Sayfa Başına Dön

İçimizdeki Çocuk (Doğan Cüceloğlu)

Hiç yorum yok
içimizdeki çocuk doğan cüceloğlu
''İçimizdeki Çocuk'' kavramıyla tanışmam  Doğan Cüceloğlu'nun   bu  kitabını okumamla olmuştu. Okul yıllarımda hocamız bu kitabı tavsiye edince  ikinci kez elime almış ve kitabın sonunda önerilen  çalışmayı da yapmıştım. Kitapta teorik olarak bilginin yanında, pratikte de günlük  hayatımızda uygulayacağımız  örnek alıştırmalar olması açısından  çok değerli bir kaynak.

 ''İçimizdeki Çocuk'' neden bu kadar önemli?
 Sağlıksız bir ailede büyümüşseniz; ezilmiş, küçük düşürülmüş, korkutulmuş ya da utandırılmış  bir çocukluğunuz olmuşsa ne
 kadar büyümüş olursanız olun o yara almış çocuk hala içimizde duruyor.

     Sağlıklı, doyumlu bir hayat yaşamak istiyorsak ilk önce o
 yaralı çocukla temas kurmalıyız. İç dünyamızda küsen , bir
 kenara itilmiş ve iletişimimizi kopardığımız iç çocuk, her yeni bir adım attığımızda, ilişkilerimizde kısaca her konuda  tökezlememize neden oluyor. O yüzden yaralı tarafımızı iyileştirmemiz mühim.

 Kendimizle olan iletişimimiz nasılsa dış dünyayla kurduğumuz ilişkimiz de öyledir aslında.
 Ayrıca hani derler ya kendini sevmezsen kimse seni sevmez; kendine değer vermezsen kimse sana değer vermez diye...Hep düşünmüşümdür insan kendine nasıl değer verebilir, kendini nasıl sevebilir?

İşte iç dünyanızla temas kurmaya başladığınızda, iç çocuğunuzla sağlıklı bir iletişim başlattığınızda iç çocuğunuza  değer verdiğinizi,  onu sevdiğinizi göstermiş olacaksınız. Böylece iç çocuk kendini yavaş yavaş değerli hissetmeye başlayacak.

Doğan Cüceloğlu' nun ''İçimizdeki Çocuk'' adlı kitabında aslında en temel ve en önemli
konulardan birini ele almış olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım.

Ruhunuzda yara almış tarafınızı; kendinize zaman ayırarak ve kendi ilginizle  düzeltme olasılığı var.
içimizdeki çocuk kitap
Bu iç dünyanızdaki değişim;  duruşunuza, sözlerinize, bakışlarınıza yansıyacak. Dolayısıyla insanların da size yaklaşımında  farklılık olacaktır.  Değerli olduğunuzu hissettiğinizde başkaların size değer verip vermediğinin de bir önemi kalmayacak aslında.

Her şeyden önce yapacağınız ilk iş içimizdeki küsmüş, acı çeken çocukla ilgilenmek olmalı.

Çocukluğumuzda ebeveynimiz bize nasıl davranmışlarsa  büyüdüğümüzde  biz kendimize aynı şekilde davranmaya devam ederiz. Yanlış bir şey yaptığımızda tıpkı anne ve babamız gibi kendimize kızıyor, öfkeleniyoruz. Yani içimizde bir de iç anne-baba var. Bu iki 
tarafımız arasında (iç çocuk ve iç anne- baba) iletişim ve denge sağlandığında sağlıklı bir 
birey olabiliriz.

Kısaca çocukluğumuzda bize yeteri kadar sevgi, değer, güven verilmemişse iç
çocuğumuza ayıracağımız vakit ile bu eksiklikleri gidermek için bir adım atmış olacağız.

İşte psikolog   Doğan Cüceloğlu 'nun   ''İçimizdeki Çocuk''adlı  kitabında çok ayrıntılı, kapsamlı ve bilimsel olarak bu konu ele alınmış. Bu kitabı okumanızı öneririm.

En önemlisi de iç çocuğunuzla iletişime nasıl geçebileceğimizle ilgili kitabın sonunda alıştırma var. Bu çalışmayı en az altı hafta uyguladıktan sonra  faydasını görebileceğimizi belirtmiş yazar.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder