Sayfa Başına Dön

Kendimi Nasıl Geliştiririm?

12 yorum
kendini değiştirmek
Kendimi nasıl geliştiririm? Kendimi nasıl  değiştiririm? sorularını zaman zaman kendime sorduğum oluyor. Bir şeyler yapmaya da çabalıyorum. Maalesef uygulama konusunda bazı dönemler tökezleyen biriyim. İşte kendimi bıraktığım bu zamanlarda kendimi toparlamak, yeniden bir şeyler yapmak adına bir yol haritasına ihtiyaç duyuyorum. Bu da onlardan biri.

Bu yazımda kendimizi geliştirmek için neler yapabiliriz yanında önümüzdeki engellere de değindim. En önemlisi sevdiğim kitaplardan beğendiğim birkaç güzel fikirleri, notları da ekledim.

  Kendimi Nasıl Geliştiririm?
1-İnternette Geçirdiğiniz Süreyi Ayarlamak:
İlk  madde olarak internette geçirdiğimiz süreyi azaltmayı ekledim. Benim gözlemlediğim kadarıyla internetin insanı atalete sürükleyen  olumsuz bir tarafı var. Çok fazla internette zaman geçirmek beyni durağanlaştırıyor. Ruhu daraltıyor. Belli bir zaman sonra hiçbir şey yapmak istemiyor insan. Tabii zamanın su gibi akma meselesi de var.

Kendimi  geliştirmek için zaman bulamıyorum.   En büyük engel internet diyebilirim.
Şu sıralar interneti daha bilinçli kullanmam gerektiğini fark ettim. Benim zamanımı  en çok çalan internet,  belki sizin için bu televizyondur....
kendimi nasıl değiştirebilirim

İnternette Geçirdiğim  Zamanı Ayarlamak için :
1-Bir kağıdım var. Oraya internete bağlandığım saati yazıyorum. Yine internetten çıktığım zaman saate bakıyorum. Böylece kaç saat internette olduğumu  fark ediyorum.

3-Belli bir süre sonra da sadece belli  zamanlarda  bilgisayara girmek için birkaç saat dilimi  belirlemeyi düşünüyorum.

4- Sadece bir işim olduğunda internete  girmeyi düşünüyorum.  İnternete bağlandığımda bir amacım olmalı. Araştırma yapmak, yazımı yazmak gibi...

Bu sıralar internete olan hakimiyetimi kaybetmiş durumdayım. Araştırmak, bir şeyler öğrenmek için zaman harcasam önemli değil de amaçsızca dolaşıyorum. Ben de bir karar aldım.
Niyet ettim  internette geçirdiğim süreyi azaltmaya.

2-Kitap Okumak:
Kendini geliştirmek isteyen bir kişi en başta kitap okumayı hayatının bir parçası haline getirmesi gerektiğini söyleyebilirim. Tarihte başarılı olmuş kişilerle ilgili yazıları okuduğumda ister okula gitmiş olsun ister hayatının  hiçbir döneminde eğitim almamış olsun kitap okumayı ihmal etmemiş, kitapları vazgeçilmezleri yapmışlardır.

Diksiyonu, hitabeti, konuşması iyi ve akıcı olan kişilerin muhakkak günlük bir okuma saatleri olduğu hep dikkatimi çekmiştir. Kimi sabahın ilk saatlerini kimi geceleri uyumadan önce kitap okumaya ayırdıkları ve bunu her gün sürdürdükleri zaman zaman karşıma çıkan bilgilerden .
Kitap okumak zihni ve ruhu besler.

İstediğiniz her türlü kitabı okuyabilirsiniz. Fantastik, polisiye, romantik, klasik,korku,  popüler...Hiç çekinmeyin. Okuma kaliteniz nasılsa zamanla ve okudukça gelişecektir. Buna inanın. Siz yeter ki  bir yerden başlayın.
Kitaplar sessiz öğretmenlerdir. (Gellius)
kendini geliştir
2-Diksiyonunuzu Geliştirin:
Diksiyonunuzu Nasıl Geliştirebilirsiniz?
Dale Garnegie'nin  Söz Söyleme İş Başarma Sanatı adlı kitabında en sevdiğim bölümün başlığı.

Bu bölümde diksiyonunuzun iyi olmasının ne kadar önemli olduğundan bahsederken bu konuda tarihte  isim yapmış kişilerin kitaplarla ne kadar haşır neşir olduğunu öğreniyoruz.
Kitaptan birkaç örnek...
Kitaplar! İşte sır burada.Sözcük dağarcığını genişletmek isteyenler zihinlerini sürekli edebiyat fıçılarına sokmalıdır.
Charles James Fox tarzını geliştirmek için Shakespeare'i yüksek sesle okurdu...(sayfa 194)
Lincoln başarılı bir avukat olmak isteyen bir gence bu sırrı yazmıştı: ''Sadece kitapları alıp oku ve incele, önemli olan çalışma, çalışma,çalışmadır'' (sayfa196)

Diksiyon en önemli konulardan. Maalesef konuşmalarımıza göre yargılanıyoruz, saygı ve değer görüyoruz.  Günümüzde birçok diksiyon kursları var. Kurslara giderek de bu açığınızı kapatabilirsiniz.
Nefes egzersizi, kelimelerin ağzınızdan net çıkması için egzersizler, kitabı yüksek sesle okumak...gibi yapılması gerekenleri de ilave edeyim.

kendini değiştirmek

3-Kendinizi Tanıyın, Kendiniz Olun:
Bir insanın kendini tanıması çok önemli. Neyi sevdiği neyi sevmediğini bilmesi gibi.

 Dale Carnegie'nin Üzüntüyü Bırak Yaşamaya Bak adlı kitabında Kendinizi Keşfedin ve Kendiniz Olun başlıklı bölümünde çok iyi bir örnek verilmiş. Mutsuz bir kadının tesadüfen duyduğu birkaç söz hayatını nasıl değiştirdiği anlatıyordu.

 Yazının bir kısmını  aynen aktarıyorum:
Tesadüfen birkaç söz hayatımı değiştirdi. Kayınvalidem bir gün bana çocuklarını nasıl büyüttüğünü anlatıyordu ve şöyle dedi:
''Ne olursa olsun, onların hep kendileri olmalarını sağlamaya çalıştım.'' Kendin Olmak. Bu sözler işe yaramıştı. Ben kendimden farklı davranarak, kendimi bir kılıfa sokmaya çalışarak kendi kendimi mutsuz ediyordum.

Bir gecede değiştim.Kendim olmaya başladım. Kendi kişiliğimi bulmaya çalışıyordum.Kim olduğumu anlamaya çalışıyordum.

 Güçlü yönlerimi keşfediyordum. Renkler ve stiller hakkında pek çok şey öğrendim ve bana uyan tarzda giyinmeye başladım. Arkadaşlar edindim. Önce küçük bir organizasyona katıldım.Bana bir programda görev  verdiklerinde korkudan kaskatı olmuştum, ama her konuşmamda daha fazla cesaret kazandım....

Bütün bunlar zaman aldı elbette;ama bugün baktığımda hayal edebileceğimden çok daha mutlu olduğumu görüyorum. Çocuklarıma da benim hayatımı değiştiren şu sözleri aşılamaya çalışıyorum: 'Ne olursa olsun kendiniz olun'
(sayfa 171)
kendimi nasıl geliştirebilirim
Kendiniz olun derken çılgınlık yapın kesinlikle kastedilmemiştir.😁

4-Düşüncelerinizi ve Duygularınızı Değiştirin:
Kendimizi geliştirmemizin önündeki engelleri belirleyip tek tek  kaldırmamız gerekiyor. Bunlar neler; karamsar düşünceler, değişime direnç,değersizlik, hak etmeme duyguları, olumsuz düşünceler...

Siz ne kadar kendinize güveniyor görünürseniz görünün. içinizde sakladığınız güvensizlik, değersizlik duygusu kendini bir yerde belli eder;  ya duruşunuzdan, ya konuşmalarınızdan muhakkak yansır,  ne kadar çok bilgili olursanız olun yine fark etmez...Bilgili olmak, kendini güveniyor gibi davranmak bu duyguları kapatmıyor maalesef.

Peki ne yapacağız?
Olumlamalar:
Kendinize birkaç belirlediğiniz olumlamayı tekrar edebilirsiniz.
Kendimi seviyorum...                      Ben kendime inanıyorum...
Kendimi seviyor ve onaylıyorum... Ben her şeyin en iyisine layığım...

Eğer bu olumlamalar sizde direnç oluşturuyor, cümlelere inanmıyorsanız 'seçiyorum' kelimesini ekleyebilirsiniz. 'Ben kendime inanmayı seçiyorum.' 
kendimi nasıl değiştirebilirim
Olumlamaları tekrar ederken zihninizde yer olan tüm negatif düşünceler ortaya çıkabilir. Burada dikkatli olun. Tüm bu zihninize üşüşen düşüncelere kapılırsanız ruhsal olarak  kendinizi daha kötü hissedebilirsiniz. Bu durumda bir teknik daha bilmeniz gerekir.

Dur Tekniği ya da İptal Tekniği:
Düşüncelerinizi İzleyin ve Negatif Düşüncelerinizi Yakaladığınızda İptal deyin: Ya da bu düşünceler zihninizde alışkanlık yaptığını önemsiz olduğunu kendinize  hatırlatın. Bırakın geçip gitsinler.

Düşüncelerinizde fark ettiğiniz yıkıcı, sizi engelleyen negatif cümleleri  bir kağıda not edebilirsiniz.

Hayatınızı değiştirmek istiyorsanız önce düşünceleriniz ve duygularınız üzerinde çalışmanız gerekiyor. Bunun için ilk önce  kötü hissetmenize neden olan negatif düşüncelerinizi fark etmeye ve değiştirmeye başlayın.

5-Hedeflerinizi ve Amaçlarınızı Yazın:
Ne zaman planlarımı yazsam harekete geçtiğimi birçok kez fark etmişimdir. Yazmanın gerçekten bir gücü var.
Bir dönem günlük yapacaklarım için bir çizelge hazırlamıştım. O gün o konuda bir şey yapınca + işareti koyuyor ve o çizelgeye göz gezdirdiğim için neler yapacağımı hatırlıyordum. Böyle  kendinize çizelge de hazırlayabilirsiniz.
Hedef ve amaçlarınızı yazmak yapacaklarınızı hatırlamak adına önemli.
kendimi nasıl geliştirebilirim

6-Not Tutmak:
A. Kadir Özer'in ''Ben Değeri Tiryakiliği
adlı kitabında hatırladığım bir anekdotu buraya yazma gereği hissettim.

Üzerinde çalışılan herhangi bir sorun konusunda kayıtlar ve notlar tutmanın önemi ne kadar vurgulansa azdır. Daha fazla okumadan, küçük bir not defteri edinmekte yarar vardır. Defter yoksa değişmek zordur...( sayfa 112)

Yine bu kitapta yukarıda bahsettiğim Dur tekniği de anlatılmakta.
Yaptığınız tüm çalışmaları ve etkilerini yazacağınız bir günlük tutabilirsiniz. Günlük rutin yapacaklarınızı not ettiğiniz ve her gün göz attığınız bir defter de olabilir.

Düşünceleriniz üzerinde çalışma yapıyorsanız, fark ettiğiniz değiştirmeniz gerektiğini düşündüğünüz kelimeleri, cümleleri not edebilirsiniz. Kısaca üzerinde çalıştığınız ne varsa not almak çok faydalı olacaktır.

7-Önce Karar Verin: 
Aslında bu 1. madde olması gerekirdi. Sonra belki klişe bir söz olarak algılanıp diğer maddeler okunmaz diye yerini değiştirmek istedim.

Zihnimizi başıboş bıraktığımız için  harekete geçemiyoruz. Yapacaklarınızı önce belirleyin ve bunu kendinize hatırlatın. Hedeflerinizi, amaçlarınızı,yol haritanızı belirleyip bir kağıda yazmanız, görünür bir yere koymanız hedeflerinizi hep anımsamanıza neden olacaktır.
Yani ne yapacağınızı belirleyin. Ve kendinize hatırlatın.

8-Bir Alanda Uzmanlaşın:
Her şeyi bilmek zorunda değiliz. Ancak ilgilendiğimiz bir konuda bilgili olmak, uzmanlaşmak kendimize güvenimizi artırır. Çünkü profesyonel olduğumuz bir alan vardır. O işle ilgilenmeyi sevdiğimiz zaman diğer şeyleri bilip bilmemek de sorun olmuyor aslında.

İnsan kendini nasıl geliştirir? sorusunda bilinmesi gereken birkaç şeyi  daha eklemeyi istiyorum.

-Kendini geliştirmek  bir süreci kapsar. Şunu yaptım sonuç aldım gibi durum hemen beklenmemeli.
-Bir kişi ruhsal, zihinsel ve fiziksel olarak sağlıklıysa gelişim ve değişim daha kolay oluyor. Bu yüzden gelişimi çok etraflıca ele almak gerek.
Sağlıklı beslenme, egzersiz, yürüyüş, uyku düzeni gibi durumları da göz ardı etmemeli. Sağlık yoksa gelişim ve değişim söz konusu olmuyor.

 Kendimi nasıl geliştirebilirim? sorusu için bir yol haritası çizdim. Yazımı okuyarak az çok bir fikir edinmiş olduğunuzu düşünüyorum. Siz de kendiniz için böyle bir plan yapabilirsiniz. Her şeyden önce uygulamaya çalışın.

Bu yazımlarım da ilginizi çekebilir:
Kaderimdeki Fırsata Hazırlanıyorum
Mutlu Yaşama Sanatı
Üniversiteye Başlayacaklara Tavsiyeler

12 yorum :

  1. Çok güzel yazmışsın.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Güzel bulmanıza sevindim.

      Sil
  2. teşekkürler emeğiniz yazınız için

    YanıtlaSil
  3. ÇOK Beğendim :) Başarılı

    YanıtlaSil
  4. Sağolun bana fikir ve ilham verdiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim.Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
    2. Yazdığım bir yazının etkili olduğunu öğrenmek, beğenildiğini bilmek benim için gerçekten paha biçilmez.

      Sil
  5. Çok teşekkür ederim işime yarayacağına eminim elinize sağlık����❤️

    YanıtlaSil
  6. Çok teşekkür ederim çok güzel yazmışsınız elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim.Yorumlarınız için ben teşekkür ederim. Sevgiler, saygılar...

      Sil