Sayfa Başına Dön

Alfred Hitchcock Filmleri

Hiç yorum yok
 Evde film izlemek güzeldir sloganıyla bugünlerde evde ne yapacağım diye düşünenler için bir öneri olarak ünlü yönetmen Alfred Hitchcock'ın filmleri izlemek iyi bir seçenek olabilir kanaatindeyim.
 Hitchcock, başarılı filmlere imza atmış, adını sinema tarihine yazdırmış önemli yönetmenlerden. Son zamanlarda onun  filmlerine sarmış durumdaydım. İzlediğim filmlerini listeliyorum.

1-Rebecca:
Rebecca
1940 yapımı psikolojik-gerilim türünde bir film. Joan Fontaine ve Laurence Olivier başrollerini paylaşıyor. 1941 yılında en iyi film dalında Oscar kazanmış.
Yazar Daphne du Maurier'nin 1938 yılında yayımlanmış Rebecca isimli eserinden uyarlanmıştır. Çok sevdiğim bir roman olan Jane Eyre kitabından esinlenerek yazıldığını öğrendiğim günden bu yana Rebecca çok merak ettiğim kitaplardan biriydi. Maalesef bir türlü eseri okumasam da  ben de filmini izledim.

Saf ve biraz da sakar genç kızımız, zengin bir adam olan Max de Witer ile tanışır. Kısa süre içinde evlenirler. Yeni gelinimiz malikaneye yerleşmesiyle evlendiği adamın ölmüş eşi Rebecca'nın anıları peşini bırakmaz. Evin  hizmetçisinin önceki  hanımına bağlılığı da genç kızın bazı zorluklar yaşamasına neden olur. Bir gün denizde Rebecca'nın cesedi bulunmasıyla saklanan gerçekler, gizemli olaylar açığa çıkacaktır.

2-Arka Pencere:
Alfred Hitchcock Filmleri
1954 yapımı filmin baş rollerinde James Stewart ve Grace Kelly'i yer almıştır.
Kısa bir öyküden uyarlama olduğunu öğrendiğim bu filmin kitabını da okuyabilirim.
Tabii Türkçe çevrisi varsa...

Bir muhabir kaza sonucu ayağı kırılınca evde zaman geçirmek zorunda kalır.
Pencereden bütün gün karşı binayı izleyen karakterimiz  komşuları hakkında çok şey görür ve öğrenir. Yalnız bir gün ilginç bir durum fark eder ve görmemesi gereken bir şey rutin hayatını farklı bir boyuta taşıyacaktır.

3-Ölüm Korkusu:
Orijinal adı: Vertigo:
1958 yapımı gerilim türünde bir film.
Filmin sonu çok şaşırttıcı. Olamaz böyle bir son dedim.
Yükseklik korkusu yaşayan dedektif bir suçluyu kovalarken çatıda düşmeye ramak kala
onu kurtarmaya çalışan meslektaşı binadan düşer. Bu olaydan sonra suçluluk duygusu peşini bırakmaz ve görevinden ayrılır.
Bir arkadaşı  ondan kişisel bir konuda yardım ister.  Ruhsal sorunlarından endişelendiği eşini takip etmesini ister. Artık dedektif olmadığını söylese de arkadaşının bu isteğini reddedemez. Dedektifin bu görevi kabul etmesiyle ilginç durumlar karşımıza çıkıyor.

4-Kuşlar:
Orijinal ismi The Birds olan 1963 yapımı film. Çocukluğumda hayal meyal izlediğimi hatırlıyorum.
Yazar Daphne du Maurier'ın Kuşlar öyküsünden uyarlanan bir  film. Kesinlikle merak ettiğim yazarlardan biri. Kitaplarını okumasam da uyarlanmış filmlerini izliyorum.

Zengin ve kendine oldukça güvenen kızımız ile yakışıklı avukatımız bir evcil hayvan dükkanında karşılaşırlar. Bu karşılaşmada avukatımızın küçük bir oyunu kızımızı etkiler. Ve avukatın kız kardeşine doğum günü hediyesi için aradığı kuşları bu küçük oyuna karşılık hediye etmeye karar verir. Avukatın yaşadığı kasabaya hediyesini vermek için geldiğinde esrarengiz olaylar başlayacaktır.

5-Sapık: 
Asıl adı: Psycho
1960 yılında çekilmiş kült filmlerden biri.
Filmi izlemediğimi sanıyordum. Yakın zamanda filmi izleyince yıllar önce filmi izlediğimi hatırladım.

Bir iş yerinde çalışan Marion'a  yüksek meblağda parayı bankaya yatırması için emanet edilir. O ise bu parayı alarak kaçmaya karar verir. Bu kaçış sırasında şüpheli davranışları polisin dikkatini çeker, onun peşine düşmesine neden olur. Polisi atlatır atlatmaz  bir motele yerleşmesiyle olayların seyri değişecektir.

6-39 Basamak:
Yine kitap uyarlaması bir filmle karşı karşıyayız. Kitabı okuyalı bayağı oluyor. İskoçyalı yazar John Buchan'ın  eseri Otuz Dokuz Basamak 1915 yılında yayımlanmış casusluk kitaplarından biri.
Roman 1935 yılında filme uyarlanmıştır.
Richard, kendi odasında öldürülen kadının katili olarak aranıyordur. Kendini temize çıkarmak için kadının ölmeden önce ona söylediği çok önemli bir bilginin peşine düşecektir.

7-Öldüren Hatıralar:
Psikolojik- gerilim türünde bir film. 1946 yapımı filmin özgün adı; Spellbound.
The House of Dr. Edwardes isimli kitap uyarlaması olan filmin başrollerinde Ingrid Bergman ve  Gregory Peck'in oynuyor.

Bir psikiyatr kliğine yeni bir doktor atanır. Dr. Constance genç ve yakışıklı olan bu yeni doktordan çok etkilenir. Kısa sürede bu doktorda bir tuhaflık sezinlenir ve başka bir doktorun yerine geçtiği anlaşılır. Yalnız bu genç doktor gerçekte kim olduğunu bilmemektedir ve cinayetle suçlanmaktadır. Dr. Constance her şeye rağmen ondan vazgeçmeyecektir ve ona yardım edecektir. Filmde Freud'un psikanaliz yöntemi ve rüyalar aracılığıyla ruh çözümlemeleri dikkat çekiyor.

8-Cinayet Var (Dial M for Murder):
Başrollerinde Grace Kelly, Ray Milland'ın oynadığı 1954 yapımı gerilim-polisiye türünde bir film.
Tony, kendini aldatan eşini öldürmeye karar vermiştir ve en ince ayrıntısına kadar düşündüğü  planını uygulamaya koyar. Yalnız bazı aksiliklerin yaşanmasıyla işler istenildiği gibi gitmeyecektir.

9-Kaybolan Kadın (The Lady Vanishes):
1938 yapımı siyah-beyaz çekilmiş,  romantik-komedi-gerilim türünde bir film.
Ethel Lina White'ın The Wheel Spins adlı romanından uyarlanmış.
Başrollerini Margaret Lookwood ve Michael Redgrave paylaşıyor.
Çığ nedeniyle ulaşım sekteye uğrayınca tren yolculuğu aksar. Yolcular otelde bir gün kalmak zorunda kalırlar. Otelde tanıştığı yaşlı kadın ile trende yolculuk yapan İris bir süre sonra yaşlı kadını bulamaz. Yolcular da yaşlı kadını hiç görmediklerini söylediklerinde ise durum gizemli bir hal almaya başlayacaktır.

10-Gizli Teşkilat (North by Northwest ):
1959 yapımı başrollerinde Cary Grant ve Eva Marie Saint oynadıkları gerilim-romantik-polisiye türünde bir film. En iyi 100 Amerikan filmi arasında gösteriliyor.
Reklamcı Roger'ın bir casus zannedilerek kaçırılmasıyla başlayan olaylar işin içinden çıkılamayan bir yöne doğru gider. Bir taraftan cinayetten aranan, diğer taraftan casus olduğu için hedef noktası olan reklamcının heyecan dolu kaçışına tanık oluyoruz.

11-Hırsız Kız (Marnie):
Kuşlar filminin başrol kadın oyuncusu Tippi Hedren ikinci kez bu filmde karşımıza çıkıyor.
1964 Amerikan yapımı film bir kitap uyarlaması.

12-Şüphenin Gölgesinde (Shadow of a Doubt):
1943 yapımı, başrollerinde  Joseph Cotten ve Terasa Right'ın oynadığı psikolojik-gerilim türünde bir film. Yönetmenin en sevdiği filmiymiş.
Charlie normal, rutin hayatlarından sıkılmıştır. Eve heyecan ve neşe getireceğine inandığı kişinin dayısı olacağını düşünür. Ona telgraf çekmeye karar verir. Oysa dayısı da onları ziyaret etmek için telgraf çekmiştir. Tipik normal beş kişilik bir aileye bir kişi daha katılır. Sonradan gelen misafirimizin şüpheli davranışları ve peşine düşen dedektifler bazı gerçeklerin ortaya çıkmasına neden olacaktır.

13-Lekeli Adam (The Wrong Man):
1956 yapımı, kitap uyarlaması, siyah-beyaz bir film. Gerçek, yaşanmış bir hikaye karşımıza çıkıyor. Başrollerinde Henry Fonda ve Vera Miles paylaşıyor. Film monoton ilerlese de kendini izletmeyi başarıyor.

Bir gece klubünde kontrabas çalan evli, iki çocuk babası Manny Balestrero'nun bir soyguncu olarak suçlanmasıyla hayatı değişir. Kendi suçsuzluğunu kanıtlamaya çalışan yorgun, umutsuz bir adamın hikayesi anlatılıyor.

14-Trendeki Yabancılar (Strangers on a Train):
Yazar Patricia Highsmith'in Trendeki Yabancılar isimli kitabından uyarlanmış 1951 yapımı film.

Ünlü tenisçi Guy, trende tanıştığı Bruno'nun ilginç teklifiyle karşılaşır: 'Çapraz cinayet'
Onu aldatan eşine karşılık kendi babasını öldürmesini ister. Guy bu teklifi reddeder. Bruno önerisi reddedilmesine rağmen planının kendi payına düşen tarafını yerine getirecektir.

15-Ölüm Kararı (1948):
Orijinal adı; Rope. Tek mekanda çekilmiş bir yapım. James Stewart'ın baş rollerinde oynadığı Ölüm Kararı isimli film yaşanmış bir olaydan esinlenmiş. İki üniversiteli genç  bir arkadaşını öldürerek bir sandığa koyarlar. Ve bir davet verirler. Öğretmelerini ve öldürdükleri arkadaşlarının ebeveynlerini de çağırmışlardır bu davete. Yolunda gitmeyen bazı şeyler ve  öğretmenin şüpheleriyle gerçek ortaya çıkacaktır. Oldukça ilginç bir konusu olan filmlerden. 

Yabancı eski filmleri  izlemeyi sevenler için  Alfred Hitchcock filmleri tercih edilebilir.

Ayrıca Oscar Ödüllü Filmler başlıklı yazım da  ilginizi çekebilir.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder