Sayfa Başına Dön

Clarissa (Stefan Zweig)

Hiç yorum yok
clarissa kitap
 ''Clarissa'' adlı kitap Stefan Zweig'in ölümünden 39 yıl sonra yayınlanmış. Taslak halindeki yarım kalmış bu eser  yazarın yayıncısı tarafından  kitap olarak basılmış. Kitap tam hikayenin şekillendiği yerde yarım kalmış. Eğer Stefan Zweig bu kitabı bitirmiş olsaydı nasıl olurdu acaba? sorusunu bir türlü  zihnimden  uzaklaştıramıyorum.

  Genellikle romanları bitirdiğimde aklımda soru işaretleri kalmışsa  kitabın başını tekrar okurum. Bazen ilk sayfayı tekrar okuduğumda netleşir her şey...Bu yarım kalmış yapıt için bir şeyler bulmak umuduyla ilk sayfayı tekrar okudum.Bir ipucu bulmak için... Ama nafile...

 Bu kitabın konusunu  üç bölüme ayırarak anlatırsam daha iyi ifade edeceğimi düşünüyorum. Romanın başlarında  Clarissa adlı baş karakterin çocuklugunu, karakterini, ailesini kısaca; çocuk yaştaki yaşamını öğreniyoruz.

İkinci kısım Clarissa' nın gençlik yılları; bu dönemde seminer için gittiği ülkede tanıştığı biriyle  beraberliğine ve bu sırada savaşın çıkmasıyla bu kişiden ayrılmak zorunda kalmasına  tanık oluyoruz. Bunun ardı sıra gelişen durumlar  ana karakterimizi zor durumda bırakır.  Bu bölümde gizlenilmeye çalışılan sırlar vardır.

 Üçüncü kısım ise bu sırların yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başlamasıyla  roman bitiyor.
Aslında bundan sonrası aşağı yukarı neler olacağını sezinlesek de Stefen Zweig' in kendine özgü üslubuyla, tarzıyla nasıl bir yol çizeceğini merak etmeden duramıyor insan.    Maalesef hiçbir zaman bunu öğrenemecek olmamız da başka bir mesele.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder