Sayfa Başına Dön

Bilim Kurgu Kitap Onerileri

Hiç yorum yok
bilim kurgu kitap önerileri
Daha önce gotik kitaplar listesi hazırlamıştım bloğumda. O listede daha önce okuduklarım vardı, bazılarını da listeyi hazırladıktan sonra okumuştum. Kitap listesi  hazırlamanın  okuma konusunda beni motive ettiğini  fark ettim. O yüzden ne okusam diye kararsız kaldığım şu sıralar  bilim kurgu türünde  kitaplara yönelebileceğim aklıma geldi.

  Bilim kurgu türünde kitap listesi   diğer yaptığım listeler gibi bana çok yararı olacağını düşünüyorum.
Tabii bu listedekilerin hepsini okuyacağımın garantisini veremesem de en azından sıkılana kadar çoğunu okumayı düşünüyorum...

Klasik kitapları içeren  bir liste oluşturdum. Şimdi  en iyi bilim kurgu kitapları  hangileri diye bir soru göreceli olabilir ; ancak klasikler arasından seçtiğim bu bilim kurgu romanları için çoğu kimsenin  hemfikir olacağını en azından karşı çıkmayacağını düşünüyorum.

Bilim Kurgu Kitap Önerileri:
1-Zaman Makinesi (H.G.Wells):
İlk yayımlanma tarihi:1895
Zaman makinesi ilk kez bu romanda  kullanılmış.
En sevdiğim yazarlardan biridir H.G. Wells.  Hem anlatım bakımından hem de kitaplarında sosyal hayatı ele almasından. Bilim kurgu dendiğinde aklımıza gelen o mekanik, teknik, robotsu soğuk bir yaşamı  ele almaz. Dönemin sosyal hayatı koruyarak bilim kurguyu içine katar.

Zaman makinesiyle yolculuk yapan profesör ne kadar farklı bir uygarlığa gitse de yine oradaki ilişkiler, sosyal yaşamı  yakından tanıtır.

1994 yapımı Yıldız Geçidi adlı filmin ve daha sonra aynı isimle çekilen dizinin bu kitaptan uyarlandığını düşünüyorum. Öyle değilse bile bu kült bilim kurgu filmini izlemenizi tavsiye ederim. Bu beğendiğim filmin dizisi de yayınlanınca kaçırmadan izlerdim.  Hem filmi ve hem diziyi kitap kadar sevmiştim. Zaman Makinesi adlı roman yazarın yazdığı ilk eser bu arada.

2-Görünmez Adam:
İlk Yayımlanma tarihi:1897
Görünmez olmak gibi bir gücün olmasını ister misin sorusu sorulsaydı bana eğer? Eskiden
evet ne güzel olur derdim; ancak bu kitabı okuduktan sonra fikirlerim kati şekilde değişti.  Kitapta görünmez adamın yaşadığı zorluklara tanık olunca ; aynı zamanda da böyle bir özelliğin insanı kötü bir insana dönüştürdüğünü görünce böyle bir soruya şimdiki cevabım; teşekkür ederim ben almayayım olur...

Romanda dikkatimi çeken  bir nokta  görünmez adam saklanmak için ne kadar uğraşsa da  sürekli kendini ele vermesiydi...Eminim bu durum benim gibi  sizi de şaşırtacak...Görünmez olmak da zor zanaat dedirtecek...

Bu kitabı okuduğumda yine Kevin Bacon'ın oynadığı Görünmeyen Tehlike isimli bu romandan  uyarlanmış bir filmi izlediğimi hatırladım. Deneyi kendi üzerinde uygulayan  bilim insanın git gide kötü birine dönüştüğünü, nasıl kötülükler yapmaya başladığına tanık oluyoruz...Film günümüz koşullarında bir grup bilim insanı etrafında dönüyordu...Yine hoş filmlerden..Tabii kitap daha iyi.

3-Efendi Uyanıyor(H.G.Wells):
İlk distopya örneklerinden sayılan Efendi Uyanıyor adlı kitap aynı zamanda bilim kurgu unsurları da taşır. Distopik bilim kurgu türünde bir eser. Bu kitabı  çok başarılı bulmama rağmen internette çok popüler olmadığını görüyorum.
İlk yayınlanma yılı:1899

4- Dr. Moreau'nun Adası (H.G.Wells):
Kitabın İlk Yayımlanma Taihi: 1896
Aslında H.G.Wells'in kitaplarını severek okusam da bu kitabını bir türlü okuyamamıştım. Bunun nedeni internette anlatılan konusu...Doğal olarak izlediğim filmler geliyor aklıma. Tabii Wells'in o farklı anlatımı, olayların geçtiği yer, dönem yorumlarda bahsedilmediği için biraz önyargıdan dolayı okumayı istememiştim. Ancak bu listeden sonra Wells'in o kendine has tarzı bu kitapta da var mı görmek istediğim için okumaya karar verdim.

Bir bilim kurgu klasiği olan Dr. Moreau'nun Adası'nın konusu:
 Edward deniz yolculuğu sırasında geminin batması sonucu 2 kişiyle beraber sandala binerek kurtulmuşlardır. Yalnız bazı anlaşmazlıklar sonucu çıkan kavgada diğer iki kişi denize düşer.

 Denizin ortasında tam açlıktan ölmek üzereyken bir gemi  Edward'ın  sandalını fark eder, onu kurtarır . Onu kurtaran ve hayata döndüren bu kişilerle gittiği adada yaşadıkları ve tanık olduğu şeyler Edward için deniz kazasından kurtulmanın aslında ne büyük bir talihsizlik olduğunu düşündürecek kadar hayret vericidir...

Bir tarafta  hayvanlar üzerinde yaptığı çalışmalara kendini adamış ve hayvanları insanlaştırmak için uğraşan bir bilimadamı;  diğer tarafta onun insanlaştırdığı hayvanlarla bir adada yaşamak Edward için zor olacaktır

H.G.Wells'in bu kitabını da beğendiğimi söyleyebilirim.

1932,1977,1996 yılları olmak üzere kitap  birçok kez  filme uyarlanmıştır..

5-Dünyaların Savaşı(H.G.Wells):
Dünyaların savaşı
İllustratör
Alvim Correa ait bir resim
Kitabın başı biraz sıkıcıydı benim için....Haksızlık yapmak istemediğim için  biraz açıklama gereği hissediyorum; belki rastlamışsınızdır bazı filmler başlarken  tok bir ses belgesel tadında bir açılış yapar. Bize biraz gezegen, biraz canlılar biraz hal gidişat yönünde bilgi verir ya o  şekilde başlıyor roman...

Tabii filmlerdeki ses hızlıca anlattığı için çok sıkılmadan dinliyoruz, kitapta ise üç sayfalık yer doğal olarak bizi biraz zorlayabiliyor...Birkaç sayfa sonra hikayemiz başlıyor...Hiç  merak etmeyin.
Bu kitabı okurken biraz yavaş ilerlediğimi belirtmek isterim. Kitabın sonlarına doğru akıcılığı yakaladım.

Konusu;1890'ların  İngilteresi. Mars'dan dünyaya silindir şeklinde bir cisim düşer. Ve içinden çıkan uzaylılar insanları öldürmeye başlar. O dönemin koşullarında uzaylıların  istilasını ve insanların yaşam mücadelesini usta bir kalemden okuyoruz.

Bu romanda  ısı ışını olarak bahsettiği lazerli silah , üç ayaklı hareket eden devasa makineler, silindir şeklinde araç.. halen günümüzde filmlere konu...

1898'de ilk yayımlanmış bu kitap uzaylıların Dünyayı istila etmesini konu alan ilklerden.
Bu kitabın uyarlandığı 2005 yapımı Tom Cruise'ın başrol oynadığı film Dünyalar Savaşı mevcut.

6-Ayda İlk İnsanlar(H.G.Wells):
1901 yayımlanma yılı.
Wells'in diğer bilim kurgu türünde romanı.
Bu kitabı henüz okumadım. İnternette  okuyan da  çok görmedim. Bu yüzden bu kitabı okuyarak biraz bilgi vermek güzel olurdu aslında.

İlk çekilen bilim kurgu filmini merak ediyor musunuz? 1902  Fransız yapımı sessiz film  Ay'a Yolculuk.  O yıllarda iki popüler kitap olan  Jules Verne 'in Ay'a Seyahat'i ve H.G.Wells'in Ayda İlk İnsanlar'dan uyarlanarak çekilmiş.

7-Denizler Altında 20Bin Fersah (Jules Verne):
Jules Verne ve H.G.Wells bilim kurgu türünde yazsalar da birbirinden çok farklı olduklarını kitaplarını okuduğunuzda fark edeceksiniz. Kendilerine özgü bir tarzları olduğu gibi bilim kurgu yönünden çok farklı çalışmalar, yenilikler vermişlerdi

Konusu: Denizde tanımlanamayan bir canavar gördüklerine dair kulaktan kulağa bilgiler dolaşır.
 Bu canavarın bazı gemilerin batmasına neden  olduğu düşünüldüğü için bir grup bilim insanı bu canavarı bulup ortadan kaldırmak için harekete geçer. Bu canavarın aslında bir denizaltı olduğu anlaşılır. Yalnız denizaltının mucidi  hayata küsmüş biri olduğu için bazen acımasız olabilmektedir.
Bu kitapta  denizaltının bahsedildiği tarihlerde henüz denizaltının var olmadığını belirtmekte fayda var sanırım.
1954 ABD yapımı film uyarlaması da bulunuyor.

8-Dünyanın Merkezine Yolculuk (Jules Verne):
1864 yılında yazılmış klasikleşmiş bilim kurgu kitabı.

9-Ay'a Seyahat (Jules Verne):
Eğlenceli bir bilim kurgu olarak nitelendirildiğini görünce merak ettiğim kitaplar arasında
yerini aldı.1865 yılında yazılmış.
1902, 1958, 1967 yıllarında uyarlanmış  filmleri bulunuyor.
Ayrıca Jules Verner'in Fatih Robur (1886),  Dünyanın Hakimi (1904) bilim kurgu kitapları da vardır.

10-Biz  (Yevgeni Zamyatin) : 
Bu kitabı bir dönem distopya türüne dadandığım sıralarda okumayı düşünüyordum; ancak üst üste distopya türü okuya okuya bu kitaba sıra gelince okumayı bırakmıştım. Umarım distopik bilim kurgu olan bu eseri bu kez okumaya başarabilirim...
1924 yılında yayımlanmış bu kitap  1984, Cesur Yeni Dünya gibi birçok kitaba esin kaynağı olmuş.

11-Frankenstein (Mary Shelley):
Gotik kurgu eserlerinde de yer verdiğin bu roman aynı zamanda bilim kurgu olarak nitelendiriliyor. Yine okumayı bekleyen kitaplardan. Bu kitap gotik, bilim kurgu türünde önemli bir yere sahiptir.

12-Fahrenheit 451 (Ray bradbury):
Distopya olarak okuduğum bu kitap aynı zamanda bilim kurgu kategorisine giriyormuş. Bu kitap için
 övgü dolu  yorumlar  okumuş olsam da daha iyi distopya eserler ardı ardına okuyunca bu roman biraz zayıf kalmıştı gözümde. Bu eleştirim yanlış anlaşılmasın; kesinlikle kitap kötü değil. Sadece bu türde eserleri ardı adına okuduğum için ister istemez kıyaslama yapıyorum.

13-1984 (George Orwell):
Distopya türünün en başarılı örneği. Bu kitabı okuduğumda çok etkilenmiştim. Hayır sonu böyle bitmemeliydi, devamı olmalı  dediğim, ben olsam bunun devamı niteliğinde bir kitap yazardım diye hayıflandığım roman. Tabii sonradan öğrendim ki distopyanın bir özelliği de sonunun belirsiz olmasıymış.
Distopya olarak çok sık karşımıza çıkan bu kitap aynı zamanda bilim kurgu türünde.

Kitabın ismi yazıldığı yıl olan 1948'in son iki rakamının değiştirilmesiyle oluşturulmuş. Aslında kitabın adı Avrupa'daki Son Adam olarak düşünülüyormuş. 

14-Cesur Yeni Dünya( Aldous Huxley):
 Distopik bilim kurgu kitaplarından Cesur Yeni Dünya'nın esin kaynağı Biz adlı kitapmış.
  Bu kitabı yine distopya türünde olması itibariyle okumuştum.  İlk yayımlanma tarihi 1932.
 Maalesef distopya kitaplarından  1984 adlı romanı ilk okuduğum için diğer distopik kitapların etkisi daha  az olmuştu bende. Bu yüzden  1984 adlı kitabı diğer distopyalardan sonra okumanızı tavsiye ederim.

15-Mülksüzler (Ursula le Guin): 
Bu kitap da distopya türünde okumaya sıra gelmeyen kitaplardan...Belki bu kategoride ele alır, okurum.

16-Ben Robot (İsaac Asimov ) :
Bilim kurgu kategorisine giren bu kitap 1950 yılında  yayımlanmış. 

Ben Robot adlı kitap dokuz hikayeden oluştuğuna dair internetten bilgiler karşıma çıkınca birbirinden çok farklı hikayelerin bir kitapta bir araya getirildiğini düşünmüştüm. Oysa öyle değilmiş. Dokuz farklı hikaye olsa da emekli psikolog Dr. Calvin'in bir gazeteciye anlattığı anıları ve yıllar içinde robotlarla ilgili edindiği hikayeleri içerir.

Doğal olarak  hikayeler ön planda. robo-psikolog Dr Calvin ve gazetecinin diyalogları çok azdır ve ara sıra bazı yerlerde karşımıza çıkıyor.

Bu dokuz öykü:
1-Robbie: Küçük bir kız ve onun en yakın arkadaşı olan bir  robotun dostluğu kızın annesini
rahatsız etmeye başlar. Konuşamayan ancak insani özelliklere sahip olan bu robota pek  güvenmeyen anne, robotu  küçük kızlarından uzaklaştırmak için yollar arar.

2- Köşe Kapmaca: 
 İki görevli  ve en gelişmiş robot 'Hızlı'  Merkür'e gönderilmiştir. Robot
Hızlı'dan selenyum getirmesi istenilmiştir; ancak robot ortalarda gözükmeyince Merkür'in sıcak atmosferinde onu aramak için istasyondan dışarı çıkmak zorunda kalırlar.

3- Mantık:
Bir önceki hikayede de yer alan Donavan ve Powell ikilisi farklı bir uzay istasyonunda  yine karşımıza çıkıyor. Pek mantıklı bir robot olan Şirin bazı şeyleri sorgulamaya başlar.  Bu robotumuz görevli bu iki insana itaat etmemeye başlar. Diğer robotlar Şirin'in emirlerini kaale alarak bu iki görevliyi bir odaya kapatırlar.

4- Şu Tavşanı Tut:
Donovan ve Powell adlı iki arkadaş bu sefer maden cevheri çıkarmak için tasarlanmış  bir
 robotun çalışmalarını denetlemektedirler. Ancak bu yeni robotun  bazı zamanlarda
 cevher hiç çıkarmadığını fark ederler. Bu ikili problemin ne olduğunu  bulmaya çalışırlar.

5-Yakışıklı:
Bu kez  fiziksel olarak insana çok benzeyen ve çok yakışıklı bir robot karşımıza çıkıyor.
Deneme amaçlı olarak Tony adlı bu robot bir süre evli bir çiftin evinde kalması amaçlanmıştır.
Evin hanımı evde robotla yalnız kalkmaktan korksa da Tony'nin  ev işlerindeki maharetini
gördükçe  ondan etkilenir.

6-Yalancı: 
Dr. Calvin'in bizzat içinde olduğu bir hikayeyi okuyoruz. İnsanların düşüncelerini okuyabilen bir robot ve bunu bilen dört kişi vardır. Bazı sıkıntıları olan ekipten iki kişinin bu robota danışması sonucu yaşananlara tanık oluyoruz.

7-Küçük Kayıp Robot:
Bir robot kaybolmuştur. Tüm aramalara rağmen bulunamamaktadır. Bu kayıp robota 1. robot yasası değiştirilerek yüklenmiş olması durumu tehlikeli bir boyuta taşır. İlginçtir ki diğer robotlar sayıldığında bir tane fazla çıkar. Bu 63 robottan hangisi aradıkları robottur. Bunu bulmak ise  Dr. Susan Calvin'in görevidir.

8-Kaçış:
 Küre şeklindeki Beyin adlı makinenin sorunları vardır. Dr. Calvin bunu çözmek için oradadır. Diğer taraftan Donavan ve Powel ikilisi yeni yapılmış uzay gemisini yakından görmek için geminin içerisine girerler. Fakat onların gemiye binmesiyle geminin hareket etmesi bir olur. Geminin kumandası Beyin'dedir.  Dr. Calvin Beyin'le iletişim kurarken  gemidekilerin zarar görmemesi için dikkatli olmak zorundadır.

9-Kanıt:
Son hikayemiz  ise belediye başkanlığın aday olan savcının bir robot olduğu iddiası ortaya atılır. Hiçkimse ne yediğini ne içtiğini görmüştür. Halkın da kafası iyice karışmıştır. Baskılar artmıştır. Savcı robot olmadığını kanıtlayabilecek midir?

Bu kitapta yer alan 3 robot kanunu gerçekten de dikkat çekici.
2004 yapımı Will Smith'in başrollerinde olduğu Ben, Robot adlı film bu kitaptan uyarlanmış.

İsaac Asimov'un bilim kurgu türünde seri kitapları da varmış. Aşağıya diğer kitaplarını ekledim.
Bu seri kitapların sırayla okunması  öneriliyor. Ben kitapları henüz okumadığım için bu konuda sizleri doğru yönlendiremeyeceğim. Sadece kitapların isimlerinden bahsetmekle yetineceğim.
1-Robot Serisi
Ölü Gezegen
Güneşin Tanrıları
Şafağın Robotları
Kurtarıcı
2-Vakıf Serisi
Vakıf/İmparatorluk
Altın Galaksi
İkinci Vakıf/Gizli Tanrılar
Vakıfın Sınırı/Galaksi Çöküyor
Vakıf ve Dünya
Vakıf kurulurken
Vakıf İleri
3-İmparatorluk Serisi
Zamandan Kaçış
Sonsuzun Tohumları
Tanrılar ve İmparatorlar

17-Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi? (Philip K. Dick):
Kitabın adını çok ilginç buldum. Yıllardır karşıma çıksa da kitap ismini bir türlü belleğimde tutamadığımı itiraf etmeliyim. Neyse şimdi başlığı doğru dürüst okudum. Artık hep hatırlarım.
İlk kez 1968 senesinde yayımlanmış bu kitap.
1982 yılı ABD yapımı Bıçak Sırtı adlı film bu kitaptan uyarlanmış. Başrollerinde Harrison Ford var.

18-Triffidlerin Günü (John Wyndeham) :
Bu bilimkurgu  türü kitabımızda bitkiler ve insanlar karşı karşıya.. Bu roman 1951 yılında ilk yayımlanmış. Yazarın en önemli ve bilinen iki eserinden biri. Diğeri  ise Krizalitler isimli kitabı.

19-Krizalitler (John Wyndeham):
1955'te ilk basımı olan bu kitabın konusu;  nükleer felaket sonrası birçok canlı yok olmuş geri kalanlardan bazıları  genetik mutasyona uğramıştır. Mutasyona uğrayanların dışlandığı normal ve anormallik diye insanların kategorileştirildiği bir dünya karşımızda.  Bu roman genelde kült eser olarak tanımlanıyor.

Yazımın sonuna gelirken bahsetmeden geçemeyeceğim, bilimkurgu türünde kitapları klasiklerden okumayı tercih ettiğim için listeyi de bu şekilde oluşturdum.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

En İyi Kadin Yazarlar ve Kitapları

Hiç yorum yok
kadın yazarlar
Geçen sene tam da bugün Tarihte Önemli Kadınlar ile ilgili bir yazı hazırlamıştım. Bu senede bu geleneği bozmak istemedim. Bugünün önemine uygun olarak  kadın yazarlar ve kitaplarına  yer vermeye karar verdim. Gerçi verdiğim linkte birkaç yazardan bahsetmiştim. Bu biraz daha kapsamlı olacak. En iyi kadın yazarlara ve onların klasik eserlerini listeleyerek yazarlık serüveninde başarılı kadınları bu yazıda bir araya getirdim.

Yabancı Kadın Yazarlar  ve Kitapları:
Jane Austen: 
Jane EyreKitapları dünya klasikleri arasına girmiş İngiliz yazar dünyada en çok tanınan isimlerden diyebiliriz. Yaşadığı dönemde kadınların yazar olması pek doğal karşılanmadığı için gerçek kimliğini gizlese de Bir Hanım ya da Bir Hanım Tarafından  imzasıyla eserlerini yayımlamış olması da  dikkat çekicidir.

 Kitapları pek çok filmlere, dizilere uyarlanmış. Hatta pek çok filme ve kitaplara esin kaynağı olmuştur. Yaşadığı dönemde olduğu gibi  günümüzde de  hayatı en çok merak edilen kadınlardan.
 Özellikle Aşk ve Gurur adlı eseri en meşhur eserlerden biridir.
Kitapları:
*Aşk ve Gurur 
*Emma 
*İkna
*Akıl ve Tutku
*Northanger Manastırı
*Mansfield Park
*Lady Susan

Charlotte Bronte:
Jane Eyre
Kadın yazarlara önyargıyla bakıldığı Viktorya döneminde yaşamış  İngiliz kadın yazar  Charlotte Bronte,   Currel Bell erkek mahlasıyla kitabını yayımlamış. Yazar olan  üç kız kardeşin en büyüğüdür.
Jane Eyre romanıyla dünya edebiyatında önemli bir yer edinmiştir.
*Jane Eyre  
*Profesör 
*Villette Geçmişin Gölgesinde 
*Shirley

Emily Bronte:
Bronte kardeşlerin ortancasıdır. Emily Bronte'nin  Uğultulu Tepeler adlı eseri dünya klasikleri arasına girmiş önemli yapıtlardan biri. Onun bu tek romanı  Ellis Bell mahlasıyla basılmış. Bu eserde yer alan kiracı ve  hizmetçi kadın kitabın renkli simalarından bence. 
*Uğultulu Tepeler

Anne Bronte:
Bronte kardeşlerin en küçüğüdür. İki eseri vardır. Açıkçası iki ablasının biraz gerisinde kalsa da kitaplarıyla dünya edebiyatında kendine yer edinmiştir. Kitabında Acton Bell takma ismini kullanmıştır.
*Agnes Grey 
*Şatodaki Kadın

Elizabeth Gaskell:
 Viktorya Dönemi İngiliz  yazarlardan biri olan Elizabeth Gaskell'i yakın zamanda keşfettiğim bir isim.   Kuzey ve Güney adlı romanını tabii hemen okudum... Romanında Viktorya Dönemi yaşamını görürken yeni yeni sanayileşmenin başladığı şehir hayatına da  tanık oluyoruz.
*Kuzey ve Güney
*Mary Barton
*Eşler ve Kızlar
*Cranford

 Daphne Du Maurier
Sanırım Kuşlar filmini bilmeyen yoktur. Çocukluğumda öyle bir zihnime yer etmiş ki hep hatırlarım. Bu filmin bir  kitabın uyarlaması olduğunu bu yazarı tanıdığımda öğrenmiştim. Sanırım en dikkat çeken kitabı Rebecca'dır. Jane Eyre kitabından esinlenildiği gibi yorumlarla karşılaştığımda  bu eser okuyacağım kitaplar arasına girdi.
*Rebecca
*Kuşlar
*Kuzenim Rachel

Mary Shelley:
Mary Shelley
Gotik edebiyatının en iyilerinden ve bilim kurgunun öncüsü  sayılan kült  bir eser olan  Frankenstein adlı romanın yazarı. Birçok kez  sinemaya uyarlanmış. Hakkında çok şey bildiğim ancak henuz okumadığım bu klasik eserin ismi; yaratığın adı değil de onu yapan doktorun ismi olduğunu  yeni öğrenmiş bulunuyorum.
*Frankenstein
*Son İnsan
*Ölümlü Ölümsüz
*Matilda

Louisa May Alcott:
Biyografi özelliği taşıyan Küçük Kadınlar adlı roman pek çok kez filme uyarlanmış bir klasik. Edebi başarı yakalayan bu eserin devamı niteliğinde kitaplar bulunuyor:
Küçük Kadınlar'daki  karakterler bu kez  yetişkin olarak  İyi Hanımlar adlı kitapta karşımıza çıkarlarken;  Jo'nun eşiyle bir okul kurduğu Küçük Erkekler ve ardından Jo'nun Çocukları ile seri tamamlanmış oluyor.
Bazı Eserleri:
*Küçük Kadınlar:1869
*İyi Hanımlar (İyi Eşler)
*Küçük Erkekler:1871 Jo eşiyle okul açıyor. Bu okulda yaşanılanları konu alan bir eser.
*Jo'nun Çocukları (Jo's Boys): 1886
*İyilik Meleği:(Eski Kafalı Kız, An Old-Fashioned Girl) 1869
*Sekiz Kuzen (Eight Cousins) 1875
*Gül Açarken 1876
*Sirk Çocuğu

Anna Sewell: 
Yazarın ilk ve tek kitabı. Çocukluğunda okuldan eve dönerken düşmesi sonucu ayağında hasar oluşur.  Yanlış tedavilerden dolayı koltuk değnekleri kullanmak zorunda kalan Anna Sewel, at arabalarına sık sık bindiği için atlara hep  yakın olmuş.

Avrupa'ya tedavi için gittiği sıralarda  filozof, yazar ve şairlerle tanışmıştır.  Ağır bir hastalığa yakalan  İngiliz yazar  kitabı yayımlanmasından 5 ay sonra vefat etmiştir.  Siyah İnci adlı eseri
 çocuk edebiyatında önemli bir klasik kitaptır.
*Siyah İnci: Dünyada en çok satan 100 roman arasında yer alan bir klasik.

Eleanor H. Porter:
Amerikalı yazarın Pollyanna adlı eseri klasikler arasına girmiş en bilinen çocuk kitabıdır. Yazar Pollyanna Grows Up olarak kitabın devamını da yazmış. Bu kitap ise aşk romanı. Bizler sadece Pollyanna kitabını bilsek de yazarın birçok eseri daha bulunuyor. Türkçe çevirisi olan birkaç tanesi şunlar:
*Pollyanna
*Küçük Kemancı
*20 Milyon Dolar

Sylvia Townsend Warner:
İlk kez bu isimle karşılaşıyorum. İngiliz modern klasikleri arasında gösterilen  Lolly Willowes adlı kitap The Guardian 'da  İngilizce Yazılmış En İyi 100 Roman listesinde  yer almış. Eserin konusuna bakınca çok ilgimi çekti.
*Lolly Willowes
*En Güzel Aşk Hikayeleri
*Zümrüdüanka

Harriet Beecher Stowe:
Harriet Beecher Stone

Amerikalı yazar  öğretmenlik mesleğini bir dönem yapmıştır.  Kölelik sorunu ile yakından ilgilenmiştir. Tom Amcanın Kulübesi'nde de bu temayı işler. Bu roman o dönemde çok büyük ses getirmiş.
*Tom Amca'nın Kulübesi





George Eliot: 
Yazarın gerçek adı:Mary Anne Evans olan İngiliz yazar, George Eliot takma ismini kullanmıştır. Günümüzde de bu isim kullanılması ilginç.
Viktorya dönemin ünlü yazarlarından biri. Psikolojik çözümlemenin öncüsü kabul ediliyor.
*Middlemarch
*Silas Marner 
*Kıyıdaki Değirmen
*Aşkın Bedeli
*Daniel Deronda

Ann Radcliffe:
Gotik edebiyatın en önemli temsilcilerinden.
*Sicilya'da Bir Aşk Hikayesi
*Ormandaki Aşk
*Udolf Hisa
*İtalyan

Willa Cather:
Amerikalı roman yazarı. 1923'de  One of Ours  adlı eseriyle Pulitzer Ödülünü kazanmıştır.
*Amansız Düşmanım
*Alexander'ın Köprüsü
*Kaybolup Giden Bir Kadın
*My Antonia

Virginia Woolf:
Virginia WoolfModernizmin önemli temsilcilerinden biridir. Bilinç akışı, iç konuşma ve iç diyalog tekniklerini eserlerinde ustaca kullanan yazarlardandır.
*Deniz Feneri
*Mrs. Dalloway 
*Kendine Ait Bir Oda
*Dalgalar
*Yıllar
*Orlando:Bir Yaşam Öyküsü


 Margaret Mitchell:
Amerikalı  yazar. Rüzgar Gibi Geçti; 18'li yaşlarımda iki cilt olduğunu bilmeden ikincisini alıp okuduğum roman. Yazar Pulitzer ödülü kazanmıştır.
*Rüzgâr Gibi Geçti: 
Dünyada en çok okunan kitaplar arasına girmiştir. Filmi de kitabı kadar başarılı olmuş. 14 dalda Oscar'a aday olmuş, 10 dalda ödül kazanmış.

 Harper Lee:
Amerikalı yazarın Bülbülü Öldürmek kitabı yayımlandığı dönem satış rekoru kırmış baş yapıtlardan. 1861 Pulitzer Edebiyat ödülü kazanmıştır. Kitaptan uyarlanan 1962 yapımı film de
3 Oscar kazanmıştır.
*Bülbülü Öldürmek

Sylvia Plath:
 Aslında şair olan  Sylvia Plath'i ben  Sırça Fanus romanıyla tanıyorum. Benim gibi pekçok kişi
 de öyle tanıyor sanırım. Yarı-otobiyografik izler taşıdığı Sırça Fanus adlı eserini Viktorya
 Lucas takma ismiyle yayımlamıştır.
*Sırça Fanus

Edith Wharton:
Amerikalı yazar ve moda tasarımcısı. En ünlü romanı Masumiyet Çağı'dır.
Bazı Eserleri:
*Masumiyet Çağı
*Keyif Evi
*Yaz Bitince
*İki Kız Kardeş
*Mihenk Taşı
*Akşam Çayı
*Sığınak
*Aşkın Öteki Yüzü

Agatha Christie:
kadın yazarlar
Polisiye türü denilince akla gelen ilk isimlerden biri. Dedektif Poirot ve Miss Parle  karakterlerini  kazandırmıştır. On Küçük Zenci en beğenilen kitaplarından biridir.
Agatha Christie'nin Okuduğum Kitapları başlıklı bir yazımda kitaplarına değinmiştim.
Bazı Eserleri:
*On Küçük Zenci
*Roger Ackroyd Cinayeti
*Cesetler Merdiveni
*16:50 Treni
*Ölüm Çığlığı
*Kanatların Çağrısı
*Cinayet Reçetesi
*Şampanyadaki Zehir

Ursula  K. Le  Guin:
 Bilimkurgu ve fantezi edebiyatının en önemli yazarlarından kabul ediliyor.  En çok bilinen eseri Mülksüzler  ütopik-bilimkurgu  türünün örneklerindendir. Günümüzde daha çok distopya  türü kavramıyla ifade edilirken; yazar ise ikircikli bir ütopya olarak tanımlamış bu eseri
*Mülksüzler
*Karanlığın Sol Eli
*Yerdeniz Serisi
*Her yerden Çok Uzakta

Ayn Ryan:
Rusya doğumlu olan yazar  objektivizm felsefesinin öncüsüdür.
*Hayatın Kaynağı
*Ben 
*Atlas Silkindi
*Yaşamak İstiyorum

Doris Lessing:
Nobel ödülü sahibi yazar İran doğumlu.
*Altın Defter

Toni Morrison:
Nobel Ödüllü Afrika  kökenli Amerikalı yazar. Sevilen adlı romanı ile Pulitzer ödülü almış.
*Sevilen (Sevgili)

Katherina Mansfield:
Bazı yerlerde Yeni Zellandalı bazı yerlerde İngiliz kadın yazar olarak geçiyor. İngiliz
 asıllı Yeni Zellandalı yazar demek belki  daha doğru olur. Modernlik akımın temsilcisi. Kısa öykünün edebi bir tür olmasına önemli bir katkısı olmuş. Maalesef genç yaşta vefat eden yazarlardan...Bu yazarı yeni tanıyorum.
*Bir Gece Vakti
*Albay'ın Kızları
*Bahçe Partisi
*Bebek Evi 
*Katıksız Mutluluk
*Bayan Brill

Lucy Maud Montgomery:
Kanadalı yazar. Yeşilin Kızı Anne kitabıyla en çok satan kitaplar arasında yer almış. Bu kitap seri olarak devam ediyor. Dünya çocuk edebiyatının klasiklerinden biri.
*Yeşilin Kızı Anne 

Johanna Spyri:
Johanna Spyri desem eminim pek çok kişiye bu isim yabancı gelecektir. Peki Heide desem eminim bilmeyen yoktur. Evet Heide  adlı kitabın yazarı. İsviçreli kadın yazar.
*Heide: En çok satan kitaplar arasında yer alan çocuk kitabıdır.

Flannery O'Connor:
Amerikalı yazarın kitapları hakkında yorumlar çok ilginç geldi bana. Kısaca;  karakterler çok itici...Kitapları bir o kadar güzel..
*Her İnişin Bir Çıkışı Var
*İyi İnsan Bulmak Zor


                                     
Türk Kadın Yazarlar:
Türk kadın yazarlarHalide Edip Adıvar:
Bana Türk klasik edebiyatında bir kadın yazar sorsanız aklıma gelen ilk  isim olacaktır.
*Ateşten Gömlek
*Mor Salkımlı Ev
*Sinekli Bakkal
*Handan 
*Vurun Kahpeye

Halide Nusret Zorlutuna:
Şair, yazar ve öğretmen. Romancı Emine Işınsu'nun annesiymiş.
*Benim Küçük Dostlarım: MEB'nin önerdiği 100 Temel Eser arasında yer alır.
*Bir Devrin Romanı
*Aydınlık Kapı
*Küller
*Sisli Geceler

Safiye Erol: (İlk defa karşılaştığım bir isim.)
*Ciğerdelen: Bu kitap hakkında o kadar güzel yorumlar var ki merak ediyorum kitabı açıkçası...
*Çölde Biten Rahmet Ağacı
*Ülker Fırtınası
*Kadıköyü'nün Romanı

Samiha Ayverdi:
*İbrahim Efendi Konağı: Ortaokul öğencileri için MEB'nin 100 temel eserler arasında yer verilmiştir.
*Batmayan Gün
*Hancı

Tezer Özlü:
*Yaşamın Ucuna Yolculuk
*Çocukluğun Soğuk Geceleri

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Sherlock Holmes Kitap Sırası

14 yorum
sherlock holmes kitap sırası
Yıllar önce  Sherlock Holmes serisinin İngilizce olan bir kitabını almıştım. Kitabı okurken o harikulade bildiğim dedektif kitapta çok farklı bir profil çiziyordu. Dedektif en son intihar ediyordu. Hemen hemen tüm seriyi  okuduğumda gördüm ki bu İngilizce okuduğum hikayeyle hiç  karşılaşmadım. İnternette araştırdığımda hiçbir izine de rastlamadım İnsanı ters köşe yapan, sarsan bu hikayenin televizyonda film olarak  hayal meyal izlediğimi de hatırlıyorum. Bu da Türkçe'ye çevrilmemiş hikayeler olabileceği düşüncesini aklıma getiriyor.

Agatha Christie'nin dedektif Poirot kitapları karışık okumama rağmen birbirinden bağımsız hikayeler olduğu için  bir sorun olmamıştı. Sherlock Holmes kitapları da birbirinden bağımsız hikayelerden oluşuyor aslında. Sherlock Holmes kitap serisi sırasına göre  buraya  not almak kitapların tümünü  okumak için en azından benim için bu liste  faydalı olacağını düşündüm. Ve  ben sırayla okudum kitapları. 

Kitapları Sırasıyla mı Okumalı?
 Disiplinli okumak adına  kitap sıralaması yapsam da  sıralamaya  takılmadan okunduğunda da
 çok kopukluk yaşanacağını sanmıyorum. Sizler de seriyi okudukça anlatıcının vakaları sırasıyla anlatmadığını fark edeceksiniz. Bazen evlenmeden önceki bir vakaya, bazen evlendikten sonra ele alınan olaya değiniyor. Ancak olayın geçtiği zamanı belirtiyor.

Böylece işlenen hikayenin ne zaman gerçekleştiğini biliyorsunuz. Hafızanızda ister istemez
 hikayeler sıralıyor. Örneğin Kızıl Soruşturma ikilinin tanıştığı dönemi, Dörtlerin İmzası'nda Watson'ın eşiyle tanıştığı dönem olarak zihninizde yer alıyor. Karışık okumayı seçerseniz eğer bu iki kitabı önce okumanız belki iyi olabilir. En azından 'evlendikten birkaç ay sonraydı' diye başlayan bir hikayede ne zaman evlenmişti ki, diye zihninizde oluşan bir boşluk sizi rahatsız edebilir düşüncesiyle bunu belirtme gereği duyuyorum.

Ayrıca daha önce çözdükleri vakaların ismi diğer eserlerde bazen geçebiliyor. Ben bahsedilen vakaların olduğu hikayeleri  okumuş olmama rağmen pek hatırlamasam da bu çok şey kaybettirmiyor size. Daha önceki şu şu olaya benziyor gibi ufak  değinmeler söz konusu oluyor sadece. Bu  sizin için sorunsa tabii  sırayla okuyabilirsiniz. Daha önce bahsettiğim gibi  ben sırayla okumayı tercih ettim. Sherlock Holmes serisine hakim olmak adına.
NOT:
Aşağıdaki  sıralama  kitapların ilk basım yıllarına göre olduğunu, tarihlere baktığınızda fark edeceksiniz. Aşağıdaki sıralamaya göre okuduğumda Baskervilleler'in Köpeği ve Korku Vadisi adlı romanlar belirgin olarak bu sıralamayı bozduğunu  gördüm.
Korku Vadisi'ni Son Vaka isimli hikayeden  önce okumanızı tavsiye ederim.

Sherlock Holmes Kitap Sırası:
                                  
1- Kızıl Soruşturma: (Roman)
( Kızıl Dosya ismi olarak da kitap karşınıza çıkabilir. )
İlk yayınlanma tarihi: 1887
Türü: Roman, polisiye

Sherlock Holmes serisinin ilk kitabı olarak okuyabilirsiniz.
 Dedektif Sherlock Holmes ve Dr. Watson'ın nasıl tanıştıklarını bu kitapta öğreniyoruz.
Dr Watson yeni ev arkadaşı hakkında izlenimlerini aktarırken bizler de dedektifi tanımaya
başlıyoruz. İlerleyen sayfalarda yazarın diğer hikayelerinde olduğu gibi klasik bir macera  bizi bekliyor. İkinci bölümde ise kitap farklı bir hikayeyle devam ediyormuş gibi izlenim veriyor başlarda. Aslında farklı bir hikayeymiş gibi gelse de  kitabın devamı.
Birinci bölümde suçlu yakalanıyor, ikinci bölümde ise  suçlunun yaşadıkları anlatılması yerine direkt farklı kişiler, farklı mekana geçiş yapılmış; haliyle romanın devamı olup olmadığı başlarda anlaşılması zor oluyor.
Konusu: Çözemedikleri vakalarda Sherlock'a danışan emniyette çalışan iki dedektif  bu kez boş bir evde hiçbir ipucuna rastlanmayan bir cinayet olayı için yine ondan yardım isterler. Dedektif ve ev arkadaşı olay yerine giderek işlenen cinayeti çözmeye çalışacaklardır.
                                
2-Dörtlerin İmzası:(Roman)
Sherlock Holmes serisinin ikinci kitabı
(Dörtlerin Yemini, Dörtlerin İşareti olarak da çevrilmiş..)
İlk yayınlanma tarihi:1890
Serisinin  ikinci romanı olan Dörtlerin İmzası:  Dedektifimiz sıradan bir günün ona verdiği acıya katlanmaya çalışırken genç bir kadın yardım istemek için onu ziyarete gelir.
Bilinmeyen biri tarafından genç kadına  belli aralıklar inciler gönderilmiştir. Daha sonra gazete ilanı ile sağlanan iletişimin ardından genç kadından iki arkadaşıyla birlikte buluşmaya gelmesi  istenmiştir. Genç kadının kimsesi olmadığı için iki arkadaş olarak Sherlock Holmes ve Dr. Watson' dan yardım ister. Böylece bu gizemli buluşmaya giderler. Ardından ilginç olaylarbaşlar.

Kitabın sonuna doğru  romana olan ilgim azaldı. Anlatılanlar yine çok iyi; ancak suçlu
yakalandıktan sonra  kitap benim için bitmişti oysa. Yakalanan kişi  uzun uzun öncesini
anlatıyor. Bu öncesinde farklı bir yer, farklı kişiler söz konusu...Akıbeti bilince diğer şeyler çok
 ilgimi çekmediği için  okumayı sürdürmek için biraz zorlandğımı söyleyebilirim.
                                                                  
3- Sherlock Holmes Bütün Hikayeleri-1
( Sherlock Holmes'in Maceraları  ve Akıl Oyunların Gölgesinde olarak da çevirileri
 bulunuyor.)
İlk yayımlanma tarihi: 1892
Bu kitapta 12 tane birbirinden bağımsız hikaye yer alıyor. Yani her hikayede farklı bir olayı çözmeye çalışıyor  ünlü hafiyemiz. Tabii sadık dostu Dr. Watson ile...Kitabın içinde yer alan kısa hikayeler şunlar:
*Bohemya'da Skandal:
Eski İngiliz yapımı versiyonunu İngilizce olarak izlemiştim. İngilizcem pek olmadığı için bazı
yerler eksik kalmıştı. Kitapla tamamlandı diyebilirim. Dedektifi alt etmesiyle dikkatleri üzerine çeken, dedektifin hayranlığını kazanan zeki  bir kadın  İrene Adler bu hikayede karşımıza çıkıyor.

*Bir Kimlik Vakası:
 Genç bir hanım düğün günü  kayıplara karışan nişanlısını bulmak için  dedektiften yardım istiyor. Çok kısa bir hikaye...Dedektifimiz işin aslını kolayca ortaya çıkarıyor.

*Kızıl Saçlılar Kulübü:
Küçük bir rehine dükkanı sahibi bir bey gazete ilanında kızıl saçlı olan bir kulüp üyesi arandığını okur, aranılan özellikler kendisinde olduğunu görünce bu işe başvurur ve bu ilginç işte  çalışır. Kızı Saçlılar Kulübü adı altında iyi bir ücret karşılığında bir ansiklopedinin kopyasını çıkarması için bir görev verilmiştir. Yalnız kısa süre sonra işin feshedildiğini öğrenince biraz olaylarda gariplik olduğunu sezer ve dedektiften bu olayı çözmesi için yardım ister.

*Boscombe Vadisinin Esrarı:
Deliller cinayeti işleyeni açıkça gösterirken, gencin masum olduğuna inanan çocukluk arkadaşı
 bu işin çözümü için usta ismi çağırır. Böylece bu olaya müdahil olur Sherlock.

*Beş Portakal Çekirdeği:
Yağmurlu bir günde tavsiye ve yardım almak için genç bir adam gelir. Amcasına ve ardından babasına,  içinde beş portakal çekirdeği olan zarf  gelmiştir. Akabinde bir süre  sonra bilinmeyen bir nedenden dolayı ölmüşlerdir.  Şimdi aynı zarf genç adama gönderilmiştir. Bu sefer ana karakterimiz  bu gizemli olayın peşinde...

*Bükük Dudaklı Adam:
Bir kadın bir gün yolda giderken rastlantı sonucu eşini bir binada çırpındığını fark eder.
 Kocasının zor durumda olduğunu düşünürek hemen onu gördüğü yere gider; ancak binada eşini
 bulamaz. Şüpheli olarak orada bulunun dilenci göz altına alınır. Dedektif bu kez bu kadının eşini bulmak için araştırmalara başlar.

*Mavi Yakut:
Holmes'in elinde sadece  eski bir şapka bir de kaz vardır. Bu ipuçlarından yola çıkarak sahibini bulmaya çalışır. Kesilen kazın içinde mavi bir yakut çıkması ise olayları farklı bir boyuta taşır. Ayrıca söylemeden geçemeyeceğim esprili ifadeler olması hikayeye hoşluk katmış...

*Benekli Kordon:
Üvey babalarıyla yaşayan ikiz kardeşlerden biri esrarengiz bir şekilde ölmüştür.  Hayatta kalan kardeşlerden  diğeri, ikizinin  ölmeden önce bahsettiği benzer şeyler olmaya başladığını fark eder.
 Bu durumdan endişelendiği için soluğu Holmes'in yanında alır.

*Mühendisin Baş Parmağı:
Dr.Watson'a tedavi için eli yaralı bir adam gelmiştir. Dr. Watson genç adamın elini pansuman yaptıktan
sonra başına ilginç bir olay geldiğini anlatan bu genç adam kimsenin anlattıklarına inanmayacağını ve başına gelenleri kanıtlayamayacağını söyleyince doktor onu işin ehli olan arkadaşına yönlendirir. 

*Asil Bekar:
Bu kez dedektifin müşterisi  seçkin, asil biri. Görevi  ise düğünden hemen sonra ortadan kaybolan gelini bulmak.

*Zümrüt Taç:
Dünyaca tanınmış hatırı sayılır biri bir bankaya kredi almak için başvurmuştur. Karşılığında ise kralın zümrüt tacını emanet bırakır. Hem maddi hem manevi yönden değeri yüksek bir taçtır.
Bankacı, bankanın soyulma ihtimali olabilir diye tacı evine götürmeye karar verir. Uykudan uyandığında oğlunu elinde taç ile yakalar. 3 taşı eksik ve eğilip bükülmüştür taç. Oğlu tutuklanmıştır. Zor bir durumdadır. Polis müfettişi bu sorun çözmesi için onu dedektife yönlendirmiştir. 

*Ak Gürgenlerin Esrarı:
SherlockHolmes mesleğinde dibe vurduğu konusunda Dr. Watson' a yakınır. Ona okuması için
 aldığı mektubu fırlatır. Genç bir kadından gelen mektupta ise bir bakıcılık teklifi aldığını ve bu
 teklifi kabul edip etmemek konusunda ona danışmak  istediği yazılıdır.
                                                                  
4-Sherlock Holmes Bütün Hikayeleri-2
 Sherlock Holmes'in Hatıraları
 Sherlock Holmes'ün Anıları 
 Suç Detayda Saklıdır olarak da basımları varmış..
İlk Yayımlanma yılı: 1893

*Gümüş Şimşek:
 Favori atlardan Gümüş Şimşek, sıkı önlemlere rağmen yarıştan önce kaybolmuş, antrenör  ise
 ölü bulunmuştur.  Holmes ve Watson bu olayı çözmek için yola çıkarlar.

*Sarı Suat:
Mutlu bir evliliği olan genç bir adam,  eşinin son zamanlarda garip davrandığını ondan bir şeyler gizlediğini fark etmiştir.  Ne yapacağını bilemediği için hafiyemize başvurmuştur.

*Borsacı Katibi :
Bir genç  tam yeni bir işe başlayacakken başka bir iş  teklifi cazip geldiği için onu kabul eder.
Ancak bu iş yerinde bazı gariplikler olduğunu sezer, dedektifi ve Dr. Watson'u patronuyla tanıştırmaya götürür. Bundan sonra işin aslı  ortaya çıkar.

Gloria Scott:
Dedektif Sherlock'un bu mesleğe başlamasına neden olan ilk vaka anlatılıyor.

Musgrave Töreni:
Sherlock, Dr. Watson'a bu işe başladığı sıralarda ilgilendiği üçüncü vakayı  anlatır:
Üniversitenin son yıllarında okulda ünü yayılmaya başlayan dedektifin mezun olduktan sonra
okul arkadaşlarından biri ona bir mesele için danışmaya gelmiştir.

Reigate Bulmacası:
Sherlock, çok fazla çalışmanın getirdiği bir hastalıkla boğuşuyordur.  İyileştiğinde ise Watson
 bir süre işlerden  uzaklaşması ve dinlenmesi için  tanıdığından gelen ev davetine  onu da yanında
 götürmenin iyi fikir olacağını  düşünür. Ancak orada yaşanan olaylardan  dolayı dedektif
 pek de işten uzak kalamayacaktır.

Albayın Ölümü:
Dr. Watson evlendiğinden birkaç ay  sonrası ile ilgili yaşadıklarını bu hikayede ele alır. Sherlock
geç bir saatte ona uğramıştır. O sıralarda ele aldığı bir vakadan bahseder:  Albay ölü bulunmuştur.
 Eşi ise baygındır o sırada... Ve olay yerine onunla gelmesini ister.

Brook Sokağı Cinayeti:
Mezun olduktan sonra sermayesi olmayan bir doktora bunu verebileceğini söyleyen bir adam
 ziyarete gelir.. Kazancının 4'te üçünü almak şartıyla muayenehanenin tüm masrafları karşılar.
 Doktor, muayenehanesinde yaşanan gariplikler  ve işverenin ilginç davranışları dikkatini çeker,
danışabilecekleri tek bir isim vardır.

Yunanlı Tercüman:
Sherlock'un abisi Mycroft bu hikayede karşımıza çıkıyor.  Tutsak edilmiş bir adamın söylediklerini tercüme eden bir tercüman, serbest kalır kalmaz bu konuda yardım istemiştir.

Kayıp Antlaşma:
 Çok önemli bir belge  kopya edildiği sırada kaybolmuştur.  İşine mal olacak kadar bu büyük
 şansızlık yetkiliyi yatağa düşürmüştür. Okul arkadaşı olan  Watson'a mektup yazarak yakın
 dostu olan dedektiften  bu işle ilgilenmesini  rica eder.

Son Vaka:
Korku Vadisi isimli romanı  bu hikayeden önce okuyabilirsiniz.
 Bu hikayede  eski matematik profesörü Moriarty karşımızda...Benim okuduğum İngilizce kitabındaki  son,  bu hikayedeki son olmadığını söyleyebilirim. Sezon finali yapan yabancı diziler öyle bir yerde bırakır ki bitti gibi görünse de bir  açık kapı vardır.
Ve ' to be continued' devam edecek  diye yazı belirir.. Bu son vaka hikayesi de öyle aslında,
yazıyı da ben ekleyeyim: to be continued...
(Bu hikayenin devamı Bütün Hikayeler-3'teki Boş Ev'dir.)
                                                           
5-Baskeville'lerin Köpeği: (Roman)
Baskerviller'lerin Tazısı olarak da çevirisi bulunuyor.
İlk Yayımlanma tarihi: 1902
Gotik unsurların olduğu bir polisiye türü diyebiliriz. Ünlü dedektifimiz bu sefer gizemli bir olayla karşı karşıya; nesilden nesile geçen bir lanet, gizemli bir ölüm ve esrarengiz bir yaratık...

                                                                 
6-Sherlock Holmes Bütün Hikayeleri-3
SherlockHolmes'un Dönüşü ve Şüphe Asla Uyumaz (bu seriyi okuyorsanız aşağıdaki son hikaye yok. Serinin devamı olan Gerçekler Kanıt İster'de eksik olan İkinci Lekenin Esrarı eklenmiş. Onun dışında aynı.) olarak da kitaplar bulunuyor.
1903-1904 yıllarında dergide yayımlanmış.
Kitap olarak İlk Yayımlanma yılı:1905
Aslında bana kalsa bu eseri Baskerville'lerin Köpeği adlı eserin  öncesine koyardım. Çünkü Son Vaka'da kaybolan hafiyemiz Boş Ev hikayesinde ortaya çıkıyor. Tabii sıralama yayımlanmış yıllara göre dizildiği için bu konuda ne yapsam diye düşünüyorum. Korku Vadisi adlı romanı okuduğumda
daha doğru bir yönlendirme yapabilirim sanırım...

Boş Ev:
Bir önceki serinin son hikayesi Son Vaka'nın devamı sayılır. En azılı düşman Moriarty ölmüş,
Sherlock kurtulmuştur, ancak onun kurtulduğunu bilen Moriary'nin ortağı bu  kez onun peşindedir.

Norwood'lu İnşaatçı:
Cinayetten aranan genç  Baker Sokağı'ndaki evde soluğu alır. Polis yakalamadan önce
masum olduğunu dedektife anlatmak ister.(Burada Watson muayenesini devrederek eski kaldığı eve döner. Evli olan doktorun eşine ne oldu? diye bir soru aklıma takıldı açıkçası.)

Dans Eden Adamlar:
Evine gizlice bırakılan  tuhaf, ilginç çizimlerin olduğu resimler sonrasında  gizemli bir geçmişi olan eşindeki endişe, korku durumlarını gören seçkin bir bey işin aslını öğrenmesi için dedektifin Baker Sokağı'ndaki evine uğramıştır.

Bisikletli Takip:
Müzik öğretmenliği yapan  genç, güzel  bir kız yeni işinde huzursuzluk yaşamaktadır. Bisikletiyle yolculuk yaptığı sırada onu takip eden biri olduğunu fark etmiştir. Tavsiye ve yardım almak için hafiyemize başvurmuştur.

Priory Okulu Vakası:
Priory okulunun kurucusu ve müdürü çok zor durumdadır. Seçkin okuluna Dükün tek oğlu yerleştirildikten kısa bir süre sonra ortadan kaybolmuştur. Müdür soluğu Baker sokağındaki evde 
alır. Bu durumum oldukça vahim olması nedeniyle iki arkadaş müdürle birlikte olay yerine gitmek için yola çıkarlar.

Kara Peder Vakası:
Oldukça tehlikeli biri olan Kara Peter lakaplı Peter Carey, Kamera adlı kulübesinde ölü bulunur.
Bu olayla ilgilenen polis müfettişi işin içinden çıkamadığı için bu işin uzmanı olan tek kişiye danışır.

Charles Augustus  Milveron Vakası:
Sosyeteye yeni takdim edilmiş genç lady evlenme arifesindedir. Ancak onun evliliğine engel
olacak mektuplar santajçı bir komisyoncunun eline geçmiştir. Lady,  komisyoncu ile  iletişimi
 sağlamak için Sherlock Holmes'u görevlendirmiştir.

Altı Napolyon'un Esrarı:
Bu sefer ki görev: Art arda  Napolyon heykellerini paramparça eden kişiyi bulmak.

Üç Öğrenci:
Çok değerli bir burs için sınav yapılacaktır: ancak hazırladığı kağıtlardan bilgilerin çalındığı  fark eden Bay Soames, ünlü dedektifden yardım ister.

Altın Gözlüğün Esrarı:
Fırtınalı bir gecede genç polis müfettişi Stanley Hopkins yardım için   ikilinin evine uğramıştır.
Bir kır evinde yaşlı profesör yaşamaktadır. Ve işe aldığı sekreteri Smith bu evde  ölü bulunmuştur.

Kayıp Futbol Oyuncusu:
Takımın en iyi oyuncusu maçtan önce ortadan kaybolmuştur. Bu futbolcuyu bulmak için 
dedektifimiz araştırmalara başlar...

Abey Çiftliği Vakası:
Polis müfettişi Stanley Hopkins  dedektife bir telgraf göndererek  Abey çiftliğine acilen gelmesini ister. Tam onun hoşlanacağı türden bir vaka olduğunu belirtir. 

İkinci Lekenin Esrarı:
Bu kez ülkenin en üst yetkilileri dedektiften yardım istiyor. Çok mühim ve gizli kalması gereken bir mektup  kaybolmuştur.

7-Korku Vadisi: (Roman)
İlk Yayımlanma yılı: 1915
Sırayla okumak sizin için önemliyse bu romanı Son Vaka'dan önce okumanızı tavsiye ederim.
Son Vaka hikayesinde  Dr. Moriarty  dedektifle  son karşılaşmaları oluyor. Korku Vadisi adlı romanında ise  Dr. Moriarty'ın parmağı olduğunu düşünüldüğü bir vaka  karşımızda.

 Kitabın güzel bir konusu var. Burada sadece cümleleri okurken biraz zorlandım. Sanki anlatımı çok akıcı değil. Yazar, romanlarında izlediği bir yol var: Bir olay çözülür. Suçlu yakalanır. Ve yakalanın kişinin mazisi anlatır.  Bu romanda da öyle oluyor. bir vakanın iç yüzü anlaşılıyor. Ve olayın içindeki kişilerin mazisine dönüyoruz. Açıkçası bu kez  maziyi okurken ilgi çekici bir hikayeyle karşılaşıyoruz.

8-Sherlock Holmes Bütün Hikayeleri-4
Aynı zamanda Sherlock Holmes-Son Görev ve Gerçekler Kanıt İster ismiyle de çevirisi mevcut.

Wisteria Köşkü:
Köşke misafir olan ve orada yaşadıklarına pek bir anlam veremeyen bir adam dedektiften yardım istemek için gelmiştir. Ancak onu davet eden kişi cinayete kurban gitmiştir. İşin içinde bir iş olan bu olayı çözmek için dedektif harekete geçer.

Karton Kutu:
Bu sefer ki hikayemiz münzevi bir hayat yaşayan, kimseyle sorunu olmayan Bayan Custing'e içinde kesik iki kulağın olduğu kutu gelmesiyle ilgilidir.

Kızıl Çember:
Pansiyon işleten Bayan Warren; gizemli, tuhaf yeni kiracısı için Sherlock'tan yardım ister.

Bruce Partington Planları:
Holmes'in abisi Mycroft  kardeşinden yardım ister. Ülkesi için son derece önemli olan planların bir kısmı çalınmış ve cinayete kurban giden bir yetkili vardır. Bu kez onun görevi bu konuyu çözmek ve kayıp planları bulmak olacaktır.

Dedektif Ölüm Döşeğinde:
Sherlock çok ağır hastadır. Dr. Watson ona yardım etmek için acilen gelir. Onun iyileşmesi için elinden geleni yapmaya hazırdır ve yapar da....Ancak her şey pek de göründüğü gibi değildir.

Leydi Frances Carfax'ın Kayboluşu:
Leydi Frances Carfax kayıptır. Onun için endişelenen eski mürebbiyesi Bayan Dobney dedektife başvurmuştur.

Şeytan Ayağı:
Holmes ile Dr.Watson tatil için gittikleri yerde korkunç bir olay vuku bulmuştur. Bir kız kardeş ölmüş,  abileri ise akıl sağlığını kaybetmiştir. Hiçbir delil yok gibi görünür. Bu meseleyi zekasıyla yine hafiyemiz Sherlock çözecektir.

Perde Kapanıyor:
Dedektif ve yardımcısı Watson bu kez ülkeleri için çok önemli bir işle karşımıza çıkıyor. Alman casusu Von Bork'un son görevi birlikte çalıştığı Amerkalı'dan belgeleri alıp İngiltere'den bir an önce ayrılacaktır. Ancak işler pek istediği gibi gitmeyecektir.

Bu kitap 1908-1913 yıllarında yayımlanmış. Kitaptaki sadece son hikaye 1917 yılında 
eklenmiş.

9-Sherlock Holmes Vaka Dosyası:
SherlockHolmes'in Dava Defteri ve Aklın Şüphesi Suçun Gerçeğidir diye de çevirileri var.

Thor Köprüsü:
Thor köprüsünde ölü bir kadın bulunmuştur. Tüm deliller  mürebbiyeyi gösterir. Buna inanmayan evin sahibi işinde profesyonel olan dedektife başvurur.

Sürünen Adam:
Saygın bir Profesör olan Presbury'un  son zamanlardaki şüpheci, asabi ve saldırgan davranışları kızı ve nişanlısını endişelendirir. Profesördeki bu değişimin nedenini anlayamazlar ve  Holmes'dan yardım isterler.

Sussex Vampiri:
Vampir olduğu düşülen bir genç kadın için bu kez hafiyemizden  yardım istenilecektir.

Üç Garrideb:
Garrideb soyadlı zengin bir adam vefat etmiştir. Üç Garrideb soyadlı kişi bir araya geldiği taktirde mirasının verilmesi yönünde bir vasiyet bırakmıştır. İki kişi vardır; ancak bir üçüncü bulunamıyordur. Dedektiften bu üçüncü kişiyi bulması istenir.

Şanslı Müşteri:
Oldukça tehlikeli bir katil olan Baron Gruner kadınları etkileme konusunda çok yeteneklidir. Bu kez pençesine düşürdüğü Generalin kızı ile evlenmek üzeredir. Kız, ne söylenirse söylensin o kişiden vazgeçmemesi üzerine gerçekleri ortaya çıkarması için dedektife başvurulmuştur.

Beyaz Asker:
Bu hikayeyi bu kez Dr. Watson değil Sherlock Holmes kendisi kaleme alıyor. Onun anlatımıyla yaşanılanları öğreniyoruz. Askerlik arkadaşından haber alamayan bu nedenle onun ailesini görmeye giden James Dodd burada  pek hoş karşılanmaz. Arkadaşının tutsak olduğunu fark edince Sherlock' a başvurmak zorunda kalır.

Emekli Boyacı:
Bay Amberley dedektife başvurur. Karısı sevgilisiyle kaçmıştır ve mücevherlerle  hatırı sayılır miktarda parayı da kendisiyle götürmüştür. Bu hikayenin sonunda ise bambaşka bir gerçek ortaya çıkacaktır.

Üçgen Çatılar:
Bayan Maberley, evini içindeki eşyalarla komple satın almak isteyen bir müşteri çıkması üzerine bu olaya pek anlam veremez. Bu konuda tavsiye almak için dedektife danışır. O sırada gelişen olaylar, ipuçları Holmes'e gerçeği ortaya çıkarmasında epey yardımcı olacaktır.

Aslan Yelesi:
Bu hikayeyi Sherlock Holmes kendi ağzından anlatıyor. Emekli olmuş sakin bir hayat yaşayan dedektif gezinti sırasında ölmekte olan biriyle karşılaşır. Hemen orada can veren kişinin son sözü ise sadece Aslan Yelesi olmuştur. Bu cinayeti çözmek kolay olmayacaktır...

Peçeli Kiracı:
Pansiyonda kalan peçeli kiracı bir sırrı daha fazla saklayamacağını hisseder bunu birine anlatma ihtiyacı duyar. Pansiyon sahibi kadın ona dedektifi önerir. Geçmişte çözülememiş bir vaka bu kadın sayesinde öğrenilecektir.

Shoscobe Prensi:
Bay Mason patronu Sir Robert'in son zamanki hallerinden endişelenmeye başlamıştır.  Epey borcu olan patronunun son şansı at yarışlarında Shoscobe Prensi adlı atının yarışı kazanmasına bağlıdır. Son dönemlerde garip şeyler olduğunu fark eden Bay Mason endişelendiği için dedektife başvurur.

Sırasıyla Sherlock Holmes kitaplarını yazmaya çalıştım. 

14 yorum :

Yorum Gönder