Sayfa Başına Dön

Olağanüstü Bir Gece ( Stefan Zweig )

5 yorum
olağanüstü bir gece kitap
En beğendiğim yazarlardan biridir Stefan Zweig. O yüzden onun kitaplarının yeri bende ayrı. Bu okuduğum sanırım 6. kitabı. Sanırım diyorum bir de hatırlamadığım Bir Kadının Yaşamından  Yirmi Dört Saat adlı kitabı var. İnce kitaplar, bir de 2-3 tane ayrı ayrı öyküler barındırıyorsa  o kitabı hiç hatırlamıyorum. Bir öykü diğerini unutturuyor. Hem art arda hem de kısa sürede bittiği için çok güzel olsa bile belleğimde kalmıyor. O nedenle böyle kitaplara pek yanaşmıyorum. Okunacaksa da birkaç kez  okunması gerektiğini düşünüyorum.

Asıl bahsetmek istediğim kitaba dönecek olursam; Olağanüstü Bir Gece adlı kitap hep bana yazarın Sabırsız Yürek adlı eserindeki gibi olaylar silsilesini barındıran bir kitap olacağı izlenimi vermişti. Okuduğumda ise yanıldığımı anladım.

Yazar bu kitapta daha çok içsel monologlarıyla ruhsal çözümlemeleriyle karşımızda.

Stefan Zweig  ruhsal izlenimleri çok iyi, aynı zamanda etkili şekilde ifade edebilen ve doğallıkla anlatan biri. Öyle güzel anlatıyor ki sıkılmıyorsunuz.

 İnanın yazarın o akıcı anlatımı ve başarılı ruhsal analizleri olmasa benim için kitap biraz sıkıcı olabilirdi. Diyalog yok. Okurken hep bir olayın olmasını bekledim. Kitabın sonlarına doğru bir vukuat olsa da kitap bitti. Kitabın sonundaki umut dolu değişimi güzel olsa da  beni pek tatmin etmedi. Nedenini bilmiyorum. Şöyle daha vurucu, keskin bir olaydan sonra bu değişimi tercih ederdim.

 Daha ne olsun başına gelen olay az mı? denilebilir. Birazcık aynı tempoda anlatıldığı için de
olabilir bu etkiyi alamamamın sebebi. Anlatıcının yaşadığı o değişimi ben de hissetmek isterdim. Neden ve sonuç arasındaki bağı kuramadığım  için sonu biraz benim için havada kaldı. Kısa kitapların bazen dezavantajı bu olabiliyor.

 Yazarın daha iyi kitaplarını okuduğumdan Olaganüstü Bir Gece adlı roman için biraz
eleştiriyi abartmış olabilirim.

Neyse onun kalemi yeter diyorum.
Çevirmenin hakkını da yememek lazım tabii.

Not: Güzel bir kitap.

Stefan Zweig'in diğer kitaplarıyla ilgili yazılarım:
1-Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu
2-Sabırsız Yürek
3-Clarissa

5 yorum :

  1. Merhaba ben de kitap okumayı çok severim Stefan Zweig sevdiğim yazarlar arasındadır,sadece 1 kitabını okusam da....:) Ben de bir blok kurdum yakın zamanda, daha alışma sürecindeyim şuan...:)
    Blogunuzu beğendim başarılar dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Blog dünyasına hoş geldiniz. En zor kısım alışma sürecidir. Ben bu devreyi bazen karamsarlıkla bazen kendimi sorgulayarak geçirmiştim. Sonra bi baktım blog bir parçam olmuş.
      Stefan Zweig diğer kitapları da çok güzel, okumanızı tavsiye ederim. Ben de size başarılar diliyorum...

      Sil
  2. Ben de çok teşekkür ederim... Ve başarılarınızın devamını dilerim... Allah'a emanet olun..:)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, Stefan Zweig paylaşımın için teşekkürler. (: Stefan Zweig'in dilimize kazandırılan en güncel kitabı GELECEĞİN ÜLKESİ hakkındaki güncel yazımı okumanı önerebilirim. Saygılarımla.

    https://forestofnoreturn.blogspot.com/2018/08/modern-stefan-zweig-olmak-icin-hazirim.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, bloğunuza uğrayıp yazınızı okuyacağım mutlaka.
      Sevgiler, saygılar...

      Sil