Sayfa Başına Dön

Bilim Kurgu Kitap Onerileri

Hiç yorum yok
bilim kurgu kitap önerileri
Daha önce gotik kitaplar listesi hazırlamıştım bloğumda. O listede daha önce okuduklarım vardı, bazılarını da listeyi hazırladıktan sonra okumuştum. Kitap listesi  hazırlamanın  okuma konusunda beni motive ettiğini  fark ettim. O yüzden ne okusam diye kararsız kaldığım şu sıralar  bilim kurgu türünde  kitaplara yönelebileceğim aklıma geldi.

  Bilim kurgu türünde kitap listesi   diğer yaptığım listeler gibi bana çok yararı olacağını düşünüyorum.
Tabii bu listedekilerin hepsini okuyacağımın garantisini veremesem de en azından sıkılana kadar çoğunu okumayı düşünüyorum...

Klasik kitapları içeren  bir liste oluşturdum. Şimdi  en iyi bilim kurgu kitapları  hangileri diye bir soru göreceli olabilir ; ancak klasikler arasından seçtiğim bu bilim kurgu romanları için çoğu kimsenin  hemfikir olacağını en azından karşı çıkmayacağını düşünüyorum.

Bilim Kurgu Kitap Önerileri:
1-Zaman Makinesi (H.G.Wells):
İlk yayımlanma tarihi:1895
Zaman makinesi ilk kez bu romanda  kullanılmış.
En sevdiğim yazarlardan biridir H.G. Wells.  Hem anlatım bakımından hem de kitaplarında sosyal hayatı ele almasından. Bilim kurgu dendiğinde aklımıza gelen o mekanik, teknik, robotsu soğuk bir yaşamı  ele almaz. Dönemin sosyal hayatı koruyarak bilim kurguyu içine katar.

Zaman makinesiyle yolculuk yapan profesör ne kadar farklı bir uygarlığa gitse de yine oradaki ilişkiler, sosyal yaşamı  yakından tanıtır.

1994 yapımı Yıldız Geçidi adlı filmin ve daha sonra aynı isimle çekilen dizinin bu kitaptan uyarlandığını düşünüyorum. Öyle değilse bile bu kült bilim kurgu filmini izlemenizi tavsiye ederim. Bu beğendiğim filmin dizisi de yayınlanınca kaçırmadan izlerdim.  Hem filmi ve hem diziyi kitap kadar sevmiştim. Zaman Makinesi adlı roman yazarın yazdığı ilk eser bu arada.

2-Görünmez Adam:
İlk Yayımlanma tarihi:1897
Görünmez olmak gibi bir gücün olmasını ister misin sorusu sorulsaydı bana eğer? Eskiden
evet ne güzel olur derdim; ancak bu kitabı okuduktan sonra fikirlerim kati şekilde değişti.  Kitapta görünmez adamın yaşadığı zorluklara tanık olunca ; aynı zamanda da böyle bir özelliğin insanı kötü bir insana dönüştürdüğünü görünce böyle bir soruya şimdiki cevabım; teşekkür ederim ben almayayım olur...

Romanda dikkatimi çeken  bir nokta  görünmez adam saklanmak için ne kadar uğraşsa da  sürekli kendini ele vermesiydi...Eminim bu durum benim gibi  sizi de şaşırtacak...Görünmez olmak da zor zanaat dedirtecek...

Bu kitabı okuduğumda yine Kevin Bacon'ın oynadığı Görünmeyen Tehlike isimli bu romandan  uyarlanmış bir filmi izlediğimi hatırladım. Deneyi kendi üzerinde uygulayan  bilim insanın git gide kötü birine dönüştüğünü, nasıl kötülükler yapmaya başladığına tanık oluyoruz...Film günümüz koşullarında bir grup bilim insanı etrafında dönüyordu...Yine hoş filmlerden..Tabii kitap daha iyi.

3-Efendi Uyanıyor(H.G.Wells):
İlk distopya örneklerinden sayılan Efendi Uyanıyor adlı kitap aynı zamanda bilim kurgu unsurları da taşır. Distopik bilim kurgu türünde bir eser. Bu kitabı  çok başarılı bulmama rağmen internette çok popüler olmadığını görüyorum.
İlk yayınlanma yılı:1899

4- Dr. Moreau'nun Adası (H.G.Wells):
Kitabın İlk Yayımlanma Taihi: 1896
Aslında H.G.Wells'in kitaplarını severek okusam da bu kitabını bir türlü okuyamamıştım. Bunun nedeni internette anlatılan konusu...Doğal olarak izlediğim filmler geliyor aklıma. Tabii Wells'in o farklı anlatımı, olayların geçtiği yer, dönem yorumlarda bahsedilmediği için biraz önyargıdan dolayı okumayı istememiştim. Ancak bu listeden sonra Wells'in o kendine has tarzı bu kitapta da var mı görmek istediğim için okumaya karar verdim.

Bir bilim kurgu klasiği olan Dr. Moreau'nun Adası'nın konusu:
 Edward deniz yolculuğu sırasında geminin batması sonucu 2 kişiyle beraber sandala binerek kurtulmuşlardır. Yalnız bazı anlaşmazlıklar sonucu çıkan kavgada diğer iki kişi denize düşer.

 Denizin ortasında tam açlıktan ölmek üzereyken bir gemi  Edward'ın  sandalını fark eder, onu kurtarır . Onu kurtaran ve hayata döndüren bu kişilerle gittiği adada yaşadıkları ve tanık olduğu şeyler Edward için deniz kazasından kurtulmanın aslında ne büyük bir talihsizlik olduğunu düşündürecek kadar hayret vericidir...

Bir tarafta  hayvanlar üzerinde yaptığı çalışmalara kendini adamış ve hayvanları insanlaştırmak için uğraşan bir bilimadamı;  diğer tarafta onun insanlaştırdığı hayvanlarla bir adada yaşamak Edward için zor olacaktır

H.G.Wells'in bu kitabını da beğendiğimi söyleyebilirim.

1932,1977,1996 yılları olmak üzere kitap  birçok kez  filme uyarlanmıştır..

5-Dünyaların Savaşı(H.G.Wells):
Dünyaların savaşı
İllustratör
Alvim Correa ait bir resim
Kitabın başı biraz sıkıcıydı benim için....Haksızlık yapmak istemediğim için  biraz açıklama gereği hissediyorum; belki rastlamışsınızdır bazı filmler başlarken  tok bir ses belgesel tadında bir açılış yapar. Bize biraz gezegen, biraz canlılar biraz hal gidişat yönünde bilgi verir ya o  şekilde başlıyor roman...

Tabii filmlerdeki ses hızlıca anlattığı için çok sıkılmadan dinliyoruz, kitapta ise üç sayfalık yer doğal olarak bizi biraz zorlayabiliyor...Birkaç sayfa sonra hikayemiz başlıyor...Hiç  merak etmeyin.
Bu kitabı okurken biraz yavaş ilerlediğimi belirtmek isterim. Kitabın sonlarına doğru akıcılığı yakaladım.

Konusu;1890'ların  İngilteresi. Mars'dan dünyaya silindir şeklinde bir cisim düşer. Ve içinden çıkan uzaylılar insanları öldürmeye başlar. O dönemin koşullarında uzaylıların  istilasını ve insanların yaşam mücadelesini usta bir kalemden okuyoruz.

Bu romanda  ısı ışını olarak bahsettiği lazerli silah , üç ayaklı hareket eden devasa makineler, silindir şeklinde araç.. halen günümüzde filmlere konu...

1898'de ilk yayımlanmış bu kitap uzaylıların Dünyayı istila etmesini konu alan ilklerden.
Bu kitabın uyarlandığı 2005 yapımı Tom Cruise'ın başrol oynadığı film Dünyalar Savaşı mevcut.

6-Ayda İlk İnsanlar(H.G.Wells):
1901 yayımlanma yılı.
Wells'in diğer bilim kurgu türünde romanı.
Bu kitabı henüz okumadım. İnternette  okuyan da  çok görmedim. Bu yüzden bu kitabı okuyarak biraz bilgi vermek güzel olurdu aslında.

İlk çekilen bilim kurgu filmini merak ediyor musunuz? 1902  Fransız yapımı sessiz film  Ay'a Yolculuk.  O yıllarda iki popüler kitap olan  Jules Verne 'in Ay'a Seyahat'i ve H.G.Wells'in Ayda İlk İnsanlar'dan uyarlanarak çekilmiş.

7-Denizler Altında 20Bin Fersah (Jules Verne):
Jules Verne ve H.G.Wells bilim kurgu türünde yazsalar da birbirinden çok farklı olduklarını kitaplarını okuduğunuzda fark edeceksiniz. Kendilerine özgü bir tarzları olduğu gibi bilim kurgu yönünden çok farklı çalışmalar, yenilikler vermişlerdi

Konusu: Denizde tanımlanamayan bir canavar gördüklerine dair kulaktan kulağa bilgiler dolaşır.
 Bu canavarın bazı gemilerin batmasına neden  olduğu düşünüldüğü için bir grup bilim insanı bu canavarı bulup ortadan kaldırmak için harekete geçer. Bu canavarın aslında bir denizaltı olduğu anlaşılır. Yalnız denizaltının mucidi  hayata küsmüş biri olduğu için bazen acımasız olabilmektedir.
Bu kitapta  denizaltının bahsedildiği tarihlerde henüz denizaltının var olmadığını belirtmekte fayda var sanırım.
1954 ABD yapımı film uyarlaması da bulunuyor.

8-Dünyanın Merkezine Yolculuk (Jules Verne):
1864 yılında yazılmış klasikleşmiş bilim kurgu kitabı.

9-Ay'a Seyahat (Jules Verne):
Eğlenceli bir bilim kurgu olarak nitelendirildiğini görünce merak ettiğim kitaplar arasında
yerini aldı.1865 yılında yazılmış.
1902, 1958, 1967 yıllarında uyarlanmış  filmleri bulunuyor.
Ayrıca Jules Verner'in Fatih Robur (1886),  Dünyanın Hakimi (1904) bilim kurgu kitapları da vardır.

10-Biz  (Yevgeni Zamyatin) : 
Bu kitabı bir dönem distopya türüne dadandığım sıralarda okumayı düşünüyordum; ancak üst üste distopya türü okuya okuya bu kitaba sıra gelince okumayı bırakmıştım. Umarım distopik bilim kurgu olan bu eseri bu kez okumaya başarabilirim...
1924 yılında yayımlanmış bu kitap  1984, Cesur Yeni Dünya gibi birçok kitaba esin kaynağı olmuş.

11-Frankenstein (Mary Shelley):
Gotik kurgu eserlerinde de yer verdiğin bu roman aynı zamanda bilim kurgu olarak nitelendiriliyor. Yine okumayı bekleyen kitaplardan. Bu kitap gotik, bilim kurgu türünde önemli bir yere sahiptir.

12-Fahrenheit 451 (Ray bradbury):
Distopya olarak okuduğum bu kitap aynı zamanda bilim kurgu kategorisine giriyormuş. Bu kitap için
 övgü dolu  yorumlar  okumuş olsam da daha iyi distopya eserler ardı ardına okuyunca bu roman biraz zayıf kalmıştı gözümde. Bu eleştirim yanlış anlaşılmasın; kesinlikle kitap kötü değil. Sadece bu türde eserleri ardı adına okuduğum için ister istemez kıyaslama yapıyorum.

13-1984 (George Orwell):
Distopya türünün en başarılı örneği. Bu kitabı okuduğumda çok etkilenmiştim. Hayır sonu böyle bitmemeliydi, devamı olmalı  dediğim, ben olsam bunun devamı niteliğinde bir kitap yazardım diye hayıflandığım roman. Tabii sonradan öğrendim ki distopyanın bir özelliği de sonunun belirsiz olmasıymış.
Distopya olarak çok sık karşımıza çıkan bu kitap aynı zamanda bilim kurgu türünde.

Kitabın ismi yazıldığı yıl olan 1948'in son iki rakamının değiştirilmesiyle oluşturulmuş. Aslında kitabın adı Avrupa'daki Son Adam olarak düşünülüyormuş. 

14-Cesur Yeni Dünya( Aldous Huxley):
 Distopik bilim kurgu kitaplarından Cesur Yeni Dünya'nın esin kaynağı Biz adlı kitapmış.
  Bu kitabı yine distopya türünde olması itibariyle okumuştum.  İlk yayımlanma tarihi 1932.
 Maalesef distopya kitaplarından  1984 adlı romanı ilk okuduğum için diğer distopik kitapların etkisi daha  az olmuştu bende. Bu yüzden  1984 adlı kitabı diğer distopyalardan sonra okumanızı tavsiye ederim.

15-Mülksüzler (Ursula le Guin): 
Bu kitap da distopya türünde okumaya sıra gelmeyen kitaplardan...Belki bu kategoride ele alır, okurum.

16-Ben Robot (İsaac Asimov ) :
Bilim kurgu kategorisine giren bu kitap 1950 yılında  yayımlanmış. 

Ben Robot adlı kitap dokuz hikayeden oluştuğuna dair internetten bilgiler karşıma çıkınca birbirinden çok farklı hikayelerin bir kitapta bir araya getirildiğini düşünmüştüm. Oysa öyle değilmiş. Dokuz farklı hikaye olsa da emekli psikolog Dr. Calvin'in bir gazeteciye anlattığı anıları ve yıllar içinde robotlarla ilgili edindiği hikayeleri içerir.

Doğal olarak  hikayeler ön planda. robo-psikolog Dr Calvin ve gazetecinin diyalogları çok azdır ve ara sıra bazı yerlerde karşımıza çıkıyor.

Bu dokuz öykü:
1-Robbie: Küçük bir kız ve onun en yakın arkadaşı olan bir  robotun dostluğu kızın annesini
rahatsız etmeye başlar. Konuşamayan ancak insani özelliklere sahip olan bu robota pek  güvenmeyen anne, robotu  küçük kızlarından uzaklaştırmak için yollar arar.

2- Köşe Kapmaca: 
 İki görevli  ve en gelişmiş robot 'Hızlı'  Merkür'e gönderilmiştir. Robot
Hızlı'dan selenyum getirmesi istenilmiştir; ancak robot ortalarda gözükmeyince Merkür'in sıcak atmosferinde onu aramak için istasyondan dışarı çıkmak zorunda kalırlar.

3- Mantık:
Bir önceki hikayede de yer alan Donavan ve Powell ikilisi farklı bir uzay istasyonunda  yine karşımıza çıkıyor. Pek mantıklı bir robot olan Şirin bazı şeyleri sorgulamaya başlar.  Bu robotumuz görevli bu iki insana itaat etmemeye başlar. Diğer robotlar Şirin'in emirlerini kaale alarak bu iki görevliyi bir odaya kapatırlar.

4- Şu Tavşanı Tut:
Donovan ve Powell adlı iki arkadaş bu sefer maden cevheri çıkarmak için tasarlanmış  bir
 robotun çalışmalarını denetlemektedirler. Ancak bu yeni robotun  bazı zamanlarda
 cevher hiç çıkarmadığını fark ederler. Bu ikili problemin ne olduğunu  bulmaya çalışırlar.

5-Yakışıklı:
Bu kez  fiziksel olarak insana çok benzeyen ve çok yakışıklı bir robot karşımıza çıkıyor.
Deneme amaçlı olarak Tony adlı bu robot bir süre evli bir çiftin evinde kalması amaçlanmıştır.
Evin hanımı evde robotla yalnız kalkmaktan korksa da Tony'nin  ev işlerindeki maharetini
gördükçe  ondan etkilenir.

6-Yalancı: 
Dr. Calvin'in bizzat içinde olduğu bir hikayeyi okuyoruz. İnsanların düşüncelerini okuyabilen bir robot ve bunu bilen dört kişi vardır. Bazı sıkıntıları olan ekipten iki kişinin bu robota danışması sonucu yaşananlara tanık oluyoruz.

7-Küçük Kayıp Robot:
Bir robot kaybolmuştur. Tüm aramalara rağmen bulunamamaktadır. Bu kayıp robota 1. robot yasası değiştirilerek yüklenmiş olması durumu tehlikeli bir boyuta taşır. İlginçtir ki diğer robotlar sayıldığında bir tane fazla çıkar. Bu 63 robottan hangisi aradıkları robottur. Bunu bulmak ise  Dr. Susan Calvin'in görevidir.

8-Kaçış:
 Küre şeklindeki Beyin adlı makinenin sorunları vardır. Dr. Calvin bunu çözmek için oradadır. Diğer taraftan Donavan ve Powel ikilisi yeni yapılmış uzay gemisini yakından görmek için geminin içerisine girerler. Fakat onların gemiye binmesiyle geminin hareket etmesi bir olur. Geminin kumandası Beyin'dedir.  Dr. Calvin Beyin'le iletişim kurarken  gemidekilerin zarar görmemesi için dikkatli olmak zorundadır.

9-Kanıt:
Son hikayemiz  ise belediye başkanlığın aday olan savcının bir robot olduğu iddiası ortaya atılır. Hiçkimse ne yediğini ne içtiğini görmüştür. Halkın da kafası iyice karışmıştır. Baskılar artmıştır. Savcı robot olmadığını kanıtlayabilecek midir?

Bu kitapta yer alan 3 robot kanunu gerçekten de dikkat çekici.
2004 yapımı Will Smith'in başrollerinde olduğu Ben, Robot adlı film bu kitaptan uyarlanmış.

İsaac Asimov'un bilim kurgu türünde seri kitapları da varmış. Aşağıya diğer kitaplarını ekledim.
Bu seri kitapların sırayla okunması  öneriliyor. Ben kitapları henüz okumadığım için bu konuda sizleri doğru yönlendiremeyeceğim. Sadece kitapların isimlerinden bahsetmekle yetineceğim.
1-Robot Serisi
Ölü Gezegen
Güneşin Tanrıları
Şafağın Robotları
Kurtarıcı
2-Vakıf Serisi
Vakıf/İmparatorluk
Altın Galaksi
İkinci Vakıf/Gizli Tanrılar
Vakıfın Sınırı/Galaksi Çöküyor
Vakıf ve Dünya
Vakıf kurulurken
Vakıf İleri
3-İmparatorluk Serisi
Zamandan Kaçış
Sonsuzun Tohumları
Tanrılar ve İmparatorlar

17-Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi? (Philip K. Dick):
Kitabın adını çok ilginç buldum. Yıllardır karşıma çıksa da kitap ismini bir türlü belleğimde tutamadığımı itiraf etmeliyim. Neyse şimdi başlığı doğru dürüst okudum. Artık hep hatırlarım.
İlk kez 1968 senesinde yayımlanmış bu kitap.
1982 yılı ABD yapımı Bıçak Sırtı adlı film bu kitaptan uyarlanmış. Başrollerinde Harrison Ford var.

18-Triffidlerin Günü (John Wyndeham) :
Bu bilimkurgu  türü kitabımızda bitkiler ve insanlar karşı karşıya.. Bu roman 1951 yılında ilk yayımlanmış. Yazarın en önemli ve bilinen iki eserinden biri. Diğeri  ise Krizalitler isimli kitabı.

19-Krizalitler (John Wyndeham):
1955'te ilk basımı olan bu kitabın konusu;  nükleer felaket sonrası birçok canlı yok olmuş geri kalanlardan bazıları  genetik mutasyona uğramıştır. Mutasyona uğrayanların dışlandığı normal ve anormallik diye insanların kategorileştirildiği bir dünya karşımızda.  Bu roman genelde kült eser olarak tanımlanıyor.

Yazımın sonuna gelirken bahsetmeden geçemeyeceğim, bilimkurgu türünde kitapları klasiklerden okumayı tercih ettiğim için listeyi de bu şekilde oluşturdum.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder