Kitap Okuyamama Sorunu
Maksat Gelisim
13:31
Kişisel Gelişim
,
Kitap Okuma
,
Kitap Okuyamama Sorunu
,
Okuyamama sendromu için neler yapmalı
,
Reading Slump Nedir?
4 yorum
İkinci kez böyle bir durumla karşılaşınca yine internette övgüyle bahsedilmiş daha önce yarım bıraktığım bir kitabı bitirme kararı vermiştim.
Okumak istediğim her kitap bana sıkıcı geldiği için, ne okursam okuyayım devam edemeyeceğimi bildiğim için, daha önce yarım bıraktığım kitabı inat edip bitirme kararı aldım: Bu
Gerçi bu kitabı bir grup kesim yerlere göklere sığdıramıyorken bir başka kesim de benim gibi yarım bırakanlardan oluşuyor aslında...
Bu kitapta canımı sıkan isimlerdi. Ben de bunu çözmek için yanıma bir kalem kağıt aldım. Okurken isimleri not ettim yanına da hatırlatıcı bilgiler ekledim.
Her karşıma isim gelince notlarıma başvuruyor, kim olduklarını hatırlıyordum. Tabii belli bir süre sonra isimler fazlalaşınca bunu da bırakıp kendimi sadece okumaya verdim. Böyle böyle bitirdim kitabı...
Bir kitabı bitirince insan bir şeyi başarmış hissi doğuyor. Ve daha da kitap okuma hissi içine doluyor...
Şimdi yine bir okuyamama sendromuna girmiş durumdayım. Çok tavsiye edilen, övülen hiçbir kitap cazip gelmiyor bana....Yarım bırakıp duruyorum kitapları...
Bir gün ''Körleşme'' adlı kitabını okuyordum. Yarım bıraktığım ilk kitaptı sanırım... Biraz sıksam kendimi devam edebilirdim aslında...
Yer yer sürükleyici yer yer fazla ayrıntıda kalmanın verdiği tekdüzeliğin farkında olarak okurken internette '' beğenmediğiniz kitaplar olunca okumayı bırakmalı gibi...'' muhabbetlere doğruluk payı vererek bu kitabı okumayı bıraktım.
Bunun iyi bir şey olmadığı düşüncesine ise bu sıralar vardım. Bir kez bunu yapınca diğer kitaplara da aynı muamele yapmaya başlıyor insan.
Bu soruna da çözüm buldum. Baktım kitapta ilerleme olmuyorsa yanına ince akıcı bir kitap koyup iki kitapla idare ediyorum. Araya kaynak yaptığım kitap kısa sürede bitirince bir hırs geliyor, bu coşkuyla diğer kitabı da bitiriyorum...
Ama şu kitap okuyama durumu var ya...elimi kolumu bağlıyor...Kitap okumaktan çok internette kitap ararken geçiyor zamanımın çoğu...
Aslında benim burada yakındığım sorunu ''reading slump'' olarak ifade edildiğini bu yazımı yazdıktan sonra fark ettim.
Reading slump nedir? Benim bahsettiğim ve yaşadığım kitap okuyamama sorunu. Kitap okumayı alışkanlık haline getirmiş birinin artık okumak istememesi, içinde okumaya direnç hissettmesi de diyebiliriz.
İngilizce çevirisine baktığımda ise okumada çöküş gibi bir kelime anlamıyla karşılaştım.
Kitap Okuyamama Problemi için Neler Yapabiliriz?
***Kitapları özellikle romanları neden okuyorum? Beni yine kitaplara yönelten şey neydi?
Beni okumaya tekrar sevk eden çok önemli bir nedenim vardı aslında...
Blogumda güzel, akıcı yazılar yazmak.. Yani yazma yeteneğimi geliştirmek gibi bir sebeple tekrar kitaplara yöneldim diyebilirim.
Yazı yazmak istiyorsam kitap okumanın elzem olduğunu düşünerek yeniden hayatıma kitapları sokmuştum. Şimdilerde bu nedenimi unutmuş olmalıyım.
İnternette dolaşarak bu nedenimi hatırlatacak yazılar okumakla (ki okumaya başladım) bunu aşmayı düşünüyorum.
***Okuyamama sorunu yaşadığım ilk zamanlar dili ve anlatımı sade, akıcı; konusu ilgi çekici kitaplar seçtim.
İnce kitaplar olması da aradığım en önemli özellikler arasındaydı. Beni sıkmayacak hemen bitecek türden olanları seçerek aştım bu durumu...Aslında bir süre kitap okumaya ara versem sorun kendiliğinden çözülecek gibi geliyor...İşte yapamıyorum. Alışkanlık olmuş bende..
Şimdi kitap tavsiyesi olan blogları dolaşıyorum. Şimdiden karşıma bir kitap çıktı bile...Hatta bu yazımı yazdığım sıralarda kitabı bir günde bitirdim. Şimdi bana yeni bir kitap daha lazım...Araştırmaya devam...
***Okumanın yararlarını ifade eden yazıları okumanızı öneririm bu süreçte...
İlk gün sizi harekete geçirmese ikinci gün mutlaka okumaya yönlendirecektir ...
Sizin benim gibi yazma gibi bir amacınız yoksa kitap okumanın faydalarını içeren yazılar okuyarak kaybettiğiniz okuma şevkinizi kazanabileceğiniz kanaatindeyim.
***Sadece Klasik kitapları mı okuyorsunuz?: Genellikle kitap tercihimi klasiklerden yana yapıyorum. Ve sürekli klasik kitapları okuduğumdan belli bir zaman sonra okuyamama sendromuna girdiğimi fark ettim.
Bu durumu güncel, popüler kitaplar okuyarak aştığımı söyleyebilirim.
Bazı klasikler çok akıcıyken bazıları çok güzel olmasına rağmen bir türlü ilerlemiyor. Bu durumlarda da yine beğenilen güncel kitaplar okuyorum.
***Okuduğunuz Kitap Türünü Değiştirin: Son zamanlarda okuduğunuz kitapları inceleyin. Hep aynı türden kitapları mı okudunuz? Eğer öyleyse farklı türde kitaplara yönelin.
Sürekli fantastik, aşk ,bilim-kurgu, polisiye ya da distopya türlerinden birine mi yöneldiniz. O zaman kitap türünüzü değiştirin. Araya başka seveceğiniz türde kitaplar koyun. Önemli olan sürekli aynı türde kitaplar okumamak.
*** Ruhunuz monoton bir yaşama isyan ediyor olabilir:Yaşamınıza bakın. Her gün aynı şeyleri mi yapıyorsunuz. Hayatınızda böyle bir monotonluk varsa sıkıntı yaşamanıza ve tükenmiş duygular hissetmenize sebeb olabilir.
En önemlisi de gün içerisinde yeni, farklı aktivitelerle ilgilenin. Kendi yaşamınızda yapacağınız böyle bir değişiklik kitap okuma isteğinize de yansıyacaktır ister istemez.
Burada maksat farklı şeylerle ilgilenerek kendimizi bu monotonluktan kurtarmak. Ruhunuz hep aynı şeyi yapmaktan dolayı isyan ediyor olabiliyor.
Gün içerisinde farklı ilgi alanları oluşturun. Yeni ve farklı hobiler edinebilirsiniz. Ya da çok küçük değişiklikler yaparak işe başlayabilirsiniz. Öyle büyük şeyler olmasına da gerek yok. Dolabınızı düzeltmek bile işe yarayabilir.Ya da Egzersize başlayabilirsiniz. Önemli olan rutin hayattan sıyrılmak.
Ayrıca belli bir zamanınızı sadece kitaplara ayırın, onun dışındaki vakitlerde zihninizi kitaplardan uzaklaştırın ki okumayı özleyin.
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Bu aralar ben de bu sorunla karşı karşıyayım. Uzun süre ciddi araştırmalar yapmak durumunda olduğumdan bir bıkkınlık oluştu sanırım. Ve şimdi de tez yazmaya başlayacağım için bir sürü okumam gereken kitap var. Açıkçası gözümde büyüyorlar. Odaklanamıyorum kendimi zorlasam da... Dediğiniz gibi ince, akıcı kitaplarla işe başlamak en doğrusu sanırım.
YanıtlaSilTez yazmak gerçekten de stres verici bir durum. Benim bir arkadaşım vardı. Televizyon karşısına geçer. Elinde bir defter ve sadece bir kitap. Diğer kitaplar göz önünde olmazdı. Kitaptaki önemli noktaları bu deftere yazardı. Hepsini bir defterde toplardı. O kadar rahat ve stressiz bir şekilde yapardı ki bu örnek ilham oldu bana diyebilirim.
SilDediğiniz gibi tüm kitaplara odaklanmak insanı işin içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. Sadece bir kitaba odaklanmak; ilgini çeken ve ince olanlara önce odaklanmak. O kitapta sadece bir bölüme odaklanarak konuyu bölüm bölüm ele almak bu hissi belki azaltabilir.
Size tezinizde başarılar diliyorum. Umarım kolaylıkla tezinizi hazırlarsınız.
Defter örneğini çok duyuyorum, sanırım ben de öyle yapacağım. Rahat hissetmek ve karmaşıklıktan uzaklaşmak en önemlisi. Cevabınız ve iyi dilekleriniz için teşekkürler. Sanatla ilgileniyorsanız kendi bloguma da beklerim. aycakoncina.blogspot.com
YanıtlaSilTekrar teşekkür ederim.
Rica ederim...Defter gerçekten yararlı oluyor. Bloğunuzu takibe aldım.
SilSevgiler, saygılar...