okumama rağmen birbirinden bağımsız hikayeler olduğu için  bir sorun olmamıştı. Sherlock Holmes kitapları da birbirinden bağımsız hikayelerden oluşuyor aslında. Sherlock Holmes kitap serisi sırasına göre  buraya  not almak kitapların tümünü  okumak için en azından benim için bu liste  faydalı olacağını düşündüm. Ve  ben sırayla okudum kitapları. 

Kitapları Sırasıyla mı Okumalı?
 Disiplinli okumak adına  kitap sıralaması yapsam da  sıralamaya  takılmadan okunduğunda da
 çok kopukluk yaşanacağını sanmıyorum. Sizler de seriyi okudukça anlatıcının vakaları sırasıyla anlatmadığını fark edeceksiniz. Bazen evlenmeden önceki bir vakaya, bazen evlendikten sonra ele alınan olaya değiniyor. Ancak olayın geçtiği zamanı belirtiyor.

Böylece işlenen hikayenin ne zaman gerçekleştiğini biliyorsunuz. Hafızanızda ister istemez
 hikayeler sıralıyor. Örneğin Kızıl Soruşturma ikilinin tanıştığı dönemi, Dörtlerin İmzası'nda Watson'ın eşiyle tanıştığı dönem olarak zihninizde yer alıyor. Karışık okumayı seçerseniz eğer bu iki kitabı önce okumanız belki iyi olabilir. En azından 'evlendikten birkaç ay sonraydı' diye başlayan bir hikayede ne zaman evlenmişti ki, diye zihninizde oluşan bir boşluk sizi rahatsız edebilir düşüncesiyle bunu belirtme gereği duyuyorum.

Ayrıca daha önce çözdükleri vakaların ismi diğer eserlerde bazen geçebiliyor. Ben bahsedilen vakaların olduğu hikayeleri  okumuş olmama rağmen pek hatırlamasam da bu çok şey kaybettirmiyor size. Daha önceki şu şu olaya benziyor gibi ufak  değinmeler söz konusu oluyor sadece. Bu  sizin için sorunsa tabii  sırayla okuyabilirsiniz. Daha önce bahsettiğim gibi  ben sırayla okumayı tercih ettim. Sherlock Holmes serisine hakim olmak adına.
NOT:
Aşağıdaki  sıralama  kitapların ilk basım yıllarına göre olduğunu, tarihlere baktığınızda fark edeceksiniz. Aşağıdaki sıralamaya göre okuduğumda Baskervilleler'in Köpeği ve Korku Vadisi adlı romanlar belirgin olarak bu sıralamayı bozduğunu  gördüm.
Korku Vadisi'ni Son Vaka isimli hikayeden  önce okumanızı tavsiye ederim.

Sherlock Holmes Kitap Sırası:
                                  
1- Kızıl Soruşturma: (Roman)
( Kızıl Dosya ismi olarak da kitap karşınıza çıkabilir. )
İlk yayınlanma tarihi: 1887
Türü: Roman, polisiye

Sherlock Holmes serisinin ilk kitabı olarak okuyabilirsiniz.
 Dedektif Sherlock Holmes ve Dr. Watson'ın nasıl tanıştıklarını bu kitapta öğreniyoruz.
Dr Watson yeni ev arkadaşı hakkında izlenimlerini aktarırken bizler de dedektifi tanımaya
başlıyoruz. İlerleyen sayfalarda yazarın diğer hikayelerinde olduğu gibi klasik bir macera  bizi bekliyor. İkinci bölümde ise kitap farklı bir hikayeyle devam ediyormuş gibi izlenim veriyor başlarda. Aslında farklı bir hikayeymiş gibi gelse de  kitabın devamı.
Birinci bölümde suçlu yakalanıyor, ikinci bölümde ise  suçlunun yaşadıkları anlatılması yerine direkt farklı kişiler, farklı mekana geçiş yapılmış; haliyle romanın devamı olup olmadığı başlarda anlaşılması zor oluyor.
Konusu: Çözemedikleri vakalarda Sherlock'a danışan emniyette çalışan iki dedektif  bu kez boş bir evde hiçbir ipucuna rastlanmayan bir cinayet olayı için yine ondan yardım isterler. Dedektif ve ev arkadaşı olay yerine giderek işlenen cinayeti çözmeye çalışacaklardır.
                                
2-Dörtlerin İmzası:(Roman)
Sherlock Holmes serisinin ikinci kitabı
(Dörtlerin Yemini, Dörtlerin İşareti olarak da çevrilmiş..)
İlk yayınlanma tarihi:1890
Serisinin  ikinci romanı olan Dörtlerin İmzası:  Dedektifimiz sıradan bir günün ona verdiği acıya katlanmaya çalışırken genç bir kadın yardım istemek için onu ziyarete gelir.
Bilinmeyen biri tarafından genç kadına  belli aralıklar inciler gönderilmiştir. Daha sonra gazete ilanı ile sağlanan iletişimin ardından genç kadından iki arkadaşıyla birlikte buluşmaya gelmesi  istenmiştir. Genç kadının kimsesi olmadığı için iki arkadaş olarak Sherlock Holmes ve Dr. Watson' dan yardım ister. Böylece bu gizemli buluşmaya giderler. Ardından ilginç olaylarbaşlar.

Kitabın sonuna doğru  romana olan ilgim azaldı. Anlatılanlar yine çok iyi; ancak suçlu
yakalandıktan sonra  kitap benim için bitmişti oysa. Yakalanan kişi  uzun uzun öncesini
anlatıyor. Bu öncesinde farklı bir yer, farklı kişiler söz konusu...Akıbeti bilince diğer şeyler çok
 ilgimi çekmediği için  okumayı sürdürmek için biraz zorlandğımı söyleyebilirim.
                                                                  
3- Sherlock Holmes Bütün Hikayeleri-1
( Sherlock Holmes'in Maceraları  ve Akıl Oyunların Gölgesinde olarak da çevirileri
 bulunuyor.)
İlk yayımlanma tarihi: 1892
Bu kitapta 12 tane birbirinden bağımsız hikaye yer alıyor. Yani her hikayede farklı bir olayı çözmeye çalışıyor  ünlü hafiyemiz. Tabii sadık dostu Dr. Watson ile...Kitabın içinde yer alan kısa hikayeler şunlar:
*Bohemya'da Skandal:
Eski İngiliz yapımı versiyonunu İngilizce olarak izlemiştim. İngilizcem pek olmadığı için bazı
yerler eksik kalmıştı. Kitapla tamamlandı diyebilirim. Dedektifi alt etmesiyle dikkatleri üzerine çeken, dedektifin hayranlığını kazanan zeki  bir kadın  İrene Adler bu hikayede karşımıza çıkıyor.

*Bir Kimlik Vakası:
 Genç bir hanım düğün günü  kayıplara karışan nişanlısını bulmak için  dedektiften yardım istiyor. Çok kısa bir hikaye...Dedektifimiz işin aslını kolayca ortaya çıkarıyor.

*Kızıl Saçlılar Kulübü:
Küçük bir rehine dükkanı sahibi bir bey gazete ilanında kızıl saçlı olan bir kulüp üyesi arandığını okur, aranılan özellikler kendisinde olduğunu görünce bu işe başvurur ve bu ilginç işte  çalışır. Kızı Saçlılar Kulübü adı altında iyi bir ücret karşılığında bir ansiklopedinin kopyasını çıkarması için bir görev verilmiştir. Yalnız kısa süre sonra işin feshedildiğini öğrenince biraz olaylarda gariplik olduğunu sezer ve dedektiften bu olayı çözmesi için yardım ister.

*Boscombe Vadisinin Esrarı:
Deliller cinayeti işleyeni açıkça gösterirken, gencin masum olduğuna inanan çocukluk arkadaşı
 bu işin çözümü için usta ismi çağırır. Böylece bu olaya müdahil olur Sherlock.

*Beş Portakal Çekirdeği:
Yağmurlu bir günde tavsiye ve yardım almak için genç bir adam gelir. Amcasına ve ardından babasına,  içinde beş portakal çekirdeği olan zarf  gelmiştir. Akabinde bir süre  sonra bilinmeyen bir nedenden dolayı ölmüşlerdir.  Şimdi aynı zarf genç adama gönderilmiştir. Bu sefer ana karakterimiz  bu gizemli olayın peşinde...

*Bükük Dudaklı Adam:
Bir kadın bir gün yolda giderken rastlantı sonucu eşini bir binada çırpındığını fark eder.
 Kocasının zor durumda olduğunu düşünürek hemen onu gördüğü yere gider; ancak binada eşini
 bulamaz. Şüpheli olarak orada bulunun dilenci göz altına alınır. Dedektif bu kez bu kadının eşini bulmak için araştırmalara başlar.

*Mavi Yakut:
Holmes'in elinde sadece  eski bir şapka bir de kaz vardır. Bu ipuçlarından yola çıkarak sahibini bulmaya çalışır. Kesilen kazın içinde mavi bir yakut çıkması ise olayları farklı bir boyuta taşır. Ayrıca söylemeden geçemeyeceğim esprili ifadeler olması hikayeye hoşluk katmış...

*Benekli Kordon:
Üvey babalarıyla yaşayan ikiz kardeşlerden biri esrarengiz bir şekilde ölmüştür.  Hayatta kalan kardeşlerden  diğeri, ikizinin  ölmeden önce bahsettiği benzer şeyler olmaya başladığını fark eder.
 Bu durumdan endişelendiği için soluğu Holmes'in yanında alır.

*Mühendisin Baş Parmağı:
Dr.Watson'a tedavi için eli yaralı bir adam gelmiştir. Dr. Watson genç adamın elini pansuman yaptıktan
sonra başına ilginç bir olay geldiğini anlatan bu genç adam kimsenin anlattıklarına inanmayacağını ve başına gelenleri kanıtlayamayacağını söyleyince doktor onu işin ehli olan arkadaşına yönlendirir. 

*Asil Bekar:
Bu kez dedektifin müşterisi  seçkin, asil biri. Görevi  ise düğünden hemen sonra ortadan kaybolan gelini bulmak.

*Zümrüt Taç:
Dünyaca tanınmış hatırı sayılır biri bir bankaya kredi almak için başvurmuştur. Karşılığında ise kralın zümrüt tacını emanet bırakır. Hem maddi hem manevi yönden değeri yüksek bir taçtır.
Bankacı, bankanın soyulma ihtimali olabilir diye tacı evine götürmeye karar verir. Uykudan uyandığında oğlunu elinde taç ile yakalar. 3 taşı eksik ve eğilip bükülmüştür taç. Oğlu tutuklanmıştır. Zor bir durumdadır. Polis müfettişi bu sorun çözmesi için onu dedektife yönlendirmiştir. 

*Ak Gürgenlerin Esrarı:
SherlockHolmes mesleğinde dibe vurduğu konusunda Dr. Watson' a yakınır. Ona okuması için
 aldığı mektubu fırlatır. Genç bir kadından gelen mektupta ise bir bakıcılık teklifi aldığını ve bu
 teklifi kabul edip etmemek konusunda ona danışmak  istediği yazılıdır.
                                                                  
4-Sherlock Holmes Bütün Hikayeleri-2
 Sherlock Holmes'in Hatıraları
 Sherlock Holmes'ün Anıları 
 Suç Detayda Saklıdır olarak da basımları varmış..
İlk Yayımlanma yılı: 1893

*Gümüş Şimşek:
 Favori atlardan Gümüş Şimşek, sıkı önlemlere rağmen yarıştan önce kaybolmuş, antrenör  ise
 ölü bulunmuştur.  Holmes ve Watson bu olayı çözmek için yola çıkarlar.

*Sarı Suat:
Mutlu bir evliliği olan genç bir adam,  eşinin son zamanlarda garip davrandığını ondan bir şeyler gizlediğini fark etmiştir.  Ne yapacağını bilemediği için hafiyemize başvurmuştur.

*Borsacı Katibi :
Bir genç  tam yeni bir işe başlayacakken başka bir iş  teklifi cazip geldiği için onu kabul eder.
Ancak bu iş yerinde bazı gariplikler olduğunu sezer, dedektifi ve Dr. Watson'u patronuyla tanıştırmaya götürür. Bundan sonra işin aslı  ortaya çıkar.

Gloria Scott:
Dedektif Sherlock'un bu mesleğe başlamasına neden olan ilk vaka anlatılıyor.

Musgrave Töreni:
Sherlock, Dr. Watson'a bu işe başladığı sıralarda ilgilendiği üçüncü vakayı  anlatır:
Üniversitenin son yıllarında okulda ünü yayılmaya başlayan dedektifin mezun olduktan sonra
okul arkadaşlarından biri ona bir mesele için danışmaya gelmiştir.

Reigate Bulmacası:
Sherlock, çok fazla çalışmanın getirdiği bir hastalıkla boğuşuyordur.  İyileştiğinde ise Watson
 bir süre işlerden  uzaklaşması ve dinlenmesi için  tanıdığından gelen ev davetine  onu da yanında
 götürmenin iyi fikir olacağını  düşünür. Ancak orada yaşanan olaylardan  dolayı dedektif
 pek de işten uzak kalamayacaktır.

Albayın Ölümü:
Dr. Watson evlendiğinden birkaç ay  sonrası ile ilgili yaşadıklarını bu hikayede ele alır. Sherlock
geç bir saatte ona uğramıştır. O sıralarda ele aldığı bir vakadan bahseder:  Albay ölü bulunmuştur.
 Eşi ise baygındır o sırada... Ve olay yerine onunla gelmesini ister.

Brook Sokağı Cinayeti:
Mezun olduktan sonra sermayesi olmayan bir doktora bunu verebileceğini söyleyen bir adam
 ziyarete gelir.. Kazancının 4'te üçünü almak şartıyla muayenehanenin tüm masrafları karşılar.
 Doktor, muayenehanesinde yaşanan gariplikler  ve işverenin ilginç davranışları dikkatini çeker,
danışabilecekleri tek bir isim vardır.

Yunanlı Tercüman:
Sherlock'un abisi Mycroft bu hikayede karşımıza çıkıyor.  Tutsak edilmiş bir adamın söylediklerini tercüme eden bir tercüman, serbest kalır kalmaz bu konuda yardım istemiştir.

Kayıp Antlaşma:
 Çok önemli bir belge  kopya edildiği sırada kaybolmuştur.  İşine mal olacak kadar bu büyük
 şansızlık yetkiliyi yatağa düşürmüştür. Okul arkadaşı olan  Watson'a mektup yazarak yakın
 dostu olan dedektiften  bu işle ilgilenmesini  rica eder.

Son Vaka:
Korku Vadisi isimli romanı  bu hikayeden önce okuyabilirsiniz.
 Bu hikayede  eski matematik profesörü Moriarty karşımızda...Benim okuduğum İngilizce kitabındaki  son,  bu hikayedeki son olmadığını söyleyebilirim. Sezon finali yapan yabancı diziler öyle bir yerde bırakır ki bitti gibi görünse de bir  açık kapı vardır.
Ve ' to be continued' devam edecek  diye yazı belirir.. Bu son vaka hikayesi de öyle aslında,
yazıyı da ben ekleyeyim: to be continued...
(Bu hikayenin devamı Bütün Hikayeler-3'teki Boş Ev'dir.)
                                                           
5-Baskeville'lerin Köpeği: (Roman)
Baskerviller'lerin Tazısı olarak da çevirisi bulunuyor.
İlk Yayımlanma tarihi: 1902
Gotik unsurların olduğu bir polisiye türü diyebiliriz. Ünlü dedektifimiz bu sefer gizemli bir olayla karşı karşıya; nesilden nesile geçen bir lanet, gizemli bir ölüm ve esrarengiz bir yaratık...

                                                                 
6-Sherlock Holmes Bütün Hikayeleri-3
SherlockHolmes'un Dönüşü ve Şüphe Asla Uyumaz (bu seriyi okuyorsanız aşağıdaki son hikaye yok. Serinin devamı olan Gerçekler Kanıt İster'de eksik olan İkinci Lekenin Esrarı eklenmiş. Onun dışında aynı.) olarak da kitaplar bulunuyor.
1903-1904 yıllarında dergide yayımlanmış.
Kitap olarak İlk Yayımlanma yılı:1905
Aslında bana kalsa bu eseri Baskerville'lerin Köpeği adlı eserin  öncesine koyardım. Çünkü Son Vaka'da kaybolan hafiyemiz Boş Ev hikayesinde ortaya çıkıyor. Tabii sıralama yayımlanmış yıllara göre dizildiği için bu konuda ne yapsam diye düşünüyorum. Korku Vadisi adlı romanı okuduğumda
daha doğru bir yönlendirme yapabilirim sanırım...

Boş Ev:
Bir önceki serinin son hikayesi Son Vaka'nın devamı sayılır. En azılı düşman Moriarty ölmüş,
Sherlock kurtulmuştur, ancak onun kurtulduğunu bilen Moriary'nin ortağı bu  kez onun peşindedir.

Norwood'lu İnşaatçı:
Cinayetten aranan genç  Baker Sokağı'ndaki evde soluğu alır. Polis yakalamadan önce
masum olduğunu dedektife anlatmak ister.(Burada Watson muayenesini devrederek eski kaldığı eve döner. Evli olan doktorun eşine ne oldu? diye bir soru aklıma takıldı açıkçası.)

Dans Eden Adamlar:
Evine gizlice bırakılan  tuhaf, ilginç çizimlerin olduğu resimler sonrasında  gizemli bir geçmişi olan eşindeki endişe, korku durumlarını gören seçkin bir bey işin aslını öğrenmesi için dedektifin Baker Sokağı'ndaki evine uğramıştır.

Bisikletli Takip:
Müzik öğretmenliği yapan  genç, güzel  bir kız yeni işinde huzursuzluk yaşamaktadır. Bisikletiyle yolculuk yaptığı sırada onu takip eden biri olduğunu fark etmiştir. Tavsiye ve yardım almak için hafiyemize başvurmuştur.

Priory Okulu Vakası:
Priory okulunun kurucusu ve müdürü çok zor durumdadır. Seçkin okuluna Dükün tek oğlu yerleştirildikten kısa bir süre sonra ortadan kaybolmuştur. Müdür soluğu Baker sokağındaki evde 
alır. Bu durumum oldukça vahim olması nedeniyle iki arkadaş müdürle birlikte olay yerine gitmek için yola çıkarlar.

Kara Peder Vakası:
Oldukça tehlikeli biri olan Kara Peter lakaplı Peter Carey, Kamera adlı kulübesinde ölü bulunur.
Bu olayla ilgilenen polis müfettişi işin içinden çıkamadığı için bu işin uzmanı olan tek kişiye danışır.

Charles Augustus  Milveron Vakası:
Sosyeteye yeni takdim edilmiş genç lady evlenme arifesindedir. Ancak onun evliliğine engel
olacak mektuplar santajçı bir komisyoncunun eline geçmiştir. Lady,  komisyoncu ile  iletişimi
 sağlamak için Sherlock Holmes'u görevlendirmiştir.

Altı Napolyon'un Esrarı:
Bu sefer ki görev: Art arda  Napolyon heykellerini paramparça eden kişiyi bulmak.

Üç Öğrenci:
Çok değerli bir burs için sınav yapılacaktır: ancak hazırladığı kağıtlardan bilgilerin çalındığı  fark eden Bay Soames, ünlü dedektifden yardım ister.

Altın Gözlüğün Esrarı:
Fırtınalı bir gecede genç polis müfettişi Stanley Hopkins yardım için   ikilinin evine uğramıştır.
Bir kır evinde yaşlı profesör yaşamaktadır. Ve işe aldığı sekreteri Smith bu evde  ölü bulunmuştur.

Kayıp Futbol Oyuncusu:
Takımın en iyi oyuncusu maçtan önce ortadan kaybolmuştur. Bu futbolcuyu bulmak için 
dedektifimiz araştırmalara başlar...

Abey Çiftliği Vakası:
Polis müfettişi Stanley Hopkins  dedektife bir telgraf göndererek  Abey çiftliğine acilen gelmesini ister. Tam onun hoşlanacağı türden bir vaka olduğunu belirtir. 

İkinci Lekenin Esrarı:
Bu kez ülkenin en üst yetkilileri dedektiften yardım istiyor. Çok mühim ve gizli kalması gereken bir mektup  kaybolmuştur.

7-Korku Vadisi: (Roman)
İlk Yayımlanma yılı: 1915
Sırayla okumak sizin için önemliyse bu romanı Son Vaka'dan önce okumanızı tavsiye ederim.
Son Vaka hikayesinde  Dr. Moriarty  dedektifle  son karşılaşmaları oluyor. Korku Vadisi adlı romanında ise  Dr. Moriarty'ın parmağı olduğunu düşünüldüğü bir vaka  karşımızda.

 Kitabın güzel bir konusu var. Burada sadece cümleleri okurken biraz zorlandım. Sanki anlatımı çok akıcı değil. Yazar, romanlarında izlediği bir yol var: Bir olay çözülür. Suçlu yakalanır. Ve yakalanın kişinin mazisi anlatır.  Bu romanda da öyle oluyor. bir vakanın iç yüzü anlaşılıyor. Ve olayın içindeki kişilerin mazisine dönüyoruz. Açıkçası bu kez  maziyi okurken ilgi çekici bir hikayeyle karşılaşıyoruz.

8-Sherlock Holmes Bütün Hikayeleri-4
Aynı zamanda Sherlock Holmes-Son Görev ve Gerçekler Kanıt İster ismiyle de çevirisi mevcut.

Wisteria Köşkü:
Köşke misafir olan ve orada yaşadıklarına pek bir anlam veremeyen bir adam dedektiften yardım istemek için gelmiştir. Ancak onu davet eden kişi cinayete kurban gitmiştir. İşin içinde bir iş olan bu olayı çözmek için dedektif harekete geçer.

Karton Kutu:
Bu sefer ki hikayemiz münzevi bir hayat yaşayan, kimseyle sorunu olmayan Bayan Custing'e içinde kesik iki kulağın olduğu kutu gelmesiyle ilgilidir.

Kızıl Çember:
Pansiyon işleten Bayan Warren; gizemli, tuhaf yeni kiracısı için Sherlock'tan yardım ister.

Bruce Partington Planları:
Holmes'in abisi Mycroft  kardeşinden yardım ister. Ülkesi için son derece önemli olan planların bir kısmı çalınmış ve cinayete kurban giden bir yetkili vardır. Bu kez onun görevi bu konuyu çözmek ve kayıp planları bulmak olacaktır.

Dedektif Ölüm Döşeğinde:
Sherlock çok ağır hastadır. Dr. Watson ona yardım etmek için acilen gelir. Onun iyileşmesi için elinden geleni yapmaya hazırdır ve yapar da....Ancak her şey pek de göründüğü gibi değildir.

Leydi Frances Carfax'ın Kayboluşu:
Leydi Frances Carfax kayıptır. Onun için endişelenen eski mürebbiyesi Bayan Dobney dedektife başvurmuştur.

Şeytan Ayağı:
Holmes ile Dr.Watson tatil için gittikleri yerde korkunç bir olay vuku bulmuştur. Bir kız kardeş ölmüş,  abileri ise akıl sağlığını kaybetmiştir. Hiçbir delil yok gibi görünür. Bu meseleyi zekasıyla yine hafiyemiz Sherlock çözecektir.

Perde Kapanıyor:
Dedektif ve yardımcısı Watson bu kez ülkeleri için çok önemli bir işle karşımıza çıkıyor. Alman casusu Von Bork'un son görevi birlikte çalıştığı Amerkalı'dan belgeleri alıp İngiltere'den bir an önce ayrılacaktır. Ancak işler pek istediği gibi gitmeyecektir.

Bu kitap 1908-1913 yıllarında yayımlanmış. Kitaptaki sadece son hikaye 1917 yılında 
eklenmiş.

9-Sherlock Holmes Vaka Dosyası:
SherlockHolmes'in Dava Defteri ve Aklın Şüphesi Suçun Gerçeğidir diye de çevirileri var.

Thor Köprüsü:
Thor köprüsünde ölü bir kadın bulunmuştur. Tüm deliller  mürebbiyeyi gösterir. Buna inanmayan evin sahibi işinde profesyonel olan dedektife başvurur.

Sürünen Adam:
Saygın bir Profesör olan Presbury'un  son zamanlardaki şüpheci, asabi ve saldırgan davranışları kızı ve nişanlısını endişelendirir. Profesördeki bu değişimin nedenini anlayamazlar ve  Holmes'dan yardım isterler.

Sussex Vampiri:
Vampir olduğu düşülen bir genç kadın için bu kez hafiyemizden  yardım istenilecektir.

Üç Garrideb:
Garrideb soyadlı zengin bir adam vefat etmiştir. Üç Garrideb soyadlı kişi bir araya geldiği taktirde mirasının verilmesi yönünde bir vasiyet bırakmıştır. İki kişi vardır; ancak bir üçüncü bulunamıyordur. Dedektiften bu üçüncü kişiyi bulması istenir.

Şanslı Müşteri:
Oldukça tehlikeli bir katil olan Baron Gruner kadınları etkileme konusunda çok yeteneklidir. Bu kez pençesine düşürdüğü Generalin kızı ile evlenmek üzeredir. Kız, ne söylenirse söylensin o kişiden vazgeçmemesi üzerine gerçekleri ortaya çıkarması için dedektife başvurulmuştur.

Beyaz Asker:
Bu hikayeyi bu kez Dr. Watson değil Sherlock Holmes kendisi kaleme alıyor. Onun anlatımıyla yaşanılanları öğreniyoruz. Askerlik arkadaşından haber alamayan bu nedenle onun ailesini görmeye giden James Dodd burada  pek hoş karşılanmaz. Arkadaşının tutsak olduğunu fark edince Sherlock' a başvurmak zorunda kalır.

Emekli Boyacı:
Bay Amberley dedektife başvurur. Karısı sevgilisiyle kaçmıştır ve mücevherlerle  hatırı sayılır miktarda parayı da kendisiyle götürmüştür. Bu hikayenin sonunda ise bambaşka bir gerçek ortaya çıkacaktır.

Üçgen Çatılar:
Bayan Maberley, evini içindeki eşyalarla komple satın almak isteyen bir müşteri çıkması üzerine bu olaya pek anlam veremez. Bu konuda tavsiye almak için dedektife danışır. O sırada gelişen olaylar, ipuçları Holmes'e gerçeği ortaya çıkarmasında epey yardımcı olacaktır.

Aslan Yelesi:
Bu hikayeyi Sherlock Holmes kendi ağzından anlatıyor. Emekli olmuş sakin bir hayat yaşayan dedektif gezinti sırasında ölmekte olan biriyle karşılaşır. Hemen orada can veren kişinin son sözü ise sadece Aslan Yelesi olmuştur. Bu cinayeti çözmek kolay olmayacaktır...

Peçeli Kiracı:
Pansiyonda kalan peçeli kiracı bir sırrı daha fazla saklayamacağını hisseder bunu birine anlatma ihtiyacı duyar. Pansiyon sahibi kadın ona dedektifi önerir. Geçmişte çözülememiş bir vaka bu kadın sayesinde öğrenilecektir.

Shoscobe Prensi:
Bay Mason patronu Sir Robert'in son zamanki hallerinden endişelenmeye başlamıştır.  Epey borcu olan patronunun son şansı at yarışlarında Shoscobe Prensi adlı atının yarışı kazanmasına bağlıdır. Son dönemlerde garip şeyler olduğunu fark eden Bay Mason endişelendiği için dedektife başvurur.

Sırasıyla Sherlock Holmes kitaplarını yazmaya çalıştım. 

16 yorum :

  1. Merhaba, normalde kısa hikayeleri çok okumayı tercih etmesem de bu serinin hikayelerini ben de sevdiğimi söyleyebilirim. Ben genelde roman okumayı sevenlerdenim aslında...Yorumunuz için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. listede tüm sherlock holmes kitapları ekli mi acaba? ayrıca listeyi gayet düzenli bir şekilde hazırlamışsınız teşekkür ederim bunun için de tam aradığım liste

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, yorumunuz için ben teşekkür ederim. Listedeki son iki kitabı okumadım. Bütün Hikayeler 5 ve Sherlock Holmes'in Dava Defteri(Vaka Dosyası)...
      Bu iki kitabı da detaylı internetten araştırarak listede yer verdim.
      Bütün Hikayeler1-2-3... olarak yayımlanan sırayı takip ettim özellikle kafam karışmasın diye ve diğer farklı basımlarla da karşılaştırdım. Eksik ya da fazla öykü var mı diye...Yine de sizin bu yorumunuzdan sonra biraz daha araştırma yaptığımda 4 Roman ve 5 Hikaye formatında 9 kitap olarak seri toplanmış olduğu yönünde bilgilerle karşılaşınca tekrar yazdıklarımın doğruluğunu test etmiş oldum.
      Benim oluşturduğum liste tüm seriyi barındırdığını düşünüyorum. Tabii hata veya eksik varsa okuyanlar düzeltebilir.
      Güzel yorumunuz için sağ olun...Size iyi okumalar dilerim...

      Sil
  3. ben son vakayı okudum ödüm koptu ulan eserler bitdimi diye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son Vaka bir son gibi bitirilse de aslında seri tam hızla devam ediyor, çok korkmanıza gerek yok...Panik yok...Her şey yolunda...

      Sil
  4. sherlock holmes'un bütün hikayeleri serisi 5 cilt diye biliyordum siz 4'te bırakıp son vaka olarak bitirmişsiniz?? ben mi yanlışım, cevaplarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, dediğiniz gibi hikayeler 5 cilt...Son Vaka aslında Bütün Hikayeler-2 serisinde geçiyor. Son yazdığım ise Vaka Dosyası. İsimler farklı aslında.
      Yukarıdaki listedeki son iki seriyi okumadığım için onlarla ilgili sadece net bir şey diyemiyorum. Umarım sorunuza biraz da olsa yanıt olmuştur.

      Sil
  5. Sıralamada galiba yanlışlık var dörtlerin yemini kitabında Watson dediki Holmes sadece Bohemya kralı İrene adler vakasında yanıldı diye bahsediyor 2 ile 3 galiba yer değişmeli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size tüm seriyi okumuş biri olarak sadece kendi izlenimlerimi söyleyebilirim. Dr.Watson ele aldığı hikayeleri sırayla aslında anlatmıyor. Kitapları okudukça fark edeceksiniz. Bazen evlendiğinin birkaç ay sonrasıydı diye belirterek olayın olduğu zamana götürüyor bizi.

      Dörtlerin Yemini bir roman. Dr. Watson eşiyle bu romanda tanışıyor.
      Bohemya'da Skandal adlı hikayeyi okuduğunuzda göreceksiniz ki ilk sayfada Watson evliliği dolayısıyla Sherlock ile görüşemediğini belirtir.

      Ben kitapları okurken her hikayeyi kendi içinde değerlendirdim aslında...Bu sıralamada sadece Bütün Hikayeler 2 den sonra Bütün Hikayeler 3 okunması gerekiyor. Araya Baskeville'lerin Köpeği romanı kitabın basım tarihine göre yer verdiğim için koymuştum.

      Sil
  6. Merhabalar öncellikle daha önce hiç sherlock holmes okumadım ilk olarak roman serisinimi okumalıyım, yoksa direk sherlock holmes bütün hikayeler serisini okuyabilirmiyim ne kaybederim ,anlayabilirmiyim?

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Kızıl Soruşturma adlı roman Dr. Watson ve Sherlock Holmes'in tanıştığı dönemi anlatan bir kitap. Bunu önce okumanız ya da sonra okumanız sizi okuma şevkinizi kırar mı bilemiyorum. Bunu daha iyi ifade etmem gerekirse Batman film serisi ile anlatmaya çalışayım.Batman film serisinin en son çekilen yanlış hatırlamıyorsan Batman'in gençlik yılları, henüz Batman olmamış dönemlerini ve nasıl Batman'a dönüştüğünü anlatır. Bu film en son çekilmiş olsa da pek yadırganmaz. Sherlock Holmes serisi de bunun gibi dedektifimiz ve yardımcısı her hikayede ve romanda vardır. Onların tanıştığı dönemi ele alan kitapla başlamak isterim derseniz bu romanını okuyabilirsiniz önce.

      Korku Vadisi isimli romanda Dr. Moriarty karşımıza çıkıyor. Bundan neden bahsettiğimi açıklamam gerekirse Hikaye serisinde yer alan Son Vaka'da tekrar Dr. Moriarty son kez karşımıza çıkacağı için Korku Vadisi romanını hikayeden önce okumanız daha iyi olur.
      Bu iki roman ile ilgili hatırladığım ve dikkatimi çeken bu iki husus umarım biraz olsa da size fikir verebilir. Sevgiler ve saygılar...

      Sil
  8. Hocam Borda rengi dışında olan renkler bağımsız mı kafam karıştı Cem Yayın evinde sıra mevcut, mesela Sherlock Holmes Bütün Hikayeleri-2 okuduğum gibi Sherlock Holmes Bütün Hikayeleri-3 e geçsem olur mu yoksa Borda renk ile yazılmış Kitapların altında yer alanları okumak zorunda mıyım ? Cevaplarsanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Borda rengi dediğiniz başlıklar kitabın ismi. Ve altında yer alanlar yan başlıklar ise kitabın içinde yer alan kısa hikayeler. Kafanız karışmasın. Örneğin Sherlock Holmes Bütün Hikayeleri1-2-3-4 şeklinde almalısınız. Ben kitabın içinde yer alan kısa hikayeleri de belirttim. Örneğin; Sherlock Holmes Bütün Hikayeleri-1 kitabın içinde sadece bir tane hikaye yok. Bohemya'da Skandal, Bir Kimlik Vakası, Kızıl Saçlılar Kulübü, Boscombe Vadisinin Esrarı, Beş Portakal Çekirdeği gibi kısa hikayeler yer alıyor. Umarım açıklayabilmişimdir.

      Sil
  9. merhaba , sürünen adam hakkında kısa bir özeti yorum olarak atarsanız sevinirim, çünkü ben olayın gidişatını biraz kaçırdım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hatırladığım kadarıyla yazmaya çalışayım;
      Sürünen Adam isimli hikayenin özeti;

      Profesör Presburg oldukça saygın ve zengin bir insandır. Son zamanlardaki sinirli ve farklı tavırları nedeniyle ondaki büyük değişim kızı ve nişanlısını endişelendirmiştir. Ne yapacaklarını bilemedikleri için Sherlock'tan yardım isterler. Dedektif olayları ayrıntılı şekilde dinledikten sonra profesörü yakından görmek için evine gider. Ve çok saldırgan bir kişiyle karşılaşır. Bir gece onu takip etmeye karar verirler.

      Geceleyin, profesörün maymuna dönüştüğünü ve duvarlara tırmanmakta olduğunu görürler. Evin köpeği saldırdığında ise ev sahibi yaralanır. Bu dönüşümü çözmek ve bunun nedenini açıklayacak bir şey bulmak için evi aradıklarında bir mektup bulurlar. Gençlik iksiri üzerinde çalışan bir bilim adamından gelmiştir. Ve işin aslı sadece profesörün kendinden yaşça küçük biriyle evlenme planları yaparken henüz deneme aşamasında olan bir gençlik iksirini kullanması sonucu bunları yaşadığıdır.

      Sil